Obavijesti

News

Komentari 258

Počeli izbori: Otvorena biračka mjesta u BiH, Australiji, Egiptu

Počeli izbori: Otvorena biračka mjesta u BiH, Australiji, Egiptu
7

U 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za aktualne izbore gotovo 223.000

VIDEO

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

Sva tri biračka mjesta na istočnoj obali Australije, u Canberri, Sydneyu i Melbourneu na vrijeme su otvorena, izbori su započeli, potvrdio je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Damir Kontrec.

Četvrto biračko mjesto u Australiji, u Perthu, otvoreno je u utorak, sat iza ponoći, kada i ono u Pekingu, u Kini.  

Trgovački centri na dan izbora bit će otvoreni: 'Neki će raditi kao inače, neki kao nedjeljom'
Trgovački centri na dan izbora bit će otvoreni: 'Neki će raditi kao inače, neki kao nedjeljom'

Sudi li se po broju aktivno registriranih birača, zanimanje za saborske izbore u Australiji ove je godine bitno slabije nego na izborima u pandemijom koronavirusa obilježenoj 2020. godini.  Naime, za aktualne se izbore registriralo samo 520 birača, prije četiri godine njih oko 2. 800.

Je li na to utjecalo što se izbori održavaju radnim danima, utorkom i srijedom, a ne subotom i nedjeljom, kada većina građana, ne radi, Kontrec kaže da mu je teško reći.

Kreće izborna šutnja! Evo što je zabranjeno, koliko traje, kako i gdje možete prijaviti kršenja...
Kreće izborna šutnja! Evo što je zabranjeno,  koliko traje, kako i gdje možete prijaviti kršenja...

Nismo radili nikakve analize, ali sasvim sigurno i to može biti jedan od razloga, izjavio je potpredsjednik DIP-a.

Podsjetio je kako i birači koji se nisu registrirali imaju mogućnost, ako su upisani u popis birača, te imaju prebivalište u inozemstvu, zatražiti potvrdu od nadležnog DKP-a i mogu glasovati.

U utorak u 7 sati otvorena su biračka mjesta u 22 europske države

Izbori za Sabor u inozemstvu će se održati u 41 državi, u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), svoja vrata najviše ih je otvorilo u utorak u 7 sati.

DIP: 'Prve izborne rezultate objavit ćemo u srijedu u 21 sat'
DIP: 'Prve izborne rezultate objavit ćemo u srijedu u 21 sat'

Prema podacima DIP-a, biračka mjesta tada su se otvorila u 22 europske države, te u Egiptu i Južnoafričkoj Republici, u kojima je aktivno registrirano osam, odnosno 75 birača.

U 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za aktualne izbore gotovo 223.000, što je za oko 37.000 više u odnosu na izbore iz srpnja 2020. godine.

Najviše aktivno registriranih je u Mostaru (58.000), Beogradu (19.300), Subotici (17.700), Stuttgartu (15. 800), Münchenu (13. 500), te u Beču i Orašju (po 10. 300), gradu na krajnjem sjeveroistoku BiH u kojemu će se prvi put otvoriti  biračka mjesta (4) za saborske izbore. 

 Za razliku od izbora 2020. na ovim se neće glasovati u Finskoj, Japanu, Izraelu i Ukrajini, no hoće u Čileu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Republici Južnoj Africi.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

U 11. izbornoj jedinici biraju se tri od 151 saborskog zastupnika.

U Dubaiju i Dohi je loše vrijeme

Otvorena su birališta i u Dohi i Dubaiju gdje je vrijeme izrazito loše. Pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).  Na tim biračkim mjestima nema puno birača, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivno ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju. U Dohi (Katar) aktivno se registriralo 15, a prethodno 33 birača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 258
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C