Obavijesti

News

Komentari 24

'Podržat ćemo susjede za ulaz u EU, ali tek kad ispune uvjete'

'Podržat ćemo susjede za ulaz u EU, ali tek kad ispune uvjete'
1

Jandroković u Beču sudjeluje na konferenciji koja je okupila predsjednike parlamenata država članica Europske unije. Istaknuo je kako EU mora shvatiti koliko je hrvatsko susjedstvo bitno

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak u Beču kako će Hrvatska nastaviti inzistirati na tome da Europska unija zadrži fokus na području jugoistoka Europe kako bi se i on integrirao u sastav Unije kada države - potencijalne članice ispune uvjete.

Jandroković u Beču sudjeluje na konferenciji koja je okupila predsjednike parlamenata država članica Europske unije kao i neke od dužnosnika i zastupnika u Europskom parlamentu te čelnike parlamenata država Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo kao i Bosne i Hercegovine koja nema kandidatski status no njezino je izaslanstvo ipak pozvano kao posebni gost.

Parlamentarni čelnici tijekom dvije sesije uprilične u sklopu austrijskog predsjedavanja Unijom raspravljaju o politici proširenja ali i o izazovima koje donose predstojeći svibanjski izbori za Europski parlament.

Novinarima je Jandroković uoči konferencije kazao kako je za Hrvatsku važno da cijela EU shvati koliko je bitno njezino susjedstvo.

"Mi smo zainteresirani da u susjedstvu prevladava sigurnost, stabilnost i gospodarski napredak. Pojasnit ću stavove Hrvatske i naglasiti da smo spremni podržati europsku perspektivu i buduće članstvo za naše susjedne zemlje, naravno nakon što ispune sve potrebne kriterije", kazao je Jandroković.

Dodao je kako se Hrvatska zalaže da potencijalne članice budu inidividualno vrednovane, ovisno o njihovim postignućima a Hrvatska je spreman pomoći im svojim iskustvom i znanjem.

Jandroković će se tijekom dana sastati i sa Wolfgangom Sobotkom, predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta. Kazao je kako očekuje potvrdu dobre dosadašnje parlamentarne suradnje kao i odnosa dvije države u cijelosti ali je najavio kako će na dnevnom redu biti i pitanje komemoracije na Bleiburgu.

"Objasnit ću da se tu radi o komemoraciji za žrtve, za ljude koji su ubijeni bez suđenja i to ne bi trebalo i neće imati bilo kakvih političkih konotacija", kazao je predsjendik Hrvatskog sabora.

Komentirajući predstojeće izbore za Europski parlament Jandroković je kazao kako očekuje da će stranke, članice Europske pučke strake (EPP) na njima ostvariti vrlo dobre rezultate a u Hrvatskoj da će najviše glasova dobiti HDZ.

"Što se tiče brexita taj se proces jako zakomplicirao, nanio je štetu i samoj Velikoj Britaniji ali i EU u cjelini. Volio bih da se nađe rješenje koje će biti dogovoreno i zaštiti interes i EU i Velike Britanije", kazao je Jandroković dodajući da se u narednim danima nada "konstruktivnijem tonu".