News

Komentari 309

'Mjere sada ne treba dodatno pooštravati, ali o relaksaciji treba vrlo pomno promišljati'

'Mjere sada ne treba dodatno pooštravati, ali o relaksaciji treba vrlo pomno promišljati'

Danas je objavljeno da je u Hrvatsku stigao britanski soj korona virusa, koji se puno brže širi i već imamo potvrđenih osam slučajeva, a sadašnje mjere vrijede do 15. veljače

Na današnjem sastanku je bilo riječi o recentnoj epidemiološkoj situaciji i oprezu koji moramo imati kada razmišljamo o eventualnom popuštanju mjera, no moram reći da smo se mjera dotaknuli, ali danas nisu bile glavna tema razgovora, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka Znanstvenog savjeta u Banskim dvorima.

PRATITE UŽIVO:

Fokus razgovora bio je novi britanski soj koji je otkriven i u Hrvatskoj. Potvrđena su, podsjetimo, tri slučaja, za još osam se potvrda čeka, ali prema preliminarnim rezultatima su i oni pozitivni na novi soj, a i za još dvoje je velika vjerojatnost obzirom da se radi o roditeljima troipol godišnjeg djeteta kod kojeg je novi soj potvrđen sekvenciranjem u Klinici Fran Mihaljević.

- Bili smo fokusirani na prisutnost novog soja, koji je detektiran. To nam ukazuje na neke moguće opasnosti, ali ne mora nužno tako i biti. No, oprez je i dalje nužan i oko toga su svi suglasni - rekao je dodavši kako su znanstvenici otvorili i temu važnosti serološkog testiranja.

- Jer ona ukazuju kolika je prokuženost populacije, što će uz postotak preboljelih i cijepljenih svakako doprinijeti da se epidemije dalje sporije širi. I HZJZ je već poduzeo korake u tom smjeru i proveo određena serološka testiranja, koja će nam dati značajne podatke, a koje ćemo razmatrati u epidemiološkom okviru - rekao je. 

Dakako, tema je bila, dodao je, i cijepljenje. 

- Iznimno je važno cijepiti se i tu je stav znanstvenika unison. Svi naglašavaju da se treba cijepiti s cjepivom koje imamo s tim da su svi do jednog naglasili da su sva tri cjepiva dostupna u Hrvatskoj sigurna i da sprječavaju u najvećoj mogućoj mjeri teže oblike bolesti, hospitalizacije i smrti. Kako postotak procijepljenosti bude rastao, smanjit će se i širenje epidemija - rekao je.

'Ne treba u ovom trenutku dodatno pooštravati mjere, ali o relaksaciji treba vrlo, vrlo pomno promišljati'

Iako mjere nisu bile glavna tema, one ipak istječu uskoro, točnije 15. veljače. Upitan hoće li zbog potvrđenih slučajevi novog soja odustati od popuštanja ili možda čak pooštravati mjere, ministar je istaknuo kako je mišljenja da u trenutnoj epidemiološkoj situaciji mjere ne bi trebalo dodatno pooštravati.

- Pitanje je značajno, ali jednoznačnog odgovora nema. Obzirom da smo nasumično testirali uzorke koji su ranije bili pozitivni i bolesni, krajem siječnja, a s obzirom da nema značajnijeg širenja epidemije u ovom trenutku, to bi mogla biti vrlo, vrlo dobra vijest - istaknuo je Beroš dodavši kako će  odluke temeljiti na epidemiološkim podacima zdravom razumom.

- Kako je premijer na sastanku rekao, donosit ćemo odluke oprezno i zdravorazumski. U ovom trenutku mišljenja sam da smo gotovo svi suglasni da ne treba dodatno pooštravati mjere, ali o relaksaciji treba vrlo, vrlo pomno promišljati i donijet ćemo određene odluke koje će biti upravo temeljene na epidemiološkoj situaciji narednih dana - rekao je.

Podsjetimo, ranije su iz Vlade i Stožera najavili da bi, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i koronabrojke koje su kontinuirano u padu, sljedećeg ponedjeljka moglo doći do popuštanja mjera.

Međutim, danas je objavljeno da je u Hrvatsku stigao britanski soj korona virusa, koji se puno brže širi i već imamo potvrđenih osam slučajeva, pa je pitanje hoće li novi soj utjecati na odluku savjeta i Stožera oko popuštanja mjera, ukoliko je do toga uopće trebalo doći.

- Danas ćemo imati Znanstveni savjet Vlade gdje će se razgovarati o tome. Moramo uzeti u obzir i vremensku prognozu koja najavljuje vrlo niske temperature. Sve to ćemo uzeti u obzir. Nova varijanta je, čini se, prisutna od 20. siječnja, koliko znamo. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu, već padaju. Možda ne u stopama kao u početku, ali i dalje padaju. Oko ovog pitanja će se još puno govoriti kako bismo donijeli odluku koja će s jedne strane zaštititi ljude, a s druge odluku koja mora biti racionalna, i kad je u pitanju zaštita zdravlja i ekonomske aktivnosti - rekao je danas na presici Stožera Davor Božinović.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas se ispričala zbog toga što je Europa ostala bez dijela obećanih doza cjepiva, a ministar poručuje kako su se u nabavci cjepiva oslanjali na inicijativu upravo EK.

- Još u rujnu smo, ne znajući koji će od proizvođača prvi proizvesti adekvatno cjepivo, razgovarali o određenim ugovorima o kupnji. Tada je izgledalo daće Oxfordsko i AstraZenecino cjepivo prvo dočekati svjetlo dana i da će biti jako učinkovito, no oni su u međuvremenu imali određene probleme, koje nitko nije mogao predvidjeti - rekao je dodavši kako su se i EK i Hrvatska nastojale prilagoditi situaciji. 

- Da su proizvođači na neki način poštovali uvjete dogovora bilo bi sve puno bolje. No, realno je da su i oni mogli imati nekakve neočekivane prepreke u početku proizvodnje, koji sada polako prolaze i trebalo bi biti znatno bolje u budućnosti - dodao je. 

'Ako je i bilo cijepljenja preko reda, nije u toj mjeri da bi se ugrozio proces cijepljenja. Ali osuđujem to' 

Na opasku novinara da osim smanjenih isporučenih doza cjepiva zbog EU imamo i cijepljenje preko reda te na upit što građani mogu očekivati, Beroš je istaknuo da ako cijepljenje i ide preko reda, nije u toj mjeri da bi se ugrozio proces cijepljenja. 

- Rekao sam da osuđujem takve postupke jer to možemo smatrati oduzimanjem cjepiva onome kome doista treba. Ukoliko se i dešavalo, što ćemo i ispitati, to treba osuditi, ali mislim da nije ugrozilo program cijepljenja jer prema svim relevantnim podacima cijepljenje za sada ide,s obzirom na doze koje su nam dostupne, jako dobro, čak dapače neočekivano dobro - rekao je. 

Do sad se cijepilo tek malo više od 60.000 ljudi u Hrvatskoj, a cilj je procijepljenost 70 posto populacije. Kada bi to, obzirom na usporenu dinamiku isporuke cjepiva, mogli i očekivati, pitanje je, a ministar poručuje kako je teško na to odgovoriti.

- To će ovisiti isključivo o dinamici isporuke u budućnosti. Mi smo spremni prihvatiti i velike količine i osigurati po potrebi i masovna cijepljenja. Neće ovisiti o nama, nego isključivo o dostavi cjepiva. Svakodnevno smo u razgovorima s EK i proizvođačima cjepiva i jutros su nam na sastanku rečeni neki iznosi cjepiva koji su ohrabrujući. Nakon inicijalnih poteškoća u opskrbi, mislim da će sada stvari doći na svoje, da ćemo dobiti veče količine i da ćemo postići procjepljivanje našeg građanstva na adekvatan način - poručio je.

Najčitaniji članci