Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Po prvi put u povijesti zemlje: Uvodi se zdravstveni turizam

Ministar turizma kaže kako će se na taj način otvoriti mogućnost novih investicija koje se za iduću godinu planiraju u visini 350 milijuna, a što će omogućiti i zapošljavanje 2000 osoba

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
6 komentara

Na sjednici Vlade u četvrtak u Banskim dvorima Vlada je usvojila izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu koje je nakon sjednice novinarima predstavio ministar turizma Gari Cappelli.

Istaknuo je uvođenje zdravstvenog turizma kao najbitniju stavku ovih izmjena i naglasio kako se ono uvodi prvi put u povijesti Republike Hrvatske. Zakon će na snagu stupiti u srpnju iduće godine, a do kraja ove godine usuglasit će se s Ministarstvom zdravstva. 

- Osim samog usklađenja s EU direktivama, jedna od najbitnijih stvari je pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. To je prvi put u povijesti Republike Hrvatske da ćemo imati konkretno i riješeno pitanje Zakona o pružanju turističkih aranžmana što se tiče zdravstvenog turizma. Prvi puta u Hrvatskoj će turističke agencije moći pružati pakete zdravstvenih usluga u specijalnim bolnicama, lječilištima i privatnim poliklinikama - istaknuo je Cappelli.

Dodao je kako će se na taj način otvoriti mogućnost novih investicija koje se za iduću godinu planiraju u visini 350 milijuna, a što će omogućiti i zapošljavanje 2000 osoba.

Osim uvođenja zdravstvenog turizma, ovim izmjenama regulira se i pitanje vodiča, njihovo školovanje, uvodi se mogućnost vođenja stranih vodiča uz polaganje posebnog ispita za zaštićene lokalitete, regulira se i iznajmljivanje vozila rent-a-cara, vjerski i pustolovni turizam, rasterećuju se administrativne barijere koje se odnose na poslovanje turističkih agencija... Izmjenama se ublažava i inspekcijski nadzor uvođenjem opomena.

Najavio je ministar i Dane hrvatskog turizma 25. i 26. listopada u Malom Lošinju te u sklopu toga istaknuo kako je Hrvatska ove godine imala najbolju turističku sezonu u svojoj povijesti imala najbolju turističku sezonu. 

- Na današnji dan imamo 98,5 milijuna noćenja. Ostvareno je 17,3 milijuna posjetitelja u RH, što je 12-13 posto više nego lani. I financijski rezultati su jako dobri. U prvom polugodištu ostvareno je preko 11 posto više prihoda od turizma nego godinu prije. Isto je i s investicijama. Ove godine ostvareno je oko 800 milijuna eura investicija, a sljedeće godine bit će ih negdje oko 930 milijuna eura, što je 15 posto više nego ove godine - nabrojao je Cappelli naglasivši kako su ovi podaci dokaz da je Hrvatska prepoznatljiva, ne samo za dolazak turista, već i za dobre i kvalitetne investicije u turizmu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message