Obavijesti

News

Komentari 120

Pogledajte Tolušićev 'nestajući vinograd' kojim je mislio izvući još 1,5 milijuna kuna poticaja!

Pogledajte Tolušićev 'nestajući vinograd' kojim je mislio izvući još 1,5 milijuna kuna poticaja!
5

Tolušić se prijavio na natječaj u lipnju prošle godine, a snimke iz srpnja pokazuju da je tada vinograd posađen. Ali kako se novac ne može dobiti za već posađenu lozu, sljedeće snimke pokazuju kako su čokoti nestali

VIDEO

Kako su 24sata jučer prvi objavili, bivšeg ministra Tomislava Tolušića se uz lažiranje dokumentacije za vinariju za koju je dobio 2,9 milijuna kuna, tereti da je pokušao izvući još milijunski poticaj čupajući već zasađenu lozu.

Pokretanje videa...

vv 07 07 2022 VIDEO

Danas su to potvrdili i iz Europskog ureda javnih tužitelja po čijem je nalogu uhićen Tolušić i Željko Ferenc iz uprave Ministarstva poljoprivrede koji mu je pomagao u prevari i pokušaju prevare. Tolušić je lani pokušao dobiti još 1,5 milijuna kuna poticaja za nove nasade vinove loze iako takav poticaj mogu dobiti samo oni koji nemaju već postojeće vinograde ili ih, eventualno, moraju ukloniti zbog bolesti. 

Tomislav Tolušić prenoćio u pritvoru. Europski tužitelji su objavili za što ga sve terete
Tomislav Tolušić prenoćio u pritvoru. Europski tužitelji su objavili za što ga sve  terete

Tolušić je u lipnju već imao posađenu lozu, a na natječaju je, tvrde tužitelji, prvo lažirao dokumentaciju o korištenju resursa na svom OPG-u kako bi ispunio uvjete natječaja. To bi mu možda i prošlo s obzirom da mu je pomagao Ferenc. Ali zapelo je upravo s vinogradom. Tužitelji opisuju kako je Tolušić, nakon što je odbijen, počupao nasade i uz pomoć Ferenca predao drugi elaborat da nema vinograd.

Taj nestajući vinograd se vidi i na snimkama Google Eartha. Na snimci iz veljače 2021. godine, vidi se da je zemljište pripremljeno i da na njemu nema ničega. 

Sljedeći put kad je Googleov satelit preletio preko Tolušićevih rezničkih vinograda, vidljive su gredice koje se na mjestima već zelene. Tada su čokoti loze već bili u zemlji, što je pokazala i RTL-ova snimka koji je posjetio Tolušića netom nakon sadnje. 

Sljedeća snimka je iz listopada 2021. godine i na njoj se vidi da vinograda opet nema iako je loza već trebala uznapredovati.

Konačno, u siječnju ove godine se i dalje vidi samo čisto zemljište.

Kada je Tolušić uhićen u četvrtak, naši reporteri su snimili novi, tek posađeni vinograd. Na natječaju nije prošao, pa je očito odustao od svog pokušaja prevare i sam opet posadio vinovu lozu.

Detalji Tolušićeve afere: Lozu je čupao da mu narastu poticaji, a za natječaj lažirao i dokumente?
Detalji Tolušićeve afere: Lozu je čupao da mu narastu poticaji, a za natječaj lažirao i dokumente?

Donosimo i dio priopćenja EPPO-a u kojem su detaljno opisali Tolušićev pokušaj. On je prvoosumnjičenik, a Ferenc drugoosumnjičenik. 

"Isti se osumnjičenik prijavio na drugi natječaj, koji je raspisala Agencija 2. lipnja 2021. godine, za podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda. U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka o resursima korištenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Kako bi pribavio potvrdu Tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi natječaj,  prvoosumnjičenik je osobno predao drugoosumnjičeniku, službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede, Tehnološki projekt podizanja vinograda, koji su korisnici koji traže potporu u sklopu predmetnog natječaja bili  obvezni dostaviti uz natječajne prijave. Prvoosumnjičenik je u tom dokumentu naveo da se isti odnosi na podizanje i opremanje trajnih nasada vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svjestan da stoga ne ispunjava uvjete prihvatljivosti objavljenog natječaja.

Na zahtjev prvoosumnjičenika, te unatoč činjenici da je vinova loza već bila zasađena, drugoosumnjičenik je izdao traženu potvrdu, kako bi prvoosumnjičeniku omogućio da podnese prijavu na navedeni natječaj, protivno uvjetima prihvatljivosti. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su izdati pozitivno mišljenje na dostavljeni tehnološki projekt zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća.

Prvoosumnjičenik je nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt, te ga priložio prijavi na predmetni natječaj.

Predmetni natječajem prvoosumnjičenik je očekivao dobiti potporu u iznosu od 1.536.850,28 kuna (200.000 EUR-a), s razinom sufinanciranja sredstvima EU od 85%, što je iznos od 1.306.322,74 kuna (173.482,43 EUR-a).

Međutim, kako je Agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da prvoosumnjičenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti, izdavanje potpore nije odobreno."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a