Obavijesti

News

Komentari 61

Plinska pobuna protiv Plenkija: Plinare će imati velike gubitke?

UGROŽENI: Gradske plinare upozoravaju da će ostvariti milijunske gubitke, a u HEP-u da bi bio štetan ugovor s Inom zbog regulirane cijene plina

VIDEO

Iako građanima plin neće poskupjeti, danas je Dan D za tisuće zaposlenih u plinskom biznisu koji tvrde da im prijeti propast zbog Vladine odluke. Vlada je odlučila zadržati istu krajnju cijenu za kućanstva, ali bi razliku u cijeni trebao podnijeti HEP, državna tvrtka Plinacro koja ima magistralne plinovode i 34 lokalna gradska distributera.

Regulatorna agencija HERA danas bi trebala odrediti koliko će se spustiti naknade koje uzimaju lokalni distributeri, ali i Plinacro. Paralelno s tim, trebao bi biti poznat ishod pregovora HEP-a i Ine oko veleprodajne cijene plina od kojih ovisi hoće li HEP uopće imati dovoljno plina za sljedećih godinu dana. Od današnjih odluka zavisi sigurnost opskrbe plinom za preko 600.000 kućanstava.

A iz Gradske plinare Zagreb su poslali dramatično upozorenje u agenciju HERA-u da im prijete milijunski gubici.

- Nije točno da nas je itko kontaktirao iz nadležnog ministarstva oko odluka o cijeni plina. Ako se naša marža umanji kao što se predlaže, imat ćemo 12 milijuna kuna gubitaka - piše Igor Pirija, direktor Gradske plinare - opskrba.     

I Grupacija distributera i opskrbljivača pri HGK je upozorila Vladu da bi rezanje naknada odvelo lokalne plinare u propast.

Podsjetili su da je već od Nove godine smanjena tarifa za četvrtinu, a sada bi trebali rezati dodatnih 25 posto.

- Drastično će nas pogoditi rezanje, apeliramo zato na regulatora da se pronađe kompromis - kaže Ana Stojić Deban, šefica Zagrebačkog holdinga u sklopu kojeg je zagrebački opskrbljivač plinom.

Gradska plinara upozorava da neće moći nuditi nove usluge i ulagati, te da će zbog toga gubiti kupce. Inače, gradske plinare ne smiju same mijenjati cijene nego je to regulirano, pa kažu da su im zavezane ruke.

Tjednik Express je već pisao o svim problemima koji čine drugu stranu medalje zadržavanja cijene plina.

Most i HDZ ne mogu se dogovoriti tko je zaslužniji za sprečavanje poskupljenja plina građanima. Plin koji je trebao poskupjeti 23 posto ili 670 kuna godišnje ostat će na istoj razini. Hvala je ipak samo djelomično opravdana. Većinu građana ne zanima kako funkcionira posao s plinom dok ne dođe do njihova džepa.

A u Vladinoj operaciji postoje potencijalno ozbiljne rupe koje bi na naplatu mogle doći kasnije, poslije lokalnih izbora i toplog vremena. Naravno, u Vladi uvjeravaju da se to neće dogoditi, ali prve velike trzavice su već počele. Kako saznajemo, u HEP-u uopće nisu sretni s postojećim rješenjem. Može se čak dogoditi da oni odbiju potpisati ugovor o kupnji plina, pa će cijeli lanac opskrbe kućanstava biti ugrožen. O čemu se radi? Do ove godine je Vlada nametnula Ini cijenu po kojoj mora prodavati plin HEP-u. Zatim je HEP-u nametnula cijenu po kojoj mora prodavati lokalnim plinarama, a regulatorna agencija je odredila naknade za distribuciju.

Sve je bilo regulirano, a Ina se prije dvije godine žalila da im je Vlada napravila od 200 do 300 milijuna kuna gubitaka. U eri jeftinog plina sve je gurnuto pod tepih, a Hrvati i sad imaju jednu od najnižih cijena plina u cijeloj Europi. No sad se stvari mijenjaju.

Tržišna cijena plina je oko 22 lipe po kilovatsatu. A regulirana, državna cijena po kojoj je HEP prodavao je do 1. travnja bila 17,34 lipe.

Ina je imala obvezu prodati HEP-u domaći plin po cijeni nešto višoj od 13 lipa, pa građani ništa nisu osjetili.

Ali sad je to gotovo.

HDZ-ova i Mostova vlada je ukinula obvezu Ini da svoj plin prodaje po reguliranoj cijeni HEP-u. Ukratko, Ina može hrvatski plin prodavati kome želi, i to po principu tko ponudi više. I tu nastaju problemi.

Prvi je što je HEP-u od 1. travnja ostavljena obveza i cijena prodaje plina lokalnim distributerima. Vlada je samo blago podigla tu cijenu, sa 17,34 na 18,09 lipa. A tržišna cijena je 22 lipe.

HEP upravo pregovara s Inom oko cijene plina. Ina je ostala jedini dobavljač i pitanje je što će se dogoditi ako se ne dogovore.

Obije strane su veoma suzdržane oko odgovora oko koje cijene pregovaraju. Ina tvrdi da je ponudila konkurentu cijenu, a u HEP-u poručuju da nema komentara dok pregovori ne završe.

No, za tjednik Express, sugovornik iz HEP-a je objasnio što će se dogoditi ako Ina ponudi više cijene nego oni smiju prodavati.

- Ako na natječaju dobijemo višu cijenu, nitko neće potpisati takav ugovor. To bi značilo da skuplje kupujemo kako bismo jeftinije prodavali i tako bismo oštetili tvrtku. Zakon o trgovačkim društvima to brani. Tko to potpiše, prijeti mu Uskok na vratima i zatvor - kaže naš sugovornik itekako upućen u cijeli problem. Procjena gubitaka je više od 200 milijuna kuna. Premijer Andrej Plenković uopće ovih dana nije htio reagirati na takve izjave tražeći od novinara da mu točno kažu tko je dao takve procjene. Tri su opcije za rješenje. Ili će Vlada i HEP uspjeti ispregovarati s Inom da ipak i dalje prodaje plin po cijeni nižoj od tržišne ili će nakon izbora ipak podići cijenu po kojoj se plin mora prodavati lokalnim distributerima. Treća je da postavi u HEP nekoga tko će potpisati štetni ugovor. Ako HEP ne potpiše ugovore, cijeli lanac opskrbe dolazi u pitanje. U igrama s cijenama plina ostaje također još jedan veliki apsurd. Ina u Hrvatskoj proizvodi od 50 do 60 posto hrvatskih potreba. Cijena proizvodnje je izuzetno niska i iznosi samo šest lipa po kilovatsatu. Trenutačna tržišna cijena je gotovo četiri puta viša. Tako niska cijena je uzrokovana vrlo niskim koncesijskim naknadama koje moraju platiti Hrvatskoj. One su tek 10-ak posto. Vlada je maknula obvezu prodaje tog domaćeg plina u Hrvatskoj.

- Ja uopće ne bih problematizirao nekoliko lipa višu cijenu.

Pravi je problem hoće li Hrvatska ostati bez plina i hoće li ga morati skuplje uvoziti iako ima domaću proizvodnju - rekao nam je Milenko Šunić iz Hrvatske stručne udruge za plin. Oko svih ovih problema iz Vlade šalju umirujuće poruke.

- Nitko s ovim nije ugrožen, cijene na tržištu europskih burza jesu porasle, ali one osciliraju, zadnjih tjedana imamo toplije vrijeme, zacijelo će trend smanjenja cijene biti postupan. Lokalne plinare će se morati konsolidirati - ustvrdio je Mostov državni tajnik Ante Čikotić, koji je u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike vodio glavnu riječ oko cijena plina.

Ministar financija Zdravko Marić koji predstavlja državu u HEP-u, rekao je da ta tvrtka sigurno neće imati štetu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...