Obavijesti

News

Komentari 6

Nobilo: Tužiteljice u zapisnik unosile samo što im odgovara

Nobilo: Tužiteljice u zapisnik unosile samo što im odgovara
6

Suđenje Damiru Polančecu i još sedmorici su odgodili do 8. lipnja. Tada će se sudac očitovati o zahtjevu obrane koja tvrdi da su tužiteljice u sprezi sa svjedokom

VIDEO

Današnja rasprava kojom je trebalo početi suđenje u aferi Spice na Županijskom sudu u Zagrebu je odgođena. Branitelj prvooptuženog Damira Polančeca Anto Nobilo je zatražio izuzeće obje tužiteljice Uskoka jer, kako tvrdi, nisu vjerodostojno unosile u zapisnik svjedočenje svjedoka Miroslava Vitkovića, predsjednika Uprave Podravka. Nobilo tvrdi da su tužiteljice Marija Vučko i Tamara Laptoš svjedoka pripremale za svjedočenje i bile s njim u dogovoru putem mobitela. Nobilo dodaje kako se Laptoš čula s Vitkovićem više od 60 puta tijekom postupka  te je sudu predao podnesak s DVD-om te ispise razgovora. Obrana je do podataka kako je Vitković razgovarao s tužiteljicom došla zahvaljujući Zdravku Šestaku. On je, prije smjene, kao predsjednik Uprave Podravke dobivao ispise poziva svih službenih mobitela te ih je sačuvao u kompjuteru. Vitković je tada bio član Uprave Podravke, a zabilježeni pozivi su bili u vrijeme pokretanja istrage. 

Nobilo tvrdi i da je Vitković  na kraju iskaza dobio i zapisnik svog iskaza što je protivno Zakonu o kaznenom postupku jer Vitković nije stranka u postupku, a istraga je tajna.

- Zapisnik mu je trebao kako bi se prisjetio što je svjedočio u postupku - kaže Nobilo. Sudac Siniša Pleše je odgodio raspravu do 8. lipnja kada će će očitovati o izuzeću. Tužiteljica Laptoš kaže kako nije iznenađena zahtjevom za izuzećem.

- Kada se iscrpe svi ostali argumenti onda se traži izuzeće. No zahtjev obrane nema osnove  i potpuno je neutemeljen. Zapisnik je pisan prema pravilima  - rekla je Laptoš. 

Na optuženičkoj klupi našli su se bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša  Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. 

Uskok ih, podsjetimo, tereti da su malverzacijama Podravku oštetili za 400 milijuna kuna. Terete ih za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, za zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje na zlouporabe te za protuzakonito posredovanje. Obrane pak tvrde da su optuženi zapravo spriječili neprijateljsko preuzimanje Podravke. 

Istraga afere 'Spice' trajala je godinu dana, optužnica sadržava oko 42.000 stranica, USKOK je ispitao stotinjak svjedoka, a obrana još 50. Na sudu bi trebalo svjedočiti 115 svjedoka USKOK-a te 30 svjedoka obrane. Na suđenju bi trebali svjedočiti i političari, a obrana je tražila da se kao svjedoci pozovu i Ivo Sanader te Jadranka Kosor. Sudac bi o tom zahtjevu treba odlučiti tijekom postupka. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca