Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Počnite primjenjivati Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji

Naveli su kako je u zemlji, u kojoj se svaki šesti par bori s problemom neplodnosti, prvi i najveći problem odgođeno i zakašnjelo postavljanje dijagnoze čime parovi gube dragocjeno vrijeme

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
2 komentara

Na manjkavosti i propuste u liječenju neplodnosti i provođenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji upozorili su u Saboru zastupnik Snage Goran Aleksić te članice stranke Ana Šimić te Katarina Turković Gulin, koje su i same prošle navedene postupke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nepoštivanje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, što uvelike otežava život bračnim parovima koji žele na takav način imati djecu tema o kojoj govore zastupnik Snage Gordan Aleksić i te članica stranke Ana Šimić i Katarina Turković Gulin Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on 16. veljače 2018

Naveli su kako je u zemlji, u kojoj se svaki šesti par bori s problemom neplodnosti, prvi i najveći problem odgođeno i zakašnjelo postavljanje dijagnoze čime parovi gube dragocjeno vrijeme. Navode da zakon ni šest godina od kad je na snazi ne daje bolje rezultate liječenja koji su njime zagarantirani, jer se on ne provodi u potpunosti. Naime, zakonom je propisano da pravo na liječenje na teret HZZO-a ima žena do navršene 42. godine života te da liječenje obuhvaća četiri pokušaja intrauterine inseminacije šest pokušaja izvantjelesne oplodnje, od kojih se dva provode u prirodnom ciklusu i bez lijekova. Dobna granica i broj pokušaja bili bi zadovoljavajući uz preduvjete: bolju pripremu za postupke, bolju početnu i prateću dijagnostiku te optimalnu stimulaciju i korištenje kvalitetnih materijala.

Napominju da je u cijeli proces osim MPO stručnjaka uključiti genetičare, a po potrebi biologa, embriologa, hematologa, endokrinologa, urologa i androloga u pripremu samih postupaka. Smatraju da bi se time utjecalo na značajno smanjenje broja neuspjelih pokušaja, što bi se odrazilo i na ukupno smanjenje troškova. Navode da je posebno važno i pitanje anestezije ali i psihološke podrške, koja u pravilu izostaje u tijeku postupka.

Turković Gulin pozvala je liječnike, članove Nacionalnog povjerenstva i Radne skupine za MPO, ali i političare da se pobrinu kako bi se uvjeti liječenja i uspješnost MPO-a poboljšale te da se zakoni i propisane smjernice u potpunosti provode. SNAGA zahtjeva od odgovornih pokretanje svih potrebnih mehanizama da se loše stanje s MPO-om što prije poboljša u korist obitelji koji žele ovim postupkom ostvariti svoj životni san i dobiti djecu, a ne mogu bez medicinske pomoći. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message