Obavijesti

News

Komentari 140

Kaos u Saboru: Bulj spomenuo 'ZDS', Pupovac i Benčić skočili! Žestoka rasprava, izbacivanja...

Kaos u Saboru: Bulj spomenuo 'ZDS', Pupovac i Benčić skočili! Žestoka rasprava, izbacivanja...

Jandroković je izbacio Bulja nakon četvrte opomene, a tijekom pauze i Sačića i Beljaka. Jandroković kaže da su Suverenist i HSS-ovac krenuli prema njemu na neki način zaprijetiti mu

VIDEO

Oporba se usprotivila da izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojima se drastično povećavaju kazne, idu po hitnoj proceduri i da se već u petak o njima glasa, već su tražili da se o njima raspravlja kroz dva čitanja. HDZ-ovci i većina su to odbili. 

POGLEDAJTE VIDEO: JANDROKOVIĆ IZBACIO BULJA

- Ne postoje nikakvi objektivni razlozi da se ovako važan Zakon donosi po hitnoj proceduri - uložila je prigovor na dnevni red kroz povredu Poslovnika Sandra Benčić, predsjednica Kluba Možemo.

Istog je stava i zastupnica Centra Dalija Orešković upozorivši kako je odlika totalitarnih režima da partija može što god hoće.

- U demokracijama se poštuje nekakva procedura, a ovo što vi radite je naprosto silovanje demokracije - naglasila je.

Pogledajte snimku iz Sabora:

Prigovor na hitnu proceduru uložio je i Most, čiji zastupnici smatraju da se ovim Zakonom uvodi verbalni delikt.

- Uvodite drakonske kazne, nakon 46 godina se mijenja Zakon i ubiti uvodite verbalni delikt kako bi vi prosuđivali što su lažne vijesti i kako bi na kraju vi kažnjavali naše HOS-ovce za "Za dom spremni" - kazao je Miro Bulj.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković udijelio mu je opomenu, a odmah zatim i drugu.

POGLEDAJTE VIDEO:

SDP-ov Arsen Bauk je, također, upozorio kako razlozi za donošenje izmjena ovog Zakona po hitnom postupku nisu obuhvaćeni Poslovnikom i da je Ustavni sud već ukidao propisao koji su doneseni u manjkavoj proceduri javnog savjetovanja, kao i u manjkavoj saborskoj proceduri.

Rasprava zbog pozdrava "Za dom spremni"

Ponovno se javio Bulj. Iako se u Zakonu nigdje ne propisuje decidirano kažnjavanje pozdrava, primjerice "Za dom spremni", već on kao i do sada u tom smislu ostaje nedorečen pa se prosudba o kažnjavanju ostavlja policiji i sudstvu, Bulj upozorava da se njime uvodi verbalni delikt.

Vukovac tvrdi: 'Sve više stranca kupuje nekretnine u Hrvatskoj i nelegalno ih zatim iznajmljuje'
Vukovac tvrdi: 'Sve više stranca kupuje nekretnine u Hrvatskoj i nelegalno ih zatim iznajmljuje'

- Vi ste ovo isključivo nametnuli kako kazniti ljude koji su se borili u HOS-u i koji sasvim legitimno pozdravljaju sa "Za dom spremni." Evo ja ga ponavljam, Za dom spremni. To je verbalni delikt. Kolega Đakić, kolega Deur, svi hrvatski branitelji - nemojte ovo podržati! Ove drakonske kazne, ovo je ukidanje prava slobode govora. Vjerujte mi, izmjene se donose zbog HOS-a i zbog lažnih vijesti, zbog Covida, a koliko je samo Vlada dala lažnih vijesti o Covidu i mjerama i ako itko treba odgovarati zbog lažnih vijesti, onda je to Vlada, vi koji ste uništili Domovinu - zagalamio je Bulj, na kojeg su se za povredu Poslovnika javili Socijaldemokrat Davorko Vidović i Hrvoje Zekanović (HDS).

- Kolega Bulj je sve nas branitelje izjednačio s onima koji podržavaju pozdrav ZDS. Velik dio nas branitelja, nadam se i najveći dio, nikada nismo stajali iza tog pozdrava, mi smo se borili za neovisnu hrvatsku državu, a ne nikakvu ustašku tvorevinu - kazao je Vidović.

 Bulj govori o neistinama, a jedini koji govori neistine jest on, poručio je Zekanović.

- Ako njemu smeta da se oštro sankcionira onaj koji veliča četnički pokret, onaj koji orgija s Titovim slikama, to je njegov problem. A on jako dobro zna da se po pitanju oznaka HOS-a ništa ne mijenja i to znaju i hrvatski građani. Znaju tko je demagog - rekao je Zekanović pa dobio i on opomenu od Jandrokovića jer je povredu Poslovnika iskoristio za repliku.

'Zadali smo udarac vladajućima. Zakon o prekršajima uvodi verbalni delikt na mala vrata'
'Zadali smo udarac vladajućima. Zakon o prekršajima uvodi verbalni delikt na mala vrata'

Javio se i SDSS-ov Milorad Pupovac

- Izvikivanje za vrijeme rasprave u Saboru ustaškog, zločinačkog pozdrava "Za dom spremni" je teška uvreda i poziv na mržnju i nasilje, a ne obrana bilo čega drugoga - istaknuo je. 

U obranu Bulja stao je njegov stranački kolega Nikola Grmoja.

- Zanimljivo je čuti kako vam nije sporan pozdrav "Slava Ukrajini", a sporan vam je u kontekstu Domovinskog rata, ne govorimo o ustaškom režimu, "Za dom spremni" - rekao je, a Jandroković mu odbrusio da mu ne prodaje tu demagogiju.

Benčić je poručila Jandrokoviću da Bulj zaslužuje oduzimanje riječi.

- Ovakvi izrazi i promoviranje ustaških, a zapravo time i fašističkih i nacističkih pozdrava u Parlamentu, spada pod onu opomenu koja traži i oduzimanje riječi - kazala je, a Bulj naglasio kako je on govorio isključivo o pozdravu u kontekstu Domovinskog rata.

Kaos u sabornici, Jandroković o Sačiću i Beljaku: 'Krenuli su mi na neki način zaprijetiti'

Obzirom da je Jandroković tražio da se prekine rasprava o toj temi, Bulju je udijelio i treću opomenu.

- Ja sam bio na pravoj strani kad je bio Domovinski rat, a ti nisi bio gdje si trebao biti i nećeš mi soliti pamet - uzvratio je Bulj pa dobio i četvrtu opomenu, što znači izbacivanje sa sjednice. Bulj najprije nije htio napustiti sjednicu, a onda je Jandroković opalio tri opomene i HSS-ovu Kreši Beljaku jer je nešto dobacivao iz klupe. Grmoja je savjetovao Bulja da izađe, a kako bi se smirile strasti Jandroković je sazvao stanku.

No, strasti su se rasplamsale. U tom trenutku je očito došlo do rasprave između Jandrokovića i Sačića, što gledatelji na stranici Sabora nisu mogli vidjeti jer za vrijeme stanke nije išao prijenos. No, sudeći po reakciji predsjednika Suverenista Marijana Pavličeka, Jandroković je tijekom stanke opomene udijelio i Sačiću te mu zabranio dolazak na sjednicu dva dana.

- Na to nemate pravo tijekom pauze - ustvrdio je Pavliček, a Jandroković objasnio što se dogodilo. 

- Prvo je Bulj dobio četvrtu opomenu zbog toga što je nastavljao govoriti i kad sam mu rekao da ide van, zaista je krenuo, a tada je kolega Beljak vikao "Ostani, Miro", nakon čega se kolega Bulj vratio i dao sam i Beljaku opomenu. Kolega Sačić je u tom trenutku imao jednu ili dvije opomene, krenuo je s kolegom Beljakom prema dolje, praktički, neću reći da se fizički obračunaju, ali da dođu ispred mene i mi na neki način zaprijete - ispričao je predsjednik Sabora, a Pavliček ponovio da je to bilo u vrijeme pauze i da Sačiću nije za to vrijeme mogao dati opomenu.

- Ako vi mislite da ja to moram tolerirati i ignorirati, ne mogu - rekao je Jandroković dodavši kako su mu Beljak i Sačić svašta izgovorili, a Socijaldemokrat Zvane Brumnić također je upozorio na proceduru i da opomene nije mogao dijeliti za vrijeme stanke.

- Treba se paziti što se radi prije nego se dobije po prstima - dodala je Katica Glamuzina iz Kluba Socijaldemokrata.

Jandroković je udijelio i nekoliko opomena Beljaku pa ni on više ne može prisustvovati sjednici. Bijesni trojac je izašao pred medije.

- Predsjednik Sabora je na jedan najgrublji i najvulgarniji način, protuustavno i protuzakonito, mene isključio i kaznio s dva dana nemogućnosti dolaska i rasprave, ali ne za vrijeme trajanja rasprave nego za vrijeme stanke. To do sad nije viđeno. Prvo je proglasio stanku, isključio stanku, krenuo prema izlazu, a kad smo glasno kolega Beljak i ja komentirali, on se vratio nazad, zamislite tu drskost, i u pauzi mene zbog slobodnog govora sankcionirao i dva dana izbacio s rasprave, a danas mi je bila izuzetno važna rasprava o Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - kazao je ogorčeno zastupnik Suverenista Sačić.

Čitatelji pitaju, mi odgovaramo: Koliko je zastupnika napustilo koaliciju Domovinskog pokreta?
Čitatelji pitaju, mi odgovaramo: Koliko je zastupnika napustilo koaliciju Domovinskog pokreta?

To je najveći skandal i udar na demokraciju, naglasio je.

- Rekao je saborskim stražarima da neće pokrenuti sjednicu dok sam ja unutra pa sam onda izašao kako bi odmah napisao prigovor Odboru za Poslovnik, da se hitno poništi ta nezakonita, tiranska odluka. Ne može se on tako prema zastupnicima ponašati - poručio je.

Beljak: Njonjo podla kukavica i iskompleksirani uvlakač u guzicu

HSS-ov Beljak je nakon izlaska iz sabornice izvrijeđao Jandrokovića.

- Podla kukavica, jadnik, iskompleksirani uvlakač u guzicu Sanadera, Karamarka, Kosorice, Plenkovića po imenu Njonjo, koji je danas mene kukavički izbacio na tri-četiri, više ni ne znam, dana, a da se uopće nisam javio za riječ. Digao sam povredu Poslovnika s kojom sam htio stati u zaštitu čovjek s kojim svjetonazorski dijelim jako malo toga, ali kao branitelj dijelim istovremeno jako puno. Htio sam upozoriti na ton kojim je ta podla kukavica od Jandrokovića razgovarao s generalom HV-a i jednim od najvećih heroja Domovinskog rata, Željkom Sačićem - galamio je Beljak. 

Miletić: Premijer se prema zastupnici Orešković ponio na krajnje degutantan način
Miletić: Premijer se prema zastupnici Orešković ponio na krajnje degutantan način

Ta razina ponašanja Jandrokovića, dodao je, prevršila je svaku mjeru.

- On svoje osobne komplekse, ne znam kakve ima, ali po boji glasa, ne zovu ga bezveze Njonjo, čini mi se da ima toliko frustracija koliko ih cijeli Sabor skupa nema. Ja neću dopustiti da sve te svoje osobne frustracije iz djetinjstva ili ne znam čega liječi na generalima i herojima Domovinskog rata. Gradonačelniku Sinja zabraniti da govori jer to nije u temi, generala Sačića prekinuti u pola njegova izlaganja, morao sam reagirati - rekao je dodavši kako je straža došla da ih iznesu van, ali takve scene nisu htjeli dopustiti pa su izašli sami. 

- Ja izuzetno cijenim stražu, smatram ih kolegama, rekao sam im da ja nisam Ivan Pernar i da mene neće nitko iznositi van bez posljedica - rekao je.

U Hrvatskoj pod čizmom HDZ-a ništa novo, poručio je Mostov Miro Bulj. 

- Ovo što rade Gordan Jandroković i HDZ je udar na demokraciju. Oni danas kroz ubrzanu proceduru žele uvesti verbalni delikt, a vidimo da su i u Sabor uveli verbalni delikt i da zabranjuju govoriti neistomišljenicima, ovo je dno dna demokracije. Gordan Jandroković, Andrej Plenković i većina, Milorad Pupovac, su uveli diktaturu, a danas žele uvesti verbalni delikt kroz ubrzanu proceduru i mi smo se tome protivili. Dno demokracije, a Jandroković je oličje uvlakača AP-a - rekao je pa poslao i građanima poruku vezano za izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a zbog čega je i došlo do cirkusa u sabornici. 

- Uvode vam verbalni delikt, nakon 46 godina mijenjaju Zakon, a to znači da će oni reći što je laž, a što istina u prekršajima - kazao je, a Beljak dodao kako se neće moći ništa, ali će se moći pjevati "Što se na Dinari sjaji", kao što je, istaknuo je, pjevao mitropolit srpske pravoslavne crkve. 

- E, to se smije, za to se Pupovac, kojeg inače cijenim, neće sjetiti da se kazni. Ja sam protiv ustaške simbolike, protiv neofašizma, ali nećemo biti licemjeri pa onda reći ovo ne može, a četništvo može - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.
FELJTON: ČERNOBIL, 4. DIO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.

Oni koji su bili izloženi manjim radijacijama umirali su u godinama nakon i to od akutnih bolesti ili od raka. Katastrofom u Černobilu pogođeni su milijuni ljudi koji su osjetili posljedice izloženosti zračenju

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio
VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.