Obavijesti

News

Komentari 0

Plivaričarima obeštećenja za privremenu obustavu ribolova

Plivaričarima  obeštećenja za privremenu obustavu ribolova
1

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako će ribari koji obavljaju ribolov mrežom plivaricom-srdelarom za privremenu obustavu ribolova koja će trajati 30 dana biti obeštećeni sa 4,5 milijuna eura

VIDEO

"Tridesetodnevna zabrana ribarenja okružnom mrežom plivaricom-srdelarom, prema prijedlogu pravilnika koji je u javnoj raspravi, počinje 16. siječnja u 00:00 sati i traje do 14. veljače u 24:00 sati na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske. Stoga će ribari koji imaju povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova ovim alatom biti obeštećeni u ukupnom raspoloživom iznosu od 4,5 milijuna eura", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Uvjeti za ostvarivanje potpore jednaki su kao i prethodnih godina, a zahtjevi se podnose Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede od 16. siječnja do 14. veljače.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podsjeća da je za prošlogodišnju privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti isplaćeno 26,4 milijuna kuna. 

"Ovaj suživot čovjeka i mora pokazao se dugoročno održiv i možemo biti uistinu zadovoljni modelom koji smo usuglasili sa znanstvenicima, strukom i ribarima. Ne bojim se za budućnost hrvatskog ribarstva", poručuje Tolušić. 

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da se Republika Hrvatska strateški opredijelila za održivo ribarstvo koje podrazumijeva zaštitu ribljeg fonda, eko sustava i ekonomski isplativo ribarstvo, odnosno zadovoljne ribare koji od ribarenja mogu pristojno živjeti. Kako bi se zadovoljili svi ti kriteriji nužno je, u suradnji sa znanstvenicima, ribarima i ostalim dionicima u sektoru ribarstva, provoditi ciljanu zaštitu najzastupljenijih i ekonomski najisplativijih ribljih vrsta.

"Jedna od tradicionalno najvažnijih riba u Jadranskom moru je srdela koja se mrijesti upravo u zimskom periodu. Da bi i naraštaji koji dolaze mogli jesti svježu, jadransku srdelu nužno je zaštititi vrstu upravo u vrijeme mrijesta", ističu iz Ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.