Obavijesti

News

Komentari 58

Pokrenuli peticiju za poštene račune: Žele platiti koliko troše

Pokrenuli peticiju za poštene račune: Žele platiti koliko troše
1

U udruzi Splitski potrošač tvrde kako je posebno netransparentna fiksna vodna naknada u računu za potrošenu vodu, a posebice svrha zbog koje je ta naknada uvedena

VIDEO

Više od 450 članova Facebook grupe “Bez paušala za javne i ine usluge” iniciralo je potpisivanje peticije kojom se traži da davatelji javnih usluga počnu obračunavati i naplaćivati usluge prema potrošnji, kaže Ante Tičić, dopredsjednik udruge Splitski potrošač.

Peticija pod nazivom “Obračun i plaćanje javnih usluga prema potrošnji, a ostala javna davanja prema ostvarenom prihodu” upućena je Vladi Republike Hrvatske, a objavljena je i može se potpisati na internetskoj stranici www.citizengo.org/hr/179668.

POGLEDAJTE VIDEO: Rezanje svih neporeznih davanja je Vladin prioritet

Pokretanje videa...

02:35

U udruzi Splitski potrošač tvrde kako je posebno netransparentna fiksna vodna naknada u računu za potrošenu vodu, a posebice svrha zbog koje je ta naknada uvedena. Muči ih i to što se fiksna vodna naknada jako razlikuje od grada do grada. Prema Zakonu o vodnim uslugama, to su djelatnosti od općeg interesa i obavljaju se kao javna služba, a pružaju pod nediskriminacijskim i socijalno priuštivim uvjetima.

Neki plaćaju 4,62 kune, a neki 48 kuna 

No u otvorenom pismu Vijeću za vodne usluge pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike s kraja 2018. Splitski je potrošač pisao kako su je kućanstva u 13 hrvatskih gradova plaćala manje od 10 kuna na mjesec. U većini gradova bila je između 10 i 20 kuna, ali u nekima i više od 30 kuna.

- Najniža fiksna vodna naknada je 4,62 kune, a najviša 48 - upozorili su u tom pismu te preporučili Vijeću za vodne usluge da zatraži analizu stvarnih troškova kojima se opravdavaju iznosi, posebice od gradova koji je naplaćuju više od 25 kuna na mjesec.

Proizvedeno u Hrvatskoj: Eko deterdženti štite okoliš, a i veš
Proizvedeno u Hrvatskoj: Eko deterdženti štite okoliš, a i veš

U peticiji se navodi i kako paušal za usluge gospodarenja komunalnim otpadom nema utemeljenja u Zakonu, da je nepoštena naplata nestandardne usluge u opskrbi električnom energijom plinom neovisno od potrošnji, ali i da je plaćanje RTV pristojbe neovisno o gospodarskim mogućnostima kućanstva suprotno članku 51. Ustava.

Porez po zaradi, a ne po krevetu 

- Svatko je dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova, u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima - prvi je stavak članka, koji inicijatori peticije shvaćaju tako da bi kućanstva s većim primanjima trebala RTV pristojbu plaćati više.

Smatraju i da su nepoštene naplata boravišne pristojbe neovisno o vremenu i količini obavljene turističke usluge iz podataka e-Vizitora i položaju na tržištu, kao i naplata poreza privatnim iznajmljivačima po krevetu iz rješenja, a ne po prihodu.

Suludo: Porez plaćaš unaprijed, a ako ga preplatiš - slikaj se!
Suludo: Porez plaćaš unaprijed, a ako ga preplatiš - slikaj se!

- Tražimo i da se ostala davanja, porezi, pristojbe i članarine obračunavaju prema prihodu, odnosno gospodarskim mogućnostima - kaže Ante Tičić.

Pravo na peticiju postoji stoljećima, ali kod nas ne znači i obvezu državnih i drugih javnih tijela da se o njoj izjasne u formalnom postupku, osim u obliku odgovora podnositelju peticije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa