Obavijesti

News

Komentari 16

Počelo ponovno suđenje Mili Dakiću: Ne osjećam se krivim

Počelo ponovno suđenje Mili Dakiću: Ne osjećam se krivim
3

Optužnica ga tereti da je 4. 8. 1991. naredio ubojstvo trojice hrvatskih policajaca, Mile Butine, Zlatka Škrlca i Josipa Milčića, kao i teško ranjavanje Nikole Rakocije

VIDEO

Razumio sam optužnicu i ne osjećam se krivim, kazao je Mile Dakić (81) nakon čitanja optužnice sudskom Vijeću karlovačkog Županijskog suda, gdje mu se po ponovljenom postupku sudi za poticanje na ubojstvo trojice hrvatskih policajaca 1991. godine u Budačkoj Rijeci pokraj Krnjaka. 

Nekadašnji predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine je za isto djelo u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, no na njegov zahtjev, kao i na zahtjev Srbije postupak se ponavlja. Optužnica ga tereti da je 4. kolovoza 1991. naredio ubojstvo iz zasjede trojice hrvatskih policajaca u ophodnji, Mile Butine, Zlatka Škrlca i Josipa Milčića, kao i teško ranjavanje Nikole Rakocija. 

ŽDO je navelo kako će dokazati da je Dakić organizator naoružanih skupina na području Vojnića koje je političkim djelovanjem poticao na nasilje. 

Dakićev odvjetnik Ljubiša Drageljević navodi da će obrana pobiti činjenice jer Dakić nema nikakve veze s ubojstvom trojice policajaca, te da nije ni poznavao članove tzv. Dakićeve grupe, niti je ta grupa djelovala ili ubila policajce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mile Dakić tada nije niti boravio na području Korduna već je zbog svoje sigurnosti boravio u Beogradu - rekao je Drageljević te dodao da je stav obrane da se ne može poticati na ubojstvo ljude koje ne poznajete. 

Na ročištu su svjedočili svjedoci optužbe koji su radili u Memorijalnom parku Petrova Gora kojim je tad upravljao optuženi Dakić. Svjedok Mirko Pekić je rekao da je poznavao Dakića s kojim je bio u odličnim odnosima, ali da nije vidio naoružanje. Predsjednik sudskog Vijeća Ante Ujević upitao ga je kako to da je u policijskom spisu rekao drugačije u kojem stoji da mu je poznato da je Dakić ljude s područja Vojnića kojima je dao trofejno oružje muzeja, a kasnije ih je opskrbio uniformama te puškama koje je i preprodavao po tri tisuće njemačkih maraka. Pekić je kazao da je to zaboravio, ali i da to nikada nije iskazao na sudu. Posvjedočio je i Mile Đurić, također radnik Petrove Gore.

- Čuo sam da je Dakić u okviru stranke koju je osnovao Jugoslavenske samostalne demokratske stranke organizirao i tzv. Dakićevu skupinu, a čuo sam da su i imali nekakvo oružje. Sam sam i sastavio Izvješće o primopredaji trofejnog oružja iz muzeja kada je Dakić poslao dvojicu do mene da im predam to oružje - kazao je Mile Đurić.  

Suđenje se nastavlja u srijedu kada će se saslušavati iskazi ostalih svjedoka. Za počinjeni zločin već je osuđeno više pripadnika grupe koja je napala i ubila policajce PU karlovačke. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić