Obavijesti

News

Komentari 44

Vjetar poharao Hrvatsku: Lete fasade, stabla, kaos u prometu

Vjetar poharao Hrvatsku: Lete fasade, stabla, kaos u prometu
11

Osim u Dalmaciji gdje je orkanska bura prevrtala kamione i aute po cesti i zatvorila autoceste i mostove, jaki vjetrovi uništavali su sve pred sobom i u ostatku Hrvatske

VIDEO

Vatrogasci su u posljednja 24 sata, prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta, zabilježili gotovo 250 intervencija zbog jako i olujnog vjetra koji je harao cijelom Hrvatskom. Većinom se radilo na uklanjanju posljedica nevremena, a u večernjim satima izbilo je nekoliko požara na priobalju koji su brzo stavljeni pod kontrolu.

POGLDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

 

MUP je izvjestio da su županijski centri 112 zaprimili brojne dojave o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju krovova i fasada te električnih i telekomunikacijskih vodova. Samo u Zagrebu je na 112 stiglo oko 600 dojava  u vezi pada stabala na prometnice i druge javne površine, oštećenja krovova, oštećivanju brojnih električnih i telekomunikacijskih vodova na širem području grada i županije.

U Međimurju je zaprimljeno više desetaka dojava o rušenju stabala na prometnice, o oštećivanju krovova i fasada, oštećivanju električnih i telekomunikacijskih vodova. U Čakovcu je nekoliko osobnih vozila oštećeno uslijed pada crijepova i krhotina fasada.

U Splitu su zabilježeni brojni pozivi o polomljenim granama na prometnicama i električnim stupovima koji mogu pasti na prometnicu. U 13:27 sati primljena je dojava da je na ulazu u Makarsku jak vjetar prevrnuo osobno vozilo. Jaka bura teško je oštetila i uništila pročelje Zdravstvene škole u Splitu.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Zdravstvena škola u Spliut 00:36

Nevrijeme je nanijelo veliku štetu i na objektu zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom. Potpuno je uništena vleika kupola, a oštećen je i teleskop koji se nalazio pod kupolom, zbog čega zvjezdarnica do daljnjeg neće primati posjete građana petkom i subotom.

U 14:02 sati primljena je dojava da je na D8 u Baškoj Vodi jak vjetar srušio bor na cestu prilikom čega je oštećen kombi stranih registarskih oznaka. Autocesta A1 je u večernjim satima bila zatvorena u oba smjera od čvora Biško do čvora Dugopolje, nakon što je vjetar prevrnuo dva kamiona (nije bilo ozlijeđenih osoba).

Zadarsko područje bilo je posebno jako pogođeno orkanskom burom. Kod Maslenice, u 14:08 sati primljena je dojava da je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1, kod vijadukta "Božići", u smjeru Zagreba. Dva sata kasnije zbog olujnog vjetra došlo je do prevrtanja kamionske prikolice kod Gračaca.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Poljak zapeo na vjetru 00:42

U suradnji s Crvenim križem, "Čistoćom" i PP Gračac otvoren je Dom kulture u Gračacu i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće.

Na području Bjelovara zaprimljeno je 60-tak dojava o srušenim stablima na prometnice i električne vodove na području županije, tri dojave o padanju crijepova i ploča s krova (dvije u Bjelovaru i jedna u Zdenčacu kod Garešnice). Na parkiralištu kod autobusnog kolodvoru u Bjelovaru bor je pao na osobno vozilo i oštetio ga, a u naselju Ždralovi stablo je palo na osobno vozilo.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

00:17

Na koprivničkom području zaprimljeno je 50-tak dojava u vezi rušenja granja i stabala, limenih krovova te pet dojava u vezi kvarova na električnim i telekomunikacijskim vodovima.

Županijski centar 112 Krapina primio je 30-tak dojava o srušenim stablima na prometnice ili na električne vodove. Primljene su dvije dojave o šteti na obiteljskim kućama. Vjetar je raskrio krov u Goričanovcu - Općina Đurmanec i u Strmcu Humskom - Općina Hum na Sutli.

U Požeško-slavonskoj županiji olujni vjetar srušio je veći broj stabala na prometnice pa je bilo otežan promet na području Pakraca, Brestovca, Lipika i Jakšića.

Par desetaka dojava na 112 stiglo je i u Dubrovnik. Uglavnom je bila riječ o padu stabala i polomljenim granama na prometnicama (zbog stabla koje je u 17:30 palo na mostu u Metkoviću most je bio zatvoren do 19:55 sati). Također je srušeno i više telefonskih i stupova električne mreže te kućica za prodaju voća i povrća.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Zbog jake bure na kolnik pala fasada u samom središtu Šibenika 00:44

Brački vatrogasci tijekom noći su imali pune ruke posla. Djelatnici DVD-a Selca kažu da ni stariji među njima ne pamte ovakvo nevrijeme.

-  Tijekom niza godina, kao vatrogasci smo svjedočili velikom broju raznih situacija u kojima smo se našli, međutim, dojava koju smo dobili oko 01.30 sati u noći posve je neobična i nesvakidašnja. Dolaskom na teren u Radonju, kako smo i dobili informaciju, uočili smo brodove na cesti, koje je izbacio veliki plimni val uslijed olujne bure. Priroda je još jednom pokazala svu svoju snagu i moć - poručili su vatrogasci DVD-a Selca.

U Šibeniku su vatrogasci imali 4 tehničke intervencije u otklanjanju palih stabala s ceste i jednu tehničku intervenciju zbog pada dijelova fasade sa zgrade stare pošte u Splitskoj ulici zbog čega je prometnica bila zatvorena za promet.

Vatrogasci su imali pune ruke posla i u drugim djelovima Hrvatske.

Najviše je intervencija, čak 83, zabilježeno na području Grada Zagreba od čega se ističe intervencija zbog pada 350 m2 limenog krova na Maksimirskoj cesti, gdje je sudjelovalo 15 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Zagreb i DVD Sesvete, te kasno navečer na Vrbiku gdje je izbio požar u restoranu Pri zvoncu.

Požar objekta zabilježen je i na području Sisačko-moslavačke županije, točnije u mjestu Preloščica, gdje je došlo do požara kotlovnice, a u gašenju je sudjelovalo ukupno 13 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila. U požaru koji je ugašen u 02:55 nije bilo stradalih osoba.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

01:16

Na gotovo stotinu tehničkih intervencija zabilježenih na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije sudjelovalo je 11 javnih vatrogasnih postrojbi i 55 DVD-ova.

Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je 16 intervencija, a vatrogasci JVP Opatija su morali intervenirati zbog pada stabla na osobu u Opatiji. Stablo je uklonjeno, a osobu je zbrinula Hitna medicinska pomoć.

I vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije zabilježili su intervencije uklanjanja stabala ili grana, ukupno 24. Također je na području ove županije zabilježeno i nekoliko požara otvorenog prostora. Na otoku Braču, između Ložišća i Bobovišća, izbio je požar oko 21:00 sat, a požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 7,5 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 45 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz svih DVD-a s područja otoka Brača. Požar je lokaliziran 6. veljače u 02:00.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

00:17

Vatrogasci JVP Sinj i DVD Trilj morali su intervenirati na požaru otvorenog prostora koji je izbio na području Vojnića Sinjskog oko 1:30, a u kome je opožareno je 7 ha. Požar je ugašen u 3:00 sata.

Nije bilo mira za vatrogasce ni na području Dubrovačko-neretvanske županije. JVP Metković je u 19:10 zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora na području Metkovića. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i trstika, a u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 24 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Metković i DVD-a Metković.

I vatrogasci Zadarske županije intervenirali su oko 20:30 h kada je izbio požar na području Kruševa, Miljanići. Požarom su zahvaćena trava, šaš i trstika, a u gašenju požara sudjelovao je 12 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Kod Posedarja je u četvrtak počelo izvlačenje prevrnutih kamiona.

Ukupan broj intervencija će sigurno premašiti brojku od 250, jer informacije još pristižu u Vatrogasno operativno središte. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.