Obavijesti

News

Komentari 27

Pobuna učitelja! Kažnjavat ćete nas do 1500 eura zbog ocjena?! Pa sad će svi poklanjati petice

Pobuna učitelja! Kažnjavat ćete nas do 1500 eura zbog ocjena?! Pa sad će svi poklanjati petice

Iz nastavničke grupe Školska zbornica uputili su ministru obrazovanja otvoreno pismo zbog prijedloga izmjena Zakona o obrazovanju, a po kojem bi nastavnici mogli biti novčano kažnjeni zbog svog posla

VIDEO

Nastavnici, učitelji, ravnatelji, stručni suradnici, moći će biti kažnjeni sa 700 do 1500 eura ako ne budu ocjenjivali učenike prema Pravilniku o vrednovanju, ako ne prate kurikulum, ako ne provode primjerene oblike školovanja i pomoći za djecu s poteškoćama, ako ne prijave kršenje prava učenika, ako koriste neodobrene udžbenike, ako ne provode mjere sigurnosti na školskim izletima.

To je samo dio novih odredbi prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o obrazovanju, a koji je među prosvjetarima izazvao ogročenje. Prijedlog sa spornim Člankom 24. je prošli tjedan pušten u e-savjetovanje.

Odmah su reagirali sindikati, upozorivši kako ovakve odredbe otvaraju još veći prostor za ponižavanje i nesigurnost nastavnika. Dosad je, naime, prekršajna odgovornost za ovakve prekršaje bila određena za školsku ustanovu i ravnatelja, a sad će moći biti kažnjeni i zaposlenici, te školski odbori.

No nastavnici su ionako u nepovoljnom položaju jer su potpuno nezaštićeni od brojnih prijava i napada, a ove odredbe su otvaranje lova na vještice, upozoravaju sindikati.

'Tko će uopće htjeti ići na izlete?'

U ponedjeljak je opširnim otvorenim pismom ministru znanosti i obrazovanja reagirala i nastavnička grupa Školska zbornica.

Ističu kako "najoštrije protestiraju" protiv ovakvog prijedloga.

- Znate li koliko je već sada teško organizirati i provoditi izvanučioničku nastavu? Sada bi se učitelje moglo novčano kazniti ako se učenik npr. na izletu ozlijedi, roditelj se žali, a inspekcija utvrdi da je kriv jer nije pazio da se učenik ne ozlijedi. Tko bi nakon toga još uopće htio voditi učenike igdje?

Djelatnik školske ustanove može biti novčano kažnjen i ako u nastavi ne provodi rješenja za učenike s teškoćama (individualizacija i prilagodba sadržaja). Vaše ministarstvo ne osigurava nikakvu spomena vrijednu podršku za to, mnoge škole nemaju ekipiranu stručnu službu, a učitelji se sami snalaze. Sada bi im još uveli i novčane kazne.

Daleko najspornije je kažnjavanje učitelja ako ne postupa prema Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi iz članka 72. Zakona - dakle, roditelj se žali na ocjene, jedinice najčešće, dođe inspekcija i utvrdi da nema dovoljno ocjena i/ili bilješki (opisnog praćenja) i kazni učitelja s 500 eura. Poklanjanje ocjena postat će još masovnije, a afera „Daj pet!“ neće više biti afera, nego svakodnevica - upozorava Školska zbornica koja okuplja, kako ističu 25.000 prosvjetnih djelatnika.

Škola na Ižu: 'Jedan nastavnik spavao je na trajektu, svakih pet mjeseci tražimo nove...'
Škola na Ižu: 'Jedan nastavnik spavao je na trajektu, svakih pet mjeseci tražimo nove...'

'I vi kršite zakone'

Ističu i kako se Pravilnik o podeagoškim mjerama ionako masovno krši, a da će se novim kaznama to još više pogoršati.

- Sukladno navedenom pravilniku učenik bi za dva evidentirana korištenja mobitela tijekom nastave trebao dobiti opomenu, a za deset evidentiranih korištenja mobitela trebao bi biti preseljen u drugu školu. U praksi imamo situaciju ne samo kršenja navedenog pravilnika, nego i otvorenog hvaljenja različitih gradonačelnika kako će se u "njihovim“ školama zabraniti korištenje mobitela - koje je već zabranjeno - navode.

Mobitele u školama zabranilo bi 85% nastavnika, no učenici i nisu baš sretni s tom idejom
Mobitele u školama zabranilo bi 85% nastavnika, no učenici i nisu baš sretni s tom idejom

Također upozoravaju da je protuzakonito to što se ide na još jednu izmjenu i dopunu Zakona o obrazovanju - 16. po redu od 2008. godine, umjesto da se napravi suvremen i kvalitetan novi Zakon. 

- Ponovno ističemo da je ovo šesnaesta izmjena i dopuna Zakona koja grubo krši i narušava Jedinstvena metodološko-nomotehnička pravila za izradu akata koje donosi Hrvatski sabor, a koja u članku 48., stavku 4. navode da „Ako se propis mijenja, odnosno dopunjava, više puta potrebno je pristupiti donošenju novoga propisa, u pravilu nakon treće izmjene, odnosno dopune.“ - podsjećaju ministra Radovana Fuchsa.

S obzirom na to da se u Zakon uvode i odredbe o potpomognutoj i obogaćenoj nastavi koja se trenutno provodi u eksperimentalnom projektu Cjelodnevne nastave, Školska zbornica pita znači li to da je ministar siguran da će za četiri godine taj projekt ući u sve škole?

Škole sve teže nalaze načine za zapošljavanje: 'Nudimo i stan nastavnicima, samo da dođu'
Škole  sve teže nalaze načine za zapošljavanje: 'Nudimo i stan nastavnicima, samo da dođu'

Uz pohvale otvaranju mogućnosti da nastavnici rade i nakon 65. godine, uklanjanja iz nastave osoba osumnjičenih za kaznena djeca, te novim mogućnostima e-Dnevnika, poput one da roditelji upisuju opravdanja za izostanke, nastavnička grupa očekuje da se njihove sugestije uvaže.

Iz Ministarstva zasad poručuju kako je prijedlog u e-savjetovanju, te da novčane kazne služe upravo zaštiti onih koji rade po zakonu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...