Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
159 komentara

Novi ministar uprave: Premijer predložio Ivana Malenicu (34)

Malenica je rođen 21.srpnja 1985. u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na pravnom fakultetu u Splitu diplomirao (2008.), Student na poslijediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu

Foto: Veleučilište u Šibeniku
159 komentara

- Nijedna špekulacija nije pogodila tko je novi ministar uprave. Odlučio sam predložiti Ivana Malenicu, to je dekan Veleučilišta u Šibeniku. Mlad čovjek, pravnik, razumije se u poslove uprave, rekao je premijer Plenković pred zgradom Vlade i dodao:

- On je odličan izbor i zbog svega onoga što sam najavio, a to je osvježenje. Idućih dana obavljat ćemo konzultacije i kad procijenimo da je pravi trenutak predložit ćemo nova imena Saboru.

Stručnjak u javnoj upravi i ustavnom pravu

Malenica je rođen 21.srpnja 1985. u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na pravnom fakultetu u Splitu diplomirao (2008.), Student na poslijediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu na smjeru Javno pravo i uprava (2013.-)

Zaposlio se na Veleučilištu u Šibeniku 2009. godine. godine, najprije kao asistent (2009.), a zatim kao predavač (2013.) za kolegij Upravno pravo i Upravno procesno pravo te viši predavač (2016.) na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017. godine.

Stručni interesi obuhvaćaju javnu upravu i upravno pravo. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova u zbornicima s međunarodnom recenzijom te sudjelovao na više desetaka međunarodnih znanstveno stručnih konferencija. Koautor je udžbenika Novo hrvatsko radno pravo – ogledi iz radnog prava i pravne prakse (2013.-. 2016.). Član je i Savjeta za razvoj javne uprave i predsjednik HDZ-ova Odbora za upravu.

'Samo da to nije kozmetička promjena'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Voditelj katedre upravne znanosti Pravnog fakulteta u Zagrebu, profesor Ivan Koprić kaže da novopredloženog ministra uprave djelomično poznaje jer je vodio doktorski studij javnog prava i uprave kada ga je Malenica upisao. Čini mu se kao samozatajna osoba.

- Vjerujem da će imati više sluha za stručna mišljenja od svog prethodnika i da neće gurati loša rješenja u obliku koja su predložena od zakona o sustavu državne uprave, pa do zakona o ustanovama kojima bi one bile pretvorene u profitne institucije što nema nigdje u svijetu. U zadnje tri pol godine je malo toga napravljeno u sustavu državne uprave i čini mi se da bi na mjestu ministra sada trebao doći netko afirmiraniji, čovjek buldožer kako bi stvari napokon pogurao. Ali s druge strane je to mlad, pristojan i pošten čovjek pa ćemo vidjeti u kojem pravcu će mu krenuti mandat – kaže profesor Koprić.

Koprić kaže da nije primijetio njegove javne istupe o bilo kojoj temi javne uprave iako je vodio stranački odbor HDZ-a koji je za to zadužen.

- To bi značilo da se slaže sa svojim prethodnikom. Nadam se da nije tako – kaže profesor.

Koprić kaže da to što Malenica dolazi iz šibenskog HDZ-a koji vodi župan Goran Pauk, a koji je i predsjednik Zajednice županija vrlo vjerojatno znači da niti ovaj mladi ministar neće ići na promjenu teritorijalnog ustroja, nego će i dalje, kao Pauk i Kuščević ići na jačanje županija.

- A to je promašen smjer – kaže Koprić.

Malenica se kaže, pod hitno, mora uhvatiti i u koštac s ogromnim problemom da smo na dnu po povlačenju europskog novca za poboljšanje javne uprave, pa nam čak prijeti i opasnost da nam sredstva budu oduzeta. U svakom slučaju, boji se da će Malenica imati premalo vremena do kraja mandata, pa se boji da je promjena samo kozmetička.

- Samo da sve ne završi sa kozmetičkom promjenom u kojoj će Vlada ponuditi mladu i neopterećenu osobu, a u biti će s novim licem nastaviti voditi istu lošu politiku u javnoj upravi kao i njegov prethodnik - zaključuje Koprić. 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

O Malenici se u petak neće glasovati

O novom ministru na sutrašnjoj sjednici Sabora neće se glasovati već će se to riješiti u paketu s drugim predloženim ministrima u sklopu najavljene rekonstrukcije Vlade.

Sjednica kluba HDZ-a u Saboru na rasporedu je sutra u 8.30. Na nju dolazi i premijer Plenković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message