Obavijesti

News

Komentari 50

Podrška tuženima: 30 udruga odbija biti na programu HRT

Podrška tuženima: 30 udruga odbija biti na  programu HRT
1

HRT je dosad podigao najmanje 36 tužbi, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna

VIDEO

Trideset udruga civilnog društva u ponedjeljak je izvijestilo da do novinarskog prosvjeda koji će se održati 2. ožujka 2019. pod nazivom Novinarstvo ne damo! neće sudjelovati u programu HRT-a pojavljivanjem u HRT-ovom studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

- Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj - stoji u pismu koje ispred udruga potpisuje izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

HRT je dosad podigao najmanje 36 tužbi, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

'HRT najgori javni servis u Europi'

- Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinara, poboljšanjem kvalitete programa i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija - stoji u priopćenju 30 organizacija među kojima su HND, GONG, Kuća ljudskih prava, Documenta, Centar za mirovne studije itd.

Saborski odbor za medije: HRT i HND trebaju se dogovoriti...
Saborski odbor za medije: HRT i HND trebaju se dogovoriti...

- Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi. Podizanje tužbi posebno je problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi - poručile su organizacije. 

Pozivaju sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook-a, Twittera (s oznakama #novinarstvonedamo i #povucitetuzbe) ili na službenim web stranicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.