Obavijesti

News

Komentari 0

Počela obnova palače HAZU

Počela obnova palače HAZU

Glavna projektantica Jasminka Kečanović Šimec iz IGH-a kazala je da je polazište izrade projekta obnove bilo strahopoštovanja prema vrijednostima zgrade, kakva se događa vrlo rijetko u životu projektanta

VIDEO

Radovi na konstrukcijskoj obnovi Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu oštećene u potresu 2020. godine, otvoreni su u ponedjeljak, a kako je planirano trebali bi završiti do lipnja 2024. godine.

Palača u kojoj se 140 godina stvarala znanstvena i umjetnička povijest Hrvatske privremeno prestaje s radom zbog konstrukcijske obnove, kazao je na otvorenju radova predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt.

Zagreb: Svečano uručenje donacija INA d.d. HAZU i Arheološkom muzeju

Dodao je da su preko Ministarstva kulture namaknuta sredstva za konstrukcijsku obnovu, ali sredstva za cjelovitu obnovu još nisu. Cjelovita obnova uključuje i vrlo složene konzervatorske radove, budući da su ispod žbuke pronađene zidne oslike koje datiraju iz vremena gradnje palače.

Glavna projektantica Jasminka Kečanović Šimec iz IGH-a kazala je da je polazište izrade projekta obnove bilo strahopoštovanja prema vrijednostima zgrade, kakva se događa vrlo rijetko u životu nekog projektanta.

Tijekom pripreme izvršeni su istražni restauratorski radovi zbog čijih je rezultata odlučeno da se obnova izvede s minimalno vidljivim intervencijama u unutrašnjosti, a da se zgrada konstrukcijski ojača u uglovima.

Zagreb: Svečano uručenje donacija INA d.d. HAZU i Arheološkom muzeju

Nastojat ćemo biti minimalno vidljivi u obnovi, kazala je.

Konstrukcijska obnova trebala bi završiti do lipnja 2024.

Ugovorom s Ministarstvom kulture i medija (MKM) osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 84.3 milijuna kuna. Također, za preventivnu zaštitu umjetnina iz Strossmayerove galerije MKM osiguralo je 1.9 milijuna kuna, a za umjetnički inventar gotovo 600 tisuća kuna.

To je peto gradilište u posljednja četiri mjeseca na kojem započinju radovi konstrukcijske obnove zgrada HAZU nakon potresā 2020. godine.

Sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) financira se izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače HAZU te izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite muzejske građe Strossmayerove galerije starih majstora.

Zagreb: Svečano otvorenje gradilišta i početak obnove u potresu stradale palače Prister

Troškovi izrade projektne dokumentacije iznose ukupno 1.5 milijuna kuna s PDV-om, od čega je iz FSEU plaćeno 1.2 milijuna kuna s PDV-om.

Projekt cjelovite obnove palače HAZU izradio je Institut IGH d.d. Nakon provedene javne nabave potpisan je ugovor s tvrtkom MEŠIĆ COM d.o.o. iz Zagreba u prosincu 2022. za izvedbu radova konstrukcijske obnove te ugovori s tvrtkama koje će provoditi stručni nadzor i nadzor zaštite na radu.

Zagreb: Svečano uručenje donacija INA d.d. HAZU i Arheološkom muzeju

Palača je u potresu 22. ožujka 2020. godine pretrpjela znatna oštećenja. Na zidovima su uočljive brojne pukotine, otpao je dio žbuke, Strossmayerova galerija morala je biti iseljena. Najveća konstrukcijska oštećenja zamjetna su na drugom katu u atriju. Pukotine prodiru duboko u građu zidova, a najviše ih je iznad nadvoja otvora.

Palača HAZU jedno je od najvažnijih djela javne arhitekture historicizma u Hrvatskoj, a Strossmayerova galerija starih majstora HAZU jedna je od najvažnijih zbirki umjetnina u Zagrebu i Hrvatskoj. Predviđenim zahvatima ne će se mijenjati namjena palače HAZU kao ni arhitektonska obilježja zgrade.

Osim konstrukcijskog ojačanja u prvoj fazi obnove, u cjelovitoj obnovi cilj je vratiti izvorni izgled interijera u najvećoj mogućoj mjeri restauriranjem stropnih i zidnih oslika rađenih prema predlošcima Hermanna Bolléa

Katarina Horvat-Levaj i Irena Kraševac s Instituta za povijest umjetnosti izradile su konzervatorski elaborat za Palaču HAZU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi