Obavijesti

News

Komentari 10

Počelo suđenje Čolaku i Opačku po treći put: Za smrt studentice Ivane još nitko nije odgovarao

Počelo suđenje Čolaku i Opačku po treći put: Za smrt studentice Ivane još nitko nije odgovarao
2

Ivana Obad (20) poginula je u prometnoj nesreći kod Bosiljeva u studenom 2010. Za njezinu smrt bio je osuđen Marin Čolak dok je Dalibor Opačak oslobođen. Potom je presuda ukinuta, sad im se sudi po treći put...

VIDEO

Gotovo trinaest godina prošlo je od fatalne prometne nesreće u kojoj je na autocesti kraj Bosiljeva u studenom 2010. godine poginula dubrovačka studentica Ivana Obad (20), a za njezinu smrt još uvijek nitko nije odgovarao. 

Nismo krivi, kazali su u srijedu na Županijskom sudu u Zagrebu Marin Čolak (39) i Dalibor Opačak (45), kojima sude zbog izazivanje prometne nesreće u kojoj je Ivana poginula. Izjašanjavanjem o krivnji, čitanjem optužnice te određivanjem koji će se dokazi iznijeti na raspravi počelo je treće suđenje dvojici nekadašnjih prijatelja. 

Zagreb: Suđenje Marinu Čolaku i Damiru Opačku za prometnu nesreću u kojoj je poginula Ivana Obad

Prema optužnici Čolak i Opačak su 5.11.2010. godine oko 12.20 sati autocestom A6 u smjeru Zagreb-Rijeka, protivno odredbama zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozili brzinom znatno većom od 130 km/h. Provokrivljeni Čolak vozio je Ferrari 360 Modena, u kojemu je kao suvozač bila Ivana Obad, dok je Opačak vozio Nissan 350Z. Prolaskom čvora Bosiljevo Čolak se kretao lijevim trakom brzinom od 181 km/h, a Opačak desnim brzinom od 205 km/h. Tada je Čolak započeo prelazak iz lijevog u desni trak bez da se ranije uvjerio kako to može učniti na siguran način. Opačak je počeo kočiti, ali nije mogao dovoljno smanjiti brzinu zbog čega u nastavku kretanja dolazi do okrznuća prednjeg lijevog kotača Nissana i zadnjeg desnog kotača Ferrarija. U pokušaju izbjegavanja Nissan je izašao van kolnika na zaustavnu traku, a destabilizirani Ferrari izletio je s ceste, prevrnuo se više puta i zapalio dok je Ivana od ozljeda preminula na mjestu događaja.

Za smrt studentice Ivane Obad još nitko nije odgovarao. Čolaku i Opačku sudit će se po treći put
Za smrt studentice Ivane Obad još nitko nije odgovarao.  Čolaku i Opačku sudit će se po treći put

Na sljedećim ročištima neposredno će ispitati vještake koji su radili prometno vještačenje Zvonka Ivašića i Tomislava Perića. Čolakova obrana predložila i da se napravi rekonstrukcija na mjestu događaja na kojoj bi, uz optuženike, bili prisutni i vještaci, jedina dva neposredna svjedoka nesreće Damir Nakić, suvozač iz Nissana te Ratko Radanov, no sud će o tome odlučiti naknadno.

Podsjetimo, Visoki kazneni sud je u srpnju 2022. ukinuo prvostupanjsku presudu donesenu 2021. na Županijskom sudu u Zagrebu. Njome je Čolak bio osuđen na dvije godine zatvora, dok je Opačak bio oslobođen krivnje. 
Nakon analize prvostupanjske presude Visoki kazneni sud je utvrdio da je sud prvog stupnja počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je "izreka proturječna, a proturječna je i razlozima presude, zbog čega se pobijana presuda ne može ispitati".
 

Pixsell/24sata

Inače, optužnica u ovom slučaju podignuta je 2012., a spis je inicijalno stajao u ladici karlovačkog suda 323 dana, nakon čega je prebačen na zagrebački Općinski kazneni sud, gdje su obojica nepravomoćno osuđena na tri godine zatvora.
Riječki Županijski sud presudu je srušio pa je krajem 2018. suđenje ponovno počelo u Zagrebu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim jer je izmjenama Kaznenog zakona nadležnost za takva kaznena djela prešla s općinskih na županijske sudove.
Spis je tako prvo završio na Županijskom sudu u Karlovcu, da bi potom, odlukom Vrhovnog suda, predmet bio delegiran ponovno u Zagreb, ali na Županijski sud.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa