Plutajući LNG terminal u Omišlju iznimno je štetan projekt | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 17

Željko Jovanović: Plutajući LNG terminal gura HEP u propast

'Plutajući LNG terminal u Omišlju gura HEP  u propast'
1

Jovanović je istaknuo kako interes za zakup kapaciteta terminala nije pokazala nijedna europska ili svjetska država ili kompanija, kao niti jedna hrvatska kompanija

VIDEO

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović u srijedu je sa saborske govornice poručio kako je Vladin projekt plutajućeg LNG terminala u Omišlju na Krku iznimno štetan, uvjeren da će HEP gurnuti u propast, a hrvatske građane opteretiti dodatnim troškom zbog poskupljenja plina.

- Ne uvažavajući Ustav, Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, stavove općinskog vijeća Omišlja, stavove skupštine Primorsko-goranske županije, ignorirajući sve stanovnike Omišlja, Krka, Primorsko-goranske županije, proguran je u Saboru tzv. lex LNG pod krinkom hrvatske energetske sigurnosti koji se sve više približava još jednom novom HDZ-ovom epskom neuspjehu, na tragu onog s avionima - kazao je Jovanović tijekom slobodnog iznošenja mišljenja u sabornici.

'Restrukturiranje rafinerija je nužno, LNG terminal prioritet'
'Restrukturiranje rafinerija je nužno, LNG terminal prioritet'

 Ističući kako je taj projekt ekonomski, ekološki i energetski loš te iznimno štetan, napomenuo je kako je od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zatražio odgovore na pitanja koji su strani partneri pokazali interes za zakup LNG-a, koliko je zakupljeno kapaciteta, koji je ukupni kapacitet LNG-a i koja je donja granica isplativosti, ali da nije dobio odgovore.

Tko će kazneno odgovarati zbog kupnje 30 posto skupljeg plina? 

Pitao ga je i tko će kazneno odgovarati zbog, kako kaže, štetnog ugovora za HEP-ovu kupnju 30 posto skupljeg plina, kao i zbog propasti ili izručenja HEP-a Mađarima.

- Pitao sam ga i zašto laže građanima da struja i plin neće poskupjeti kada je upravo kroz lex LNG to osigurano - naglasio je Jovanović.

Napominje kako interes za zakup kapaciteta terminala nije pokazala nijedna europska ili svjetska država ili kompanija, kao niti jedna hrvatska kompanija, ali da se HEP 'morao javiti pod političkim pritiskom'. 

'LNG je strateški projekt koji zaslužuje biti financiran'
'LNG je strateški projekt koji zaslužuje biti financiran'

 - Ministar Ćorić i premijer Plenković sada i sami dokazuju da su lagali kada su ponavljali da je plutajući terminal isplativ, samoodrživ i da za njega postoji veliki interes zemalja u okruženju. Lagali su kada su se hvalili njegovim tehnološkim, ekološkim i ekonomskim dosezima, kada su jamčili njegovu popunjenost, isplativost, osiguranje jeftinog plina hrvatskim potrošačima i otvaranje velikog broja radnih mjesta - rekao je Jovanović.

 Očekuje povećanje cijene plina i struje za građane što je, tvrdi, već osigurano u lex LNG-u u kojem piše da će se, ako očekivani prihod operatera terminala bude niži od planiranoga, propisati naknada kojom će se pokriti nedostatak prihoda.

- Što je to nego povećanje cijene plina i struje - upitao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva
KRAJ TOPLINSKOG VALA

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva

Stigla je velika promjena vremena koja donosi osvježenje i kraj toplinskog vala. Na zagrebačkom području noćas je padala obilna kiša, u Dubravi je pod vodom Grižanska. Vatrogasci su imali desetke intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenih stabala

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme
Dječak (13) se utopio u bazenu kraj Požege, obitelj u šoku: 'Nikad se nije žalio na srce...'
BIO JE UZORNI SPORTAŠ

Dječak (13) se utopio u bazenu kraj Požege, obitelj u šoku: 'Nikad se nije žalio na srce...'

Dječak (13) u četvrtak se utopio u bazenu. Sa suigračima iz kluba došao je na izlet