Obavijesti

News

Komentari 12

Radioaktivne čestice iz Japana našli na Islandu, nisu opasne

Radioaktivne čestice iz Japana našli na Islandu, nisu opasne
20

U japanskoj vladi kažu kako morska voda u blizini Fukushime ne predstavlja direktnu prijetnju ljudskom tijelu, ali da je razina radijacije u njemu iznad normalne

VIDEO

Pratite stream japanske TV NHK
Posljednja informacija

21.30 - TEPCO je izvijestio kako su u kontrolne sobe reaktora 3 uspjeli osposobiti rasvjetu u utorak navečer po našem vremenu. Tvrtka je izvijestila kako će im rasvjeta znatno olakšati proces hlađenja. 

17.20 - Znanstvenici su objavili kako je potrebno popiti oko 58.000 čaša kontaminiranog mlijeka da radijacija bude opasna za zdravlje. Isto tako, potrebno je pojesti 370 kilograma kontaminiranog špinata da ozračena hrana bude opasna za zdravlje. U SAD-u radnici nuklearke se smiju izložiti radijaciji do 50 milisiverta, a jedan milisivert radijacije može povećati rizik raka za 4 posto.

17.10 - Diplomatski izvori su izvijestili kako su minimalan broj radioaktivnim čestica iz japanske nuklearke Fukushimi otkrili na Islandu. Istaknuli su da je tih čestica premalo da bi naškodile ljudima. Znanstvenik Andreas Stohl iz Norveške je rekao kako je samo pitanje vremena kada će se čestice iz nuklearke raštrkati cijelom sjevernom hemisferom. Ipak, opasnosti za ljude u Europi neće biti, prenosi Reuters.

14.30. - Rusija će biti domaćin SP-a u umjetničkom klizanju nakon što je Japan zbog katastrofe otkazao prvenstvo. To je najavio ruski premijer Putin u utorak. 

14.20 - Zbog nestašice goriva, kremiranje je otežano te su vlasti u nekoliko pokrajina odlučile pokapati poginule, a ne kremirati ih, što je inače iznimno neuobičajeno, javlja Kyodo. Nedostaje im i lijesova, a u gradu Higashimatsushimi pokapaju žrtve potresa zamotane u plahte. U tom gradu pripremaju grobnicu za 1000 ljudi. 
Znanstvenici su izvijestili kako tri vulkana u okolici Tokija ne pokazuju znakove aktivnosti, ako je to područje pogodio niz jakih potresa. 

13.50 - Tokijski TEPCO nada se kako će nakon što su doveli struju do elektrane uskoro ponovo osposobiti rasvjetu u reaktorima 3 i 4, što bi im značajno olakšalo proces hlađenja. Ranije je ministar za industriju rekao kako je napredak oko električne energije odlična vijest, ali da je stanje i dalje iznimno teško. Naglašavaju kako je iznimno bitno uključiti struju jer će tada moći aktivirati ventilaciju koja će filtrirati radioaktivne čestice. Zbog toga se radnici ne smiju dugo zadržavati u elektrani. Reaktore 3 i 4 nastavili su zalijevati vodom, a uz reaktor 4 doveli su pumpu za beton s rukom dugom 50 metara što im omogućava zalijevanje s veće visine. 

12.50 - Razina zračenja u tlu, oko 40 km od nuklearke Fukushima, u ponedjeljak je bila 430 puta veća od normalnih. Iz elektrane su izvijestili da su na sve reaktore spojili struju

12:20 - Norio Tsuzumi, izvršni podpredsjednik Tepca (Tokijske kompanije za električnu energiju), ispričao se ljudima koje su morali evakuirati zbog kvara u nuklearki Fukushima kojom upravlja njegova kompanija. Došao je u dvoranu koja je pretvorena u sklonište i ispričao se zbog patnje koju su prouzročili ljudima iz grada Okume 

12:10 - Japan su u utorak pogodila još tri potresa, dva od 6.6. po Richteru i jedan jačine 6.4. Ovdje možete pogledati fotografije Japana prije i poslije potresa snimljene iz zraka

10.00 - AP javlja kako opet raste temperatura u bazenu s istošenim gorivim šipkama kod nuklearne elektrane Fukushima, te da je trenutno blizu ključanja. Stručnjaci vjeruju kako je upravo zbog toga nastaje para koja se diže iz elektrane.

U moru našli radioaktivne tvari

Bijeli dim zaustavio je napore radnika da sprovedu struju u cijelu nuklearku u Fukushimi kako bi pokrenuli sustav hlađenja. Šef kabineta vlade Yukio Edano rekao je ranije da nije moguće utvrditi što je uzrok dimu. Vlada i tvrtka Tokyo Electric Power Co. nastavljaju istraživati kako nuklearna kriza utječe na more kraj Fukushime obzirom da su u vodi našli radioaktivne tvari. U vladi kažu kako morska voda ne predstavlja direktnu prijetnju ljudskom tijelu, ali da je razina radijacije u njemu iznad normalne. Iz ministarstva obrazovanja, kulture, sporta znanosti i tehnologije kažu kako će proučavati morsku vodu na osam lokacija svakih deset kilometara u blizini nuklearne elektrane, javlja Kyodo.

Popis kontaminirane hrane iz Japana je sve duži. Vlasti su obustavile izvoz špinata i ostalog zelenog povrća, koje se uzgajalo na području zahvaćenom radijacijom. Zabrana se odnosi i na mlijeko. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je poručila da je radijacija izmjerena u tamošnjim namirnicama 'puno ozbiljnija' nego što se vjerovalo.

Vlasti su u utorak rekle kako je broj mrtvih porastao na 9079, dok se 12.645 vodi kao nestalo. U privremenim skloništima živi 350.000 ljudi, a mnogima od njih manjka hrane i vode. Žrtve stravičnog potresa počeli su pokapati u zajedničke grobnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb