Obavijesti

News

Komentari 165

Od petka nema nastave u Istri - nastava online i preko TV-a

Od petka nema nastave u Istri - nastava online i preko TV-a
1

U Banskim dvorima održan je sastanak koji je sazvao premijer Andrej Plenković. Tema sastanka bile su mjere i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj

VIDEO

Trenutno je u Hrvatskoj 19 zaraženih korona virusom. Troje novih u Zagrebu potvrđeno je tijekom kasnog popodneva, a Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila i pandemiju.

POGLEDJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

Premijer Andrej Plenković nakon dvosatnog izvanrednog sastanka kojeg je sazvao u Banskim dvorima sa svim ministrima i Stožerom civilne zaštite objavio je da od petka u Istri neće biti nastave. 

- Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti u budućnosti. Prva koja se odnosi na Istarsku županiju, danas sam bio u kontaktu s istarskim županom, dobili smo od njega i od njegovih službi s obzirom na ozračje u Istri, dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županiji, da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji - rekao je Plenković dodavši kako će sutra škole još biti otvorene kako bi djelatnici mogli pričuvati djecu obzirom da je ova vijest objavljena već u večernjim satima pa se roditelji nisu mogli pripremiti. 

- Ministarstvo je uputilo ravnateljima mjere za postupanje. Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online nastave koja može biti supstitut normalnoj nastavi. S ciljem da se nastavi normalni obrazovni ciklus, uz online nastavu  radi se dogovor s HRT-om gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava od ponedjeljka. U Istri neće biti od petka nastave, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Sutrašnji dan je tranzicijski dan kako bi se pripremile odgovarajuće mjere - rekao je. 

Na sastanku je bilo govora i o mogućim gospodarskim mjerama. Ujutro su se ministri unutarnjih poslova, rada, poljoprovrede, financija, gospodarstva te turizma sastali sa predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, banaka, Hrvatske gospodarske komore, HBOR-a.

- Cilj Vlade je očuvanje radnih mjesta. Naći ćemo mjere koje će poduzetnicima pomoći u likvidnosti njihovog poslovanja jer će zasigurno doći do poteškoća i po pitanju tog aspekta. Isto tako, založit ćemo se za fleksibilnosti po pitanju javnih davanja, to znači poreza i doprinosa. Postoji već danas zakonska mogućnost za svojevrsne odgode, obročna plaćanja, naći ćemo mogućnosti i razmotriti zakonske promjene kako bismo olakšali situaciju poduzetnicima i svima koji mogu biti pogođeni krizom. Ministarstva su dobili zadaću da precizno pripreme mjere koje ćemo usvojiti na Vladi i prezentirati ih u idućim dnaima. Što se tiče proračuna on se dobro puni, sve što je bilo tijekom siječnja, veljače i ožujka je prema očekivanjima, plaće i mirovine ne dolaze u pitanje. S obzirom na nepredviđeni tijek situacije, vodit ćemo mjera o svim mjerama koje možemo poduzimati i fazno ih primjenjivati - rekao je Plenković.

Na pitanje o rebalansu proračuna, istaknuo je kako "za sad nema potrebe za tim zato što se ništa konkretno ne događa".

- Mislim da smo do sada poduzeli sve mjere na vrijeme, na taj način ćemo i nastaviti. Dobro je što je Europska komisija spremna staviti na raspolaganje svim državama članicama određena sredstva i to vrlo brzo, a riječ je o iznosu od 25 milijardi eura - rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je da će Italija primiti natrag svoje putnike s trajekta u Splitu koji je došao iz Ancone, a čija linija je obustavljena tijekom dana pa su talijanski državljani 'zapeli' na njemu. 

- Što se tiče ostalih stranaca, oni će biti smješteni u karantenu - rekao je Božinović. 

Naglasio je da sve mjere koje poduzimaju, poduzimaju da nam se ne dogodi najcrnji scenarij. 

- Možete biti sigurni, Stožer priprema planove za svaku moguću situaciju. Nismo u situaciji kao Italija, nadam se da nećemo biti, barem činimo sve da ne budemo - rekao je.

Na pitanje je li točno da je talijanski državljanin pobjegao u Crnu Goru iz karantene u Hrvatskoj te se autobusom uputio za Beograd, kao što piše Tanjug, Božinović je poručio kako nema tu informaciju.

 

Premijer Plenković: 'Od petka nema nastave u Istri'

Premijer Plenković: 'Od petka nema nastave u Istri' Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, 11 March 2020

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako mjesta za karantenu imamo dosta. 

- Iskreno se nadam da nećemo trebati angažirati sve naše kapacitete, no naš zdravstveni sustav u ovom trenutku tek je na 19 bolesnika. Imamo preko 800 kreveta u jedinicima intenzivne njege, preko 250 u OHBP-ovima, a svi ostali kapaciteti se mogu preusmjeriti - rekao je.

Naglasio je i kako imamo preko 500 respiratora, kao i preko 300 transportnih respiratora. 

- Nadam se da ugroza neće biti toliko velika da niti dio tog kapaciteta upotrijebimo - dodao je. 

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da su svim ravnateljima poslane upute kako bi napravili rasporede nužne za pripremu e-nastave. Naglasila je kako učenici neće gubiti nastavne dane te da su se za ovo pripremali 20-ak dana.

- Najvažnije je da se naprave virtualne zbornice i učionice i da učenici dobiju opremu kao što piše u uputama. Peti i sedmi razredi imaju opremu, ima i rezervnih tableta pa oni koji opremu nemaju kod kuće mogu posuditi. Za učenike od prvog do četvrtog razreda, oni ne trebaju opremu jer na HRT-u 3 ide program koji će biti po razredima i rasporedu, a pored toga razrednici trebaju biti u kontaktu s roditeljima. To će izgledati slično kao u razredu, ne treba očekivati nešto spektakularno, ali treba očekivati da to bude korisno. Za više razrede osnovne škole i učenike srednjih škola pripremili smo video materijale koji će se koristiti i to imamo pripremljeno za sljedeća dva do tri dana, no to će se sukcesivno dodavati - rekla je dodavši kako je u stalnom kontaktu s europskim ministrima. 

- Ovo je najbolje rješenje. Dodatno smo poslali još četiri milijuna kuna srednjim školama kako bi mogli nabaviti uređaje - rekla je.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:41
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21