Obavijesti

News

Komentari 36

Pucnjava na ulicama Tripolija, Gadafi je pobjegao iz zemlje?

Pucnjava na ulicama Tripolija, Gadafi je pobjegao iz zemlje?
11

Pobunjenici i vojnici Moamera Gadafija žestoko su se sukobili u nekim dijelovima grada. Navodno je libijski čelnik Moamer Gadafi već pobjegao u Venezuelu...

VIDEO

Eksplozije i pucnjava od nedjelje ujutro odjekuju Tripolijem. Grad su napali pobunjenici uz pomoć NATO-a, a libijske vlasti poručile su kako je bez obzira na snažne napade prijestolnica sigurna. Dok pobunjenici tvrde da se već nalaze u Tripoliju, državni mediji javljaju da je u grad uspjela ući tek manja skupina protivnika režima, ali da su oni ubrzo svladani.

“Štakori su eliminirani”

- U grad je ušlo nekoliko naoružanih pobunjenika, ali pobjegli su u predgrađa. Brzo smo se s njima uspjeli izboriti - rekao je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim na konferenciji za medije. Ibrahim je napao i NATO opisavši ih kao luđake koji otvaraju put “pobunjenicima bez morala” jer oni ništa nisu sposobni sami učiniti. - Oni nemaju nikakve političke ideje. Ne žele poštivati ljudska prava, njima je na pameti samo krvna osveta - zaključio je Ibrahim. Preko državne televizije građanima se obratio predsjednik Gadafi koji se pohvalio uspjesima svoje vojske u borbama protiv “štakora” kako je nazvao oporbene snage.

- Eliminirali smo ih, Tripoliji je siguran. Pobunjenici su izdajnici i ići će u pakao. Nas vidim kao pobjednike jer smo sve jači - poručio je Gadafi. I dok preostala vladajuća elita prikriva sve veću nemoć svoje vojske, izvještaji novinara s terena potvrđuju da pobunjeničke snage napreduju prema Tripoliju, a nakon što su osvojili Zaviju, uspjeli su preuzeti kontrolu i nad susjednim gradom Jadda’imom, smještenim samo 40 kilometara istočno od prijestolnice. Strane agencije prenose kako je u Tripoliju u tijeku akcija “Mermaid” čiji je cilj izolacija Gadafija i prisiljavanje na predaju. Jedan od pobunjeničkih glasnogovornika rekao je da operacija uključuje kopnene borbe oko Tripolija i NATO-va bombardiranja grada. Jasno je da i pobunjenici žele izbjeći potencijalno krvave borbe za grad, a primarni cilj im je izolirati Gadafija i prisiliti ga na predaju.

Bijeg u Venezuelu

Britanski Daily Telegraph objavio je vijest da je Gadafi već napustio Libiju te da se nalazi na putu u Venezuelu. Tu je informaciju, pozivajući se na pouzdane obavještajne izvore, navodno izrekao britanski ministar vanjskih poslova William Hague na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU. - Nemam informacija o tome da je Gadafi u Venezueli, ali neke vijesti ukazuju na to da je na putu ka toj zemlji - rekao je Hague. Libijski pobunjenici rekli su kako zasad ne mogu potvrditi da je dugogodišnji vođa napustio svoju zemlju.

Televizijski program vode naoružani prezenteri

Da je situacija u glavnom gradu ozbiljna dokazali su i djelatnici libijske državne televizije koja je još uvijek pod Gadafijevom kontrolom. Voditeljica večernjeg programa Hala Masrai u studiju se pojavila naoružana poručivši pobunjenicima da su i djelatnici televizije spremni na borbu. Masrati je gledateljima poručila da će ona i njene kolege braniti televiziju od pobunjenika.

- Nećete se dokopati niti jedne televizije. Čak i djelatnici koji nisu naoružani spremni su napraviti živi štiti kako bi zaštitili sebe i svoje kolege. Voditeljica Masrati poznata je po bezrezervnoj potpori Gadafiju i njegovu režimu i raznim uvredama koje javno izriče protiv pobunjenika i svima koji se protive predsjedniku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C