Obavijesti

News

Komentari 38

Plenković se žali na radikale. Nažalost, oni se napajaju na truleži i cinizmu HDZ-ove vlasti

Plenković se žali na radikale. Nažalost, oni se napajaju na truleži i cinizmu HDZ-ove vlasti
1

Andrej Plenković iskoristio je uhićenje jednog maloljetnika s Molotvoljevim koktelom kako bi se predstavio kao žrtva radikalizma i mržnje. Ali njegova vladavina daje pogonsko gorivo za širenje mržnje i manipulaciju masama.

VIDEO

Andrej Plenković je zatvorio krug.

Prošao je put od političara koji se dokopao vlasti na plinskim bocama i nasilničkom jurišu na Banske dvore, preko osjetljivog premijera koji je hapsio prosvjednike s papirićem na kojem je pisalo "Ćaća" i pozivao na kavu ljude s Facebooka koji su ga zvali "pavijanom", pa sve do uspaničenog premijera opterećenog aferama koji strepi od nasilnih radikala ispred stranačke središnjice.

Ili samo jednog od njih, s bočicom zapaljive tekućine, improviziranom eksplozivnom napravom i oproštajnim pismima.

To je ujedno i put koji je prošla Hrvatska u rukama oporbenog HDZ-a koji potiče radikalizam i širenje mržnje do vladajućeg HDZ-a koji osuđuje "ekstremno rašireni val mržnje".

A zapravo, jedan Molotovljev koktel pomogao je Plenkoviću da se iz pozicije krivca za brojne afere i milenijsku pljačku Ine preko noći prometne u žrtvu "terorista i nasilnika".

Kako raste radikalizam

Kako je erodirala vladavina Andreja Plenkovića, kako je HDZ zagađivao Hrvatsku skandalima i aferama, kako je širio korupciju i kriminal, pokorio institucije i gazio demokraciju - u parlamentu i na referendumima -  tako se postojano hranio radikalizam u društvu.

HDZ je prije desetak godina pokazao put. Sada taj put vodi do njegove središnjice.

Ili može i ovako: kratak je put od afere u Ini do eksplozivne naprave na prosvjedu.

Ovo, naravno, nije opravdanje za klinca s kalašnjikovom ispred Vlade, niti za mladića s improviziranom napravom na Trgu žrtava fašizma. Tek podsjećanje da se radikalizam u Hrvatskoj ne pojavljuje izoliran od političke vlasti, ponašanja HDZ-a i načina na koji HDZ vodi ovu državu.

Hrani frustraciju

Plenkovićeva vlada svojim je stilom vladanja utrla, poravnala i pognojila put prema radikalizaciji. Nahranila je frustraciju. Dala opravdanje nasilničkim ispadima. Ali i dala šansu populistima i demagozima na političkoj sceni da manipuliraju radikalima i parazitiraju na nezadovoljstvu.

"Tu se očito radi o radikalizaciji, o kontinuiranom zasipanju mladih nezrelih ljudi, možda iz problematičnih obitelji ili okolnosti, koji onda na kraju nezadovoljstvo nastoje artikulirati na ovakav način", kazao je Plenković, komentirajući uhićenje jednog mladića na subotnjem prosvjedu.

"Čini mi se da je ovaj problem puno širi i da se o njemu moraju očitovati policija i Sigurnosno-obavještajna agencija kako bi javnost postala svjesna svih procesa koji se zbivaju u državi"", dodao je premijer.

I bio je u pravu. Samo što je javnost, za razliku od njega, odavno postaal svjesna svih procesa koji se zbivaju u državi.

A ti procesi izviru iz ponašanja vladajuće garniture ili se naprosto naslanjaju na nju.

Nemoć i nepravda

Na stranu maloljetnici, radikali i zavedeni manijaci. Ali već je prošli mandat Andreja Plenkovića pokazao kako je nemoguće pozvati vlast na odgovornost u parlamentu ili institucijama, s obzirom da je HDZ kupio ruke u Hrvatskom saboru i nastavio vladati kao da se ništa ne događa.

Sve ove afere, kriminal, prljavštine, kao i činjenica da te afere ne rezultiraju baš nikakvim promjenama, da novi aferaški ministri nasljeđuju stare, da se bježi od odgovornosti i podgrijava nepravda, izazivaju osjećaj nemoći i frustracije u društvu, kao što manipulatorima daju na raspolaganje efektne parole kojima podgrijavaju radikalizam i onda parazitiraju na njemu.

Baš kao što je to radio HDZ u opoziciji.

Pogonsko gorivo mržnje

Jer kad Plenković upozorava da "u Hrvatskoj postoje ljudi koji su spremni koristiti silu da bi išli na rušenje demokratski izabrane vlasti",  kad govori o "paramilitarnim skupinama koji su spremni koristiti nasilje, improvizirane Molotovljeve koktele, ne bi li ih možda upotrijebili protiv hrvatske policije ili eventualno bacili na zgradu HDZ-a", onda bi trebao podsjetiti na činjenicu kako je upravo on, zajedno s HDZ-om, crkvenim dostojanstvenicima i desničarskom bulumentom, pohodio šatoraše koji su koristili silu (i plinske boce) da bi išli na rušenje demokratski izabrane vlasti.

A kad Plenković spominje "enormno rašireni val mržnje", onda mora znati da se ta mržnja hrani na posljedicama njegove vladavine, na pljački i krađi, na beskrajnom nizu afera, kao i na političkom cinizmu koji zaobilazi krivnju i izbjegava odgovornost.

Kolaž gadarija

Da, prosvjed je ispao "kolaž svega i svačega", baš kao što je njegova vladavina ispala kolaž neuspjeha, promašaja, manipulacija, korupcije, kriminala, nebrige i neodgovornosti.

I kao što je Plenković oportunistički šutio na radikalizaciju u doba Tomislava Karamarka, šatoraša i stožeraša, tako sada cinično koristi jednog radikalnog prosvjednika da bi se prikazao kao žrtva, umjesto kao osoba odgovorna za Inu i sve druge gadarije.

Pa ako Plenković zaista želi biti žrtva, onda treba znati da je žrtva vlastite stranke. Njezina radikalizma kojim je pokazala put drugim radikalizmima, kao i njezinih afera, korupcije, kriminala i svih onih "g....a" za koja je premijer nedavno priznao da ih je morao gutati.

To je, na opću žalost, a sada i na žalost Andreja Plenkovića, mračna slika HDZ-ove Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.