News

Komentari 355

Poginuli su Hana i Filip Spevec: Kobna brzina i mokra cesta...

Poginuli su Hana i Filip Spevec: Kobna brzina  i mokra cesta...

Hanu (28) i Filipa (32), djecu bivše šefice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, na autocesti je iznenada uhvatio pljusak. Završili su u jarku. Zračni jastuci se nisu aktivirali

Neprilagođena brzina, pljusak i mokra cesta bili su kobni za Hanu (28) i Filipa (32) Speveca koji su u utorak poslijepodne poginuli na autocesti A1 Zagreb - Split

Kći i sin Olgice Spevec, bivše šefice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), vraćali su se s mora. Krenuli su prema Zagrebu. Na području Josipdola, nakon tunela Mala Kapela, oko 14.30 sati Mercedesom su sletjeli s ceste. Kiša je lijevala, a Filip Spevec ulaskom u lijevi zavoj nije smanjio brzinu. Izgubio je nadzor nad autom i sletio s ceste.

Mercedes je nakon slijetanja “preletio” jarak te stražnjim krajem silovito udario u zemlju, nakon čega se vozilo prevrtalo u podnožju jarka. Unatoč brzoj reakciji Hitne pomoći, za dvoje mladih i perspektivnih ljudi nije bilo spasa.

Ostali bez oba djeteta: Život im se pretvorio u pakao

Tragedija je u crno zavila cijelu obitelj Spevec, osobito roditelje koji su ostali bez oba djeteta. Njihovi poznanici kažu da su od šoka i boli zanijemili. Davorin Spevec nedavno je otišao u mirovinu i, kako doznajemo, veselio se što će napokon moći više vremena provoditi s djecom.

Olgica je, pak, s kćeri još krajem 2013. godine osnovala konzultantsku tvrtku. Sad im se život u trenutku pretvorio u pakao...

O stradalima svi imaju samo riječi hvale. Filip je do prije nekoliko godina vozio rally.

– Poznajemo se godinama, uvijek nam je pomagao kao prijatelj, ali i sponzor kroz tvrtku koju je imao. Čuli smo se prije desetak dana i zamolio me je da mu sačuvam majicu. Bilo mu je krivo što ove godine nije mogao s nama biti na rallyju – rekao je Filipov poznanik.

'Zračni jastuci se nisu aktivirali jer auto nije udario u tvrdu prepreku'

Kako neslužbeno doznajemo, brat i sestra su u trenutku nesreće bili vezani sigurnosnim pojasevima. Poznanici i prijatelji pitaju se bi li ih spasili zračni jastuci koji se nisu otvorili.

Prema mišljenju iskusnog prometnog stručnjaka, do aktivacije prednjih zračnih jastuka nije došlo jer automobil prednjim dijelom nije udario u tvrdu prepreku.

– Na fotografijama putnički kavez nije deformiran, a to indicira da nije došlo do jakog udarca, barem ne s prednje strane. Do deformacije dolazi kad automobil većom brzinom udari u tvrdu prepreku, udari uzdužnim nosačima šasije ili tome slično i tada se otvaraju zračni jastuci – rekao nam je stručnjak koji se tim poslom bavi više od 20 godina.

'Taj Mercedes bi pri ovakvoj nesreći trebao zaštititi sve putnike' 

Ističe kako su zračni jastuci i pojasevi važni elementi pasivne sigurnosti te da Mercedes s fotografija slovi za vrlo siguran i ozbiljan automobil koji bi prilikom ovakvih udaraca trebao zaštiti sve putnike od težih ozlijeda.     

Najčitaniji članci