Obavijesti

News

Komentari 143

Pobjeda majke: Nisu joj smjeli oduzeti djecu, ostat će s njom

Pobjeda majke: Nisu joj smjeli oduzeti djecu, ostat će s njom
1

O borbi Jadranke Toth za svoju djecu pisali smo lani u rujnu, kad nam se požalila zbog odluke suda i Centra za socijalnu skrb da joj se oduzme petero malodobne djece

VIDEO

Sretna sam što je sud poništio presudu koprivničkog Općinskog suda i rekao da se ne radi o fizičkom i psihičkom zlostavljanju djece te da između nas postoji pozitivna emocionalna povezanost, kako doslovce piše u sudskom rješenju koje sam dobila proteklog petka, ozarena lica govori Đurđevčanka Jadranka Toth (45).

Ova samohrana majka već se drugu godinu bori da joj ne oduzmu petero maloljetne djece u dobi od sedam do 13 godina, kako je u rujnu odlučio koprivnički sud. Međutim, Županijski sud u Puli uvažio je Jadrankinu žalbu i to rješenje ukinuo te predmet vratio koprivničkom sudu na ponovno suđenje, ali drugom sucu.

- Miješanjem države u obiteljski život na način kako je to učinjeno predloženom mjerom moguće je samo u iznimnim slučajevima, onda kad je to propisano zakonom i kad se drugim mjerama ne može postići ista svrha. Za sada, po ocjeni ovoga suda, nije u dovoljnoj mjeri utvrđeno je li predložena mjera bila prijeko potrebna u zaštiti djece od zanemarivanja od strane roditelja - stoji u rješenju Županijskog suda.

Čitava drama ove majke koja živi od 2080 kuna zajamčene minimalne naknade i 2489 kuna dječjih doplataka započela je lani u rujnu kad je koprivnički Općinski sud, temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb iz Đurđevca, naložio da Jadrankina djeca moraju u udomiteljsku obitelj zbog teških materijalnih uvjeta u kojima žive te zbog zanemarivanja.

Majka je djecu odbila odvesti u udomiteljsku obitelj, a djelatnicima Centra otvoreno je rekla neka sami dođu po njih.

Čitavo vrijeme tvrdila je da o njima skrbi u okviru svojih mogućnosti te da su djeca dobri učenici i da redovito pohađaju školu. Nakon tjedan dana Centar nije odustao od namjere da djecu smjesti u udomiteljsku obitelj, a majka je tvrdila kako sud i Centar ne postupaju sukladno propisima i u interesu djece. Stoga je podnijela žalbu, a i tužbu protiv dvije djelatnice Centra.

U međuvremenu je, uz pomoć ljudi, namjestila maleni stan kako bi zadovoljio uvjete odrastanja petero djece.

Drugostupanjski sud u Puli utvrdio je i da je bilo proceduralnih pogrešaka prilikom donošenja odluke o udomljenju djece.

Istaknuli su i kako je iz dokaznih materijala u spisu vidljivo da je majka pokazala spremnost kvalitetnije skrbiti o svoje petero djece.

- Po ocjeni ovoga suda, trebalo je ispitati je li se toj obitelji moglo pomoći intenzivnim nadzorom, mjerama čišćenja tog prostora i njegova dovođenja u adekvatne životne uvjete kako bi obitelj mogla kvalitetno funkcionirati i kako bi se osigurao pravilan razvoj djece. Izdvajanje djece iz obitelji, pogotovo kad se tu ne radi o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, kad postoji pozitivna emocionalna povezanost djece i roditelja, za djecu predstavlja jedan stresni događaj. Stoga treba detaljnije ispitati hoće li se u konkretnom slučaju tim izdvajanjem postići željena svrha – stoji u rješenju pulskog Županijskog suda.

Sutkinja je istaknula kako u ovakvim slučajevima treba najprije ustrajati na radu u obitelji kako bi se majka motivirala da što bolje i što kvalitetnije skrbi o svojoj djeci. Iz dopisa razrednika i djece sud je zaključio da je njihova osobna higijena zadovoljavajuća, da djeca redovito dolaze na nastavu i ispunjavaju školske obaveze te da kod njh nisu zamijećena asocijalna ponašanja.

Pulski sud je naložio koprivničkom sudu da u ponovnom suđenju utvrdi cjelokupnu obiteljsku situaciju, stupanj i način ugroženosti djece te tek na osnovi toga odluči o mjeri koja će na najbolji način zaštititi prava i interes djece. Tada će se ponovno odlučivati o prijedlogu Centra za socijalnu skrb u Đurđevcu da se djeca stave u udomiteljsku obitelj.

- Tek ako sud u ponovnom postupku utvrdi da su ispunjeni uvjeti da se roditeljima oduzme pravo da žive sa svojom maloljetnom djecom i da ih odgajaju, tada će se odlučiti o njihovu povjeravanju na čuvanje i odgoj, kao i o susretima i druženjima te djece s roditeljima – zaključuje sutkinja Županijskog suda Helena Poropat.

Gradonačelnik Đurđevca: Pozdravljam ukidanje presude

Ukidanje presude pozdravio je i gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, koji je Jadranki dao gradski stan na korištenje.
- Gradska vlast treba biti servis građana, a posebice moramo pokazati socijalnu osjetljivost prema ljudima koji žive u teškoćama – rekao je prvi čovjek Đurđevca.

Odvjetnica: Bitno je odlučiti na dobrobit djece

Odvjetnica Jasminka Biloš kaže kako nije neuobičajeno da drugostupanjski sudovi ukidaju odluke prvostupanjskih ako činjenično stanje nije utvrđeno.

-To se dogodilo u ovom predmetu, te će prvostupanjski sud morati postupati u skladu s napucima Županijskog suda. Bitno je odlučiti na dobrobit djece - smatra Biloš.

Za djecu, kaže, nije dobro da se oduzimaju roditeljima samo zbog siromaštva.
- Ako nema zlostavljanja i ako roditelji pružaju djeci ljubav, potrebno pribjeći manje agresivnim metodama - zaključila je Jasminka Biloš.

Slučaj bi se mogao seljakati od suda do suda

Da, prvostupanjski sud mora postupiti po naputku Županijskog suda, no kad donese novu presudu, stranka se može žaliti i zbog pretrpanosti sudova ovaj predmet može dospjeti kod nekog drugog suda, recimo u Bjelovaru. To je apsurd hrvatskog pravosuđa, smatra odvjetnik za obiteljsko pravo Karlo Novosel. Istaknuo je kako se u odvjetničkoj praksi često susretao sa sporošću pravosuđa.

- Imao sam slučaj stvarnog zlostavljanja djeteta gdje se radilo o jako hitnom postupku. Pune dvije godine sudu je trebalo da odluči treba li se zlostavljaču uzeti dijete - rekao je Novosel.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...