Obavijesti

News

Komentari 20

Pobuna u Brodosplitu: Sindikat metalaca prozvao je Upravu

Pobuna u Brodosplitu: Sindikat metalaca prozvao je Upravu
1

Brodosplitova podružnica Sindikata metalaca proziva Upravu Škvera jer su ih izbacili iz njihovih prostora, zadržali im opremu i namještaj, te u njih, kako tvrde, uselili radnike iz BiH

VIDEO

Brodosplitova podružnica Sindikata metalaca proziva Upravu Škvera jer su ih izbacili iz njihovih prostora, zadržali im opremu i namještaj, te u njih, kako tvrde, uselili radnike iz BiH. U splitskom Brodogradilištu kažu da trenutno radi 74 radnik iz susjedne države za koje su zatražili produljenje radnih dozvola, te da je sve po zakonu.

-   Legalitet boravka i rada nadležnih stranih državljana u više je navrata kontroliran od strane djelatnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te nisu utvrđene nikakve nepravilnosti na okolnosti boravka i rada stranih državljana u Brodosplitu - kazali su iz Brodosplita.

Dodaju da su inozemne radnike zaposlili na određeno vrijeme zbog nedostatka raspoloživog kvalificiranog proizvodnog radnog kadra, jer nezaposleni u Hrvatskoj koji možda i imaju traženu kvalifikaciju većinom ne žele prihvatiti posao u Splitu ili ne prolaze njihove selekcije. Razlog je jednim dijelom, dodaju iz Brodosplita, jer obrazovni sustav ne prati potrebe gospodarstva, a drugim dijelom nezainteresiranost mladih za ova zanimanja. 

- Dio domaćih radnika, očito nezadovoljan primanjima i odnosom, odlazi raditi u Nizozemsku, Njemačku, Italiju, Južnu Afriku, ali i u domaće škverove Uljanik i 3. maj, a dovode se strani radnici većinom iz Bosne i Hercegovine. Posla u škveru baš i nema kako se plasira u medijima. I naš ured u Brodosplitu u koji nam je onemogućen ulaz 16.svibnja, pretvoren je u spavaonicu za radnike iz BiH. Ne znam je li to nekakav hostel ili nešto drugo, ali znam da je sindikat po važećem Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu kao svojevrsna ambasada - nitko nam ne smije provaljivati i uzimati nam stvari poput namještaja, dokumentacije, računala i printera. Oko toga se vode sudski sporovi i i nadam se da će se uskoro riješiti - kazao je Joško Franić iz Sindikata metalaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kaže da su dobili rok za iseljenje pet dana u prostore Nezavisnog sindikata Brodosplita nez ikakvih dogovora s njima, a uz to prokišnjavaju.  Iz Uprave pak tvrde da su im omogućili 140m²  sa svom potrebnom infrastrukturom.

Prema podacima iz Uprave u splitskom brodogradilištu trenutno radi 2200 radnika, o čega je,  83% zaposleno na neodređeno vrijeme. Tvrde da imaju osiguranu punu zaposlenost do kraja 2019. godine, a najviše zahvaljujući izgradnji 63 čelične brane za spas Venecije od poplava  koji kako tvrde iz Brodogradilišta omogućava posao za gotovo polovicu radnika na dvije i po godine. 

- U brodograđevnom dijelu prodaje aktivno je 19 novogradnji – od najvećeg jedrenjaka s križnim jedrima na svijetu, putničkih kruzera i serije jedrenjaka za nautički turizam do novih ophodnih brodova za Ministarstvo obrane. No, razvijamo i jaku van brodograđevnu ponudu, s preko 30.000 tona ugovorenih čeličnih konstrukcija - ističu iz Brodosplita.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag