Obavijesti

News

Komentari 108

Plenković: Pohvale Grčkoj što nisu dozvolili ilegalne migracije

Plenković: Pohvale Grčkoj što nisu dozvolili ilegalne migracije
5

Na granicu su stigli predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i Europskog parlamenta David Sassoli, kako bi procijenili situaciju na terenu

VIDEO

Vodeći europski dužnosnici, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, danas su u posjetu grčko-turskoj granici na kojoj se po podacima UN-a nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske.

Povodom cijele situacije i krize održana je press konferencija.

18:32 - Ministar sigurnosti BiH upozorio da toj državi prijeti "kataklizmični scenarij"

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić upozorio je u utorak da je njegova zemlja suočena s potencijalnom katastrofom ako tisuće migranata iz Turske uspiju probiti grčku granicu i preko Balkana krenuti dalje prema zapadnoj Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ostvaruje se kataklizmični scenarij, kazao je Radončić u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

17:56 - U slučaju velikoga vala migranata, BiH može biti samo koridor - dužnosnik

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić izjavio je u utorak kako ta zemlje može samo poslužiti kao koridor, a ne za smještaj novoga broja migranata nakon što je Turska odlučila otvoriti granice prema Europskoj uniji.

- Ukoliko ih dnevno bude ulazilo 10.000, kako to procjenjuju iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), BiH može biti samo koridor za njihov odlazak dalje, rekao je Ujić za entitetsku novinsku Agenciju Republike Srpske (SRNA).

Za službu kojoj je na čelu rekao je kako ne bi bila u stanju odgovoriti velikom migrantskome valu.

16:44 - Micotakis: Turska iskorištava migrante za ucjenjivanje Europe

Grčki premijer Kiriakos Micotakis izjavio je u utorak da se Turska koristi migrantima za ucjenjivanje Europske unije, ali i naglasio da joj to neće uspjeti.  

- To više nje problem izbjeglica, to je napad Turske koja koristi očajne ljude za svoju političku agendu, rekao je uzrujani grčki premijer na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s europskim čelnicima Ursulom von der Leyen, Charlesom Michelom, Davidom Sassolijem i premijerom zemlje koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om Andrejom Plenkovićem. Oni su prethodno zajedno obišli grčko-tursku granicu. 

Deseci tisuća migranata pokušavaju ilegalno ući u Grčku zadnjih dana, ali im ne uspijeva, kazao je Micotakis i istaknuo da nije riječ o sirijskim izbjeglicama koje bježe od rata nego o onima koji već dugo vremena sigurno žive u Turskoj.

- Europu neće ucijeniti ni Turska ni izbjeglice. Moja je dužnost zaštiti suverenitet moje zemlje, a istodobno Grčka čini uslugu EU-u jer štiti vanjsku granicu unije, naglasio je.

Također je rekao da je potrebno iskreno priznati da EU trenutačno nije dorasla zadatku rješavanja migrantske krize te izrazio nadu da će ova situacija biti poziv na buđenje te da će svi preuzeti svoju odgovornost.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je potporu svim naporima koje poduzima Grčka zadnjih dana.

- Grčke granice su granice EU-a, kazao je ukazavši na važnost zaštite granica, ali isto tako i na važnost poštivanja međunarodnog prava i ljudskih prava.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je pomoć Grčkoj u iznosu od 700 milijuna eura, od kojih je 350 milijuna eura dostupno odmah, i svu operativnu pomoć.

Rekla je kako se Frontex priprema za raspoređivanje svojih snaga za brzu intervenciju. Najavila je i raspoređivanje, među ostalim, šest patrolnih čamaca, dva helikoptera i jednog zakoplova, dva termovizijska vozila i tisuću pripadnika graničnih snaga.

- Grčke vlasti suočene su s vrlo teškom zadaćom suzbijanja ove situacije, kazala je. "Grčke brige naše su brige".

Izrazila je i suosjećanje s migrantima koji su "lažnim obećanjima namamljeni u ovu očajnu situaciju".

- Oni koji na ovome žele testirati europsko jedinstvo, bit će razočarani, istaknula je.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli kazao je kako je potrebno osnažiti zajedničku migrantsku politiku i podijeliti teret među članicama EU-a. Istaknuo je i da Tuska mora poštivati sporazum koji je postigla s EU-om.

Plenković je kazao da Europska unija i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom. 

16:13 - Plenković: Svi smo solidarni s Grčkom

Europska unija i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom, zemljom suočenoj s valom ilegalnih migracija, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković u Kastaniesu blizu grčko-turske granice.

Plenković, predsjedavajući Vijećem EU, zajedno s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu u utorak.

Ondje su stigli kako bi podržali Grčku s obzirom na napore koje poduzima u zaštiti svoje, ujedno i vanjske granice EU-a sprečavajući nezakonite migracije.

- Poslali smo poruku da će EU i sve članice podržati i biti solidarne s Grčkom, kazao je. 

 Europski čelnici helikopterom su nadlijetali granično područje kako bi vidjeli stanje na terenu. S njima je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji će sutra predsjedati izvanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova EU-a na tu temu.

Grčka vojska, policija i premijer Micotakis izvijestili su ih o tome što se sve čini u zaštiti granice.

- Važno je da Grčka sa svojim sigurnosnim snagama spriječi eventualni novi val nezakonitih migracija, rekao je Plenković koji je s kolegama i pješice obišao barikade grčke policije.

Kazao je da Grčkoj slijedi potpora Frontexa i posebnog tima za brze intervencije na granici, ali i odgovarajuća financijska sredstva za to.

Plenković je ustvrdio da je situacija je slična onoj 2015. i 2016., ali s jednom ključnom razlikom. "Ova grčka vlada za razliku od bivše vlade drži svoju granicu i kontrolira je", kazao je Plenković.

U Grčkoj je sada na vlasti konzervativna Nova demokracija, članica Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ, a u vrijeme migrantske krize za grčkim kormilom bio je ljevičar Aleksis Cipras. 

- Smatram nakon današnjeg brifinga da će premijer Micotakis i grčke vlasti čuvati svoju granicu, zaključio je Plenković.

Vrh EU-a okuoio se u Kastaniesu u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska tisuća migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je "otvorila vrata" izbjeglicama nakon smrti desetaka turskih vojnika u zračnim bombardiranjima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeveru Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj jer EU ne želi "dijeliti teret" s Turskom.

14.45 - Grčki premijer Kiriakos Micotakis je istaknuo da se ne smije dozvoliti da neke zemlje u Europi ne podnose nikakav teret krize, dok druge jedva uspijevaju štititi granice.

14.41 - Puno puta sam rekao da ništa kao migrantska kriza nije utjecalo na promjene u Europi, nastavio je Plenković.

14.39 - Novinarima se obraća Andrej Plenković.

- Želim pohvaliti Grčku koja promijenila politiku i nije dozvolila ilegalne migracije.  U interesu Hrvatske je da grčka granica ostane neporozna, rekao je.

14.38 - "700 milijuna eura možemo ponuditi Grčkoj za pomoć", dodala je der Leyen, te istaknula kako će biti u bliskom kontaktu s Michelom, Sassolijem i Plenkovićem ovih dana.

14.33 - Frontex je spreman poslati na granicu svoj tim, jedan brod i šest patrolnih brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice. 700 milijuna eura smo spremni izdvojiti za pomoć obrane granice Grčkoj. Iskoristit će se za uspostavu infrastrukture. Treće, radimo po zahtjevu zaprimljenom od Grčke koja može očekivati i medicinske zalihe i pomoć. Michel, Davide, Andrej i ja ćemo ostati u bliskom kontaktu i pratiti situaciju, rekla je Ursula von der Leyen, te da bez obzira na situaciju Turska nije neprijatelj Europe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke