Obavijesti

News

Komentari 123

Počela kontrola: Inspekcija na farmama proizvođača mlijeka

Počela kontrola: Inspekcija na farmama proizvođača mlijeka
1

Traže aflatoksin M1: Veterinarska inspekcija danas će uzeti uzorke sirovog mlijeka i stočne hrane s određenih farmi Dukatovih, Vindijinih, ali i Meggleovih kooperanata

VIDEO

Šest dana nakon što je otkriven opasni aflatoksin M1 u nekim pakiranjima Dukatova i Vindijina trajnog mlijeka Veterinarska inspekcija u srijedu ujutro počela je službenu kontrolu na farmama Dukatovih, Vindijinih, ali i Meggleovih kooperanata, javlja Večernji list

Kako se neslužbeno doznaje, inspekcija je dobila nalog za uzorkovanje sirovog mlijeka i stočne hrane za krave s određenih farmi u Budincima, Runoviku, Miholjačkom Poreču… ali i nasumično odabranih farmi, prije nego mlijeko krene u otpremu prema otkupljivačima. 

Uzorke će veterinarska inspekcija dostaviti u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu na analizu aflatoksina. 

Iako je inspekcija krenula u kontrolu mnogi se pitaju zašto je za to trebalo proći čak šest dana, a seljacima nije jasno kako to da aflatoksina nema u drugim mliječnim proizvodima ako je mlijeko s domaćih farmi. 

Neki se, pak, pitaju je li se proteklih šest dana dalo da se zataška uvoz kontaminiranog uvoznog mlijeka, na koji danima upozoravaju i seljačke udruge, a i neki saborski zastupnici.

U srijedu poslijepodne priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede.

'Hrvatsko mlijeko je vrhunsko, ali incidenata ima u cijelom svijetu'

Navode da su pokrenuli pojačane kontrole u cjelokupnom procesu proizvodnje mlijeka diljem Hrvatske, od analize stočne hrane, analize sirovog mlijeka na farmama do analize gotovih proizvoda po principu sljedivosti, te mlijeka iz uvoza. 

- Javnost je krajem prošlog tjedna preventivno obaviještena o sumnji na pojavu neznatno povišene koncentracije  aflatoksina u mlijeku od strane nadležnih institucija i industrije, zbog čega se od tada vrši pojačana kontrola na utvrđenim kritičnim točkama, s ciljem zaštite potrošača i domaćeg mljekarskog sektora uopće. Hrvatsko mlijeko je, po svim svojim karakteristikama, u samom vrhu kvalitete te udovoljava i zdravstvenoj ispravnosti, a incidenti sa sigurnosti u hrani nažalost, pojavljuju se povremeno i na svim ostalim svjetskim tržištima - stoji u priopćenju.

'Imajte povjerenja u domaće robne marke i hrvatske proizvode'  

Ministarstvo poljoprivrede poziva hrvatske potrošače da imaju povjerenja u domaće robne marke i hrvatske proizvode koji se nalaze na policama trgovina te ističe kako ne postoji razlog za zabrinutost.  

- Također, apeliramo na predstavnike medija da se koriste isključivo relevantnim izvorima podataka i provjerenim činjenicama koje se iznose u javnost - priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao