News

Komentari 461

Pogledajte šokantne fotografije Vukovara 1991. godine i danas

Pogledajte šokantne fotografije Vukovara 1991. godine  i danas

Fotoreporter 24sata Željko Hladika obišao je lokacije s dramatičnih ratnih fotografija razrušenog i spaljenog Vukovara i snimio identične kadrove 25 godina kasnije...

Kuća vukovarskog obrtnika izgorjela do temelja

Ulica Josipa Jurja Strossmayera u centru Vukovara  je razrušena. I u njoj ima kuća koje više ne postoje, a jedna od njih je i ova privatna kuća koja je 1991. godine izgorjela do temelja. Pripadala je jednom vukovarskom obrtniku koji je u prizemlju imao poslovni prostor. Na mjestu gdje je stajala danas je samo prazno zemljište.

Za usporedbu fotografija pomaknite klizač na slikama.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Zgrada obrtničkog doma promijenila vizuru grada

Frankopanska ulica, glavna cesta u Vukovaru, u samom centru grada. Uređena bijela zgrada je dječji dispanzer, a u pozadini velika žuta zgrada s balkonima je zgrada Obrtničkog doma. Nekad je bila visoka i imala balkone, a danas izgleda drugačije i niska je te je posve promijenila vizuru ovoga dijela grada.

Zgrade sa svodovima zadržale su prijeratnu vizuru

Svodovi po kojima je poznat secesijski Vukovar prepoznatljivi su i u ratu i u miru. Zgrade sa svodovima u Ulici Franje Tuđmana su spomenici kulture 1. kategorije, pa su morali biti obnovljeni upravo onako kako su izgledali i prije opsade grada 1991. godine.

Granate preživjele samo dvokatnica i stup za oglase

Mali Trg hrvatskih branitelja u širem centru grada izgubio je svoju vizuru iz 1991. godine jer su tijekom srbočetničke agresije uništene sve kuće u nizu, osim ove s dva svoda u prizemlju. To je privatna kuća u sklopu koje je danas poslovni prostor. Na dijelu gdje je nekad bio red kuća danas je livada. Stup za oglase je preživio.

Iz pepela nikli ugostiteljski objekti i mali obrti

Ulica Franje Tuđmana u samom centru grada. Iako je čitava ulica bila potpuno razrušena, danas su u prizemljima obnovljenih kuća smješteni ugostiteljski objekti, mali obrtnici, ali i privatne te gradske tvrtke.

Franjevci su do samog kraja bili uz svoje sugrađane

Crkva sv. Filipa i Jakova, u sklopu koje je i franjevački samostan, bila je najstariji očuvani barokni spomenik i najstarija vukovarska građevina. I kad je početkom rujna 1991. godine Vukovar ostao u okruženju, franjevci su ostali s vukovarskim pukom te im svojom nazočnošću davali potporu i blagoslov. Tijekom Domovinskog rata crkva je srušena i franjevci prognani. Kompleks je danas obnovljen, a donaciju je dala Zagrebačka županija.

 

Ovo je prva priča iz našeg video serijala Nestali kojeg će 24sata objavljivati svakog tjedna.