Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

'Plutajući LNG terminal u Omišlju gura HEP u propast'

Jovanović je istaknuo kako interes za zakup kapaciteta terminala nije pokazala nijedna europska ili svjetska država ili kompanija, kao niti jedna hrvatska kompanija

Zagreb: Sabor raspravlja o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17 komentara

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović u srijedu je sa saborske govornice poručio kako je Vladin projekt plutajućeg LNG terminala u Omišlju na Krku iznimno štetan, uvjeren da će HEP gurnuti u propast, a hrvatske građane opteretiti dodatnim troškom zbog poskupljenja plina.

- Ne uvažavajući Ustav, Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, stavove općinskog vijeća Omišlja, stavove skupštine Primorsko-goranske županije, ignorirajući sve stanovnike Omišlja, Krka, Primorsko-goranske županije, proguran je u Saboru tzv. lex LNG pod krinkom hrvatske energetske sigurnosti koji se sve više približava još jednom novom HDZ-ovom epskom neuspjehu, na tragu onog s avionima - kazao je Jovanović tijekom slobodnog iznošenja mišljenja u sabornici.

ĆORIĆ: 'Restrukturiranje rafinerija je nužno, LNG terminal prioritet'

 Ističući kako je taj projekt ekonomski, ekološki i energetski loš te iznimno štetan, napomenuo je kako je od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zatražio odgovore na pitanja koji su strani partneri pokazali interes za zakup LNG-a, koliko je zakupljeno kapaciteta, koji je ukupni kapacitet LNG-a i koja je donja granica isplativosti, ali da nije dobio odgovore.

Tko će kazneno odgovarati zbog kupnje 30 posto skupljeg plina? 

Pitao ga je i tko će kazneno odgovarati zbog, kako kaže, štetnog ugovora za HEP-ovu kupnju 30 posto skupljeg plina, kao i zbog propasti ili izručenja HEP-a Mađarima.

- Pitao sam ga i zašto laže građanima da struja i plin neće poskupjeti kada je upravo kroz lex LNG to osigurano - naglasio je Jovanović.

Napominje kako interes za zakup kapaciteta terminala nije pokazala nijedna europska ili svjetska država ili kompanija, kao niti jedna hrvatska kompanija, ali da se HEP 'morao javiti pod političkim pritiskom'. 

ĆORIĆ: 'LNG je strateški projekt koji zaslužuje biti financiran'

 - Ministar Ćorić i premijer Plenković sada i sami dokazuju da su lagali kada su ponavljali da je plutajući terminal isplativ, samoodrživ i da za njega postoji veliki interes zemalja u okruženju. Lagali su kada su se hvalili njegovim tehnološkim, ekološkim i ekonomskim dosezima, kada su jamčili njegovu popunjenost, isplativost, osiguranje jeftinog plina hrvatskim potrošačima i otvaranje velikog broja radnih mjesta - rekao je Jovanović.

 Očekuje povećanje cijene plina i struje za građane što je, tvrdi, već osigurano u lex LNG-u u kojem piše da će se, ako očekivani prihod operatera terminala bude niži od planiranoga, propisati naknada kojom će se pokriti nedostatak prihoda.

- Što je to nego povećanje cijene plina i struje - upitao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message