News

Komentari 16

'Pokazalo se da je sudbena vlast samostalna i neovisna bez obzira na to o kome je riječ'

'Pokazalo se da je sudbena vlast samostalna i neovisna bez obzira na to o kome je riječ'

Ovaj je postupak, i ne samo taj, pokazao da politika niti ima namjeru niti na bilo koji način utječe na rad sudbene vlasti, poručio je šef Kluba HDZ-a Branko Bačić nakon nepravomoćne presude Tomislavu Sauchi

Očito je Županijski sud u Zagrebu sudio na temelju činjenica i dokaza, Tomislav Saucha je najavio žalbu, a ja ne mogu komentirati nepravomoćne presude. Kroz ovaj postupak i ostale, koji se u posljednje vrijeme vode, pokazalo se da je u Hrvatskoj sudbena vlast doista samostalna i neovisna bez obzira na to o kome je riječ i koju dužnost pojedina osoba obnaša, komentirao je predsjednik saborskog Kluba HDZ-a, Branko Bačić, prvostupanjske presude Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko u aferi Dnevnice. 

Podsjetimo, njih dvoje su proglašeni krivima u slučaju lažiranja putnih naloga. Saucha kao predstojnik Ureda premijera, tada Zorana Milanovića, a Zeljko kao tajnica. Saucha je nepravomoćno dobio tri, a Zeljko četiri i pol godine zatvora. Uz to je Saucha dobio i zabranu obnašanja javne dužnosti idućih pet godina. Bačić je nekoliko puta naglasio kako nema utjecaja na pravosudna tijela te da je ovo dokaz.

- Ovaj je postupak, i ne samo taj, pokazao da politika niti ima namjeru niti na bilo koji način utječe na rad sudbene vlasti u Hrvatskoj i na rad pravosudnih tijela poput DORH-a, PNUSKOK-a i USKOK-a - istaknuo je.

Komentirajući istup bivšeg predsjednika Uprave Janafa, Dragana Kovačevića, koji je jučer nakon puštanja iz istražnog zatvora govorio o pritiscima, Bačić je poručio kako nema nikakvih saznanja o tome.

- Doista nemam nikakvih saznanja tko bi i iz kojih razloga na njega utjecao, ali ako je bilo kakvih pritisaka na njega to je trebao reći ili će sada reći u svojoj obrani - rekao je Bačić.

Iz Remetinca je jučer pušten i HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić nakon što je podnio ostavku s funkcije gradonačelnika Velike Gorice, a koji je također osumnjičen u aferi Janaf. Sada postoji mogućnost da Barišić aktivira zastupnički mandat, obzirom da je on neotuđiv i pripada osobi koja ga je na izborima osvojila, a ne stranci. Bačić podsjeća da je Barišić stavio mandat u mirovanje i dao ostavku na sve dužnosti koje je vodio u HDZ-u. Umjesto Barišića je u saborske klupe ušao načelnik općine Rugvica, Mato Čičak, i tako su imali i dalje 76 ruku. No, postoji mogućnost da Barišić aktivira opet mandat, uđe u Sabor i napravi, laički rečeno, dar mar. Može ne podržati vladajuću većinu, što bi značilo da ova Vlada više većinu ni nema. 

- Prema Zakonu o izborima to mirovanje ne može biti kraće od šest mjeseci. Nismo još razgovarali s njim jer je jučer izašao iz istražnog zatvora, no na njemu je da donese odluku o svom budućem statusu i o tome će sigurno izvijestiti i HDZ - rekao je dodavši kako na sjednici Predsjedništva stranke o tome nisu razgovarali. 

Ponašanje oporbe koja mjesecima predlaže interpelacije, istražna povjerenstva i opozive ministara, a onda trećina njihovih zastupnika ne glasa za ono što su predložili ocijenio je neshvatljivim. 

- Trećina oporbe, od 75 zastupnika njih 25 nije pristupilo glasovanju i u tome vidim činjenicu da ni oporbeni zastupnici ne vjeruju u opravdanost takvih prijedloga koje potpisuju pojedini zastupnici. U proteklih pet puta smo imali sličnu situaciju i prijedloge kojima su pokušali oklevetati Vladu i HDZ za nekakve nezakonite, netransparentne postupke, a kada se treba pokazati, onda je epilog uvijek isti, trećina oporbenih zastupnika ne nazoči tim glasovanju - poručio je.

Najčitaniji članci