Obavijesti

News

Komentari 51

Poduzetnici pitaju Vladu: Kad ćemo moći početi opet raditi?

Poduzetnici pitaju Vladu: Kad ćemo moći početi opet raditi?

Iz Udruge Glas poduzetnika poručuju da mjere traju još dva dana, ali da nitko ne zna što će biti dalje. Dodaju da Vlada treba donijeti kvalitetne mjere jer problemi o kojima govore mjesecima nisu nestali

VIDEO

Udruga Glas poduzetnika jučer je poslala dopis Vladi i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su zamolili da što prije obavijeste poduzetnike o daljnjim gospodarskim i epidemiološkim mjerama.

- Najavljeno je da će mjere trajati do 8. siječnja od čega nas dijeli samo nekoliko dana. Poduzetnici i obrtnici koji su morali zatvoriti svoja vrata, sada ne znaju kada će uopće moći nastaviti s poslovanjem. Ne postoje nikakve informacije o tome hoće li moći nastaviti s radom ili se restriktivne mjere produljuju. Smatramo to nedopustivim - poručuju iz Glasa poduzetnika.

Dodaju da neizvjesnost za mnogobrojne poduzetnike traje već više od devet mjeseci i situacija postaje sve teža.

Brzi i efikasni: Glas Poduzetnika nabavio 20 grijanih kontejnera
Brzi i efikasni: Glas Poduzetnika nabavio 20 grijanih kontejnera

- Štoviše, još uvijek nemamo odgovor na pitanje o naknadama za djelatnosti kojima je onemogućen rad zbog mjera. Poduzetnike zanima hoće li im Vlada Republike Hrvatske nadoknaditi silne gubitke zbog ograničavanja poslovanja? Nadalje, mnogobrojne djelatnosti koje nisu formalno zatvorene, kao što su povremeni prijevoz putnika i putničke agencije, propadaju. Nažalost, sve više ljudi završava na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a trenutno imamo 160.000 nezaposlenih. Vjerujemo da će se taj trend nastaviti, ako se uskoro ne donesu kvalitetne gospodarske mjere - poručili su.

Kažu kako su svjesni nove krize koju živimo te su i sami resurse prebacili na pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji, no problemi uzrokovani korona krizom nisu nestali.

Ističu da potpore za očuvanje radnih mjesta nisu mjera pomoći za poduzetnike. 

- Nadamo se da Vlada ima agendu kako će u sljedećih nekoliko mjeseci omogućiti poduzetništvu da ne bude demontirano i osigurati uvjete za opstanak u ovakvoj situaciji. Nužne su zakonske promjene, otpisi poreza i doprinosa za pogođene krajeve te ukidanje plaćanja PDV-a za doniranu robu. Umjesto toga, Vlada predlaže nove obveze i razne nepotrebne Uredbe o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć gospodarstvu. Na taj način samo kreira novu nepotrebnu papirologiju, dok broj tvrtki koje propadaju i broj nezaposlenih nezaustavljivo rastu iz dana u dan - rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1