Obavijesti

News

Komentari 2

Počinju radovi biciklističke rute Greenway, došao je i Tomašević

Počinju radovi biciklističke rute Greenway, došao je i Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održat će redovnu konferenciju za medije na Savskom pješačko – biciklističkom mostu

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održat će redovnu konferenciju za medije na Savskom pješačko – biciklističkom mostu nakon obilježavanja početka radova na izgradnji pilot projekta državne biciklističke rute ''Greenway'', duge 1,6 kilometara.

PRATITE UŽIVO:

- Sve ostale faze očekujemo realizirati do kraja mandata. Staza je prvenstveno biciklistička, ali i pješačka - rekao je zagrebački gradonačelnik. Dodao je da mu je drago što je započeo mali korak.

- Od granice sa Slovenijom i prolazio bi kroz Zagreb. Bit će od eko-asfalta i bit će zelene boje - rekao je i dodao da bi radovi za projekt vrijedan nešto više od šest milijuna kuna trajali tri mjeseca.

- Prostor uz Savu želimo pretvoriti u prostor za rekreaciju. Krajnje je vrijeme. Zahvaljujem Hrvatskim vodama da su nam dali suglasnost za ovo. Bit će i LED rasvjete uz obnovljive izvore energije, pazeći na vizuru. Uključitvat će i trake za trčanje. Realizacija konačno kreće. Sava je zapuštena desetljeće - dodao je Tomašević te najavio da će projekt biti financiran iz proračuna, uz EU fondove. 

Što se tiče Hendrixovog i Jadranskog mosta tiče, Tomašević je rekao da to neće biti problematično.

- Bit će potrebna denivelacija zbog biciklista - rekao je za Jadranski most.

Pobuna na Peščenici zbog polupodzemnih spremnika

Što se tiče pobune na Peščenici, Tomašević je kazao da je u odluci jasno pripisano da se ne smiju stavljati boksevi jer bi "uništilo izgled grada".

- Prvi je u Masarykovoj, radi se o pilot-projektu - kazao je te istaknuo da razumije građane koji žele da grad to plati.

- Cilj je maknuti spremnike s javnih prostora. Da grad plaća polupodzemne spremnike, ne može se naći toliko lokacija. Imali bi situaciju koja bi trajala sedam-osam godina. Kada bi grad plaćao bokseve, to nije dobro rješenje za vizual grada. Rješenja moraju biti univerzalna jer grad mora kupiti kamione i tako dalje - dodao je.

- Ne mogu se po zakonima ugrađivati različite vrste polupodzmenih i podzemnih spremnika i jedna vrsta bokseva. Ostaje odluka kakva je. Da odbacite 10 litara otpada, to košta dvije kune. To su cijene koje smo najavili u siječnju, nismo ih dizali u inflaciji. Cilj je poslovati s pozitivnom nulom - rekao je Tomašević i kazao da bi zeleni otoci bili zamjena za polupodzemne spremnike.

Potražnja za njima je, kaže, velika.

- Mogu ih napraviti 20-30 poduzeća, a podzemne nekoliko. To traje godinama, a za boksove nekoliko mjeseci - dodao je.

U javnoj nabavi je 50 setova podzemnih spremnika. Rekao je da imaju određene procjene troškova, ali da se Zagrebačke ceste bave time.

- Nama nije u interesu nikoga kazniti, trebat će neko vrijeme za uhodavanje. Informirat ćemo i ljudima dati vremena za prilagodbu. Ključno je da građani kontroliraju sadržaj svojih spremnika - istaknuo je.

Tomašević o maksimirskom stadionu: 'To ruglo ne mogu riješiti preko noći'

Tomašević je rekao da ide na utakmicu Dinamo-Chelsea.

- ogometni savez nije bio u razgovorima, samo s Dinamom. Razgovaramo i o zamjenskom stadionu s Dinamom, ali Kranjčevićeva to ne može biti. Nažalost dok ne riješimo imovinskopravne odnose ne možemo ništa. To je preduvjet. Ne mogu vjerovati da se 800 milijuna kuna ulupalo u ruglo. Tko to normalan radi dok se ne riješe imovinskopravni odnosi - rekao je Tomašević o gradnji novog stadiona.

- To ruglo ne mogu riješiti preko noći, ali time se intenzivno bavimo. Samo nam za Dom sportova treba 170 milijuna kuna i vjerovatno ćemo ga platiti iz proračuna - rekao je.

Nova ZET vozila

Tomašević je rekao da će do kraja godine Zagreb dobiti 60 novih autobusa.

- S tramvajima je puno teže, morat ćemo čekati na isporuku 20 tramvaja. Krećemo sa širenjem tramvajske mreže, a dobar dio ćemo financirati iz EU fondova - dodao je i kazao da do kraja mandata očekuje 60 novih tramvaja.

Poskupljuju domovi za starije

- Domovi za starije trpe poskupljenja, i njihovo poslovanje je godinu dana negativno. Morat ćemo dizati cijene, iako se nadam da do toga neće doći - rekao je zagrebački gradonačelnik.

Podsjetio je da će do kraja godine otvoriti devet novih i obnovljenih škola.

- Čekamo MPO da se raspiše. Najviše ćemo ulagati u odgoj i obrazovanje jer je to temelj razvoja svakog društva - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"