Obavijesti

News

Komentari 1

Pokret otoka: Ministarstvo mora produbljuje sumnju u ograničavanje plaža za javnost

Pokret otoka: Ministarstvo mora produbljuje sumnju u ograničavanje plaža za javnost

Ministarstvo mora je u reakciji na prozivke udruge odgovorilo da novi zakon neće olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu, već će jasnije definirati koncesijske postupke i obveze

Iz Udruge Pokret otoka ocijenili su u četvrtak kako Ministarstvo mora i prometa produbljuje sumnju u ograničavanje plaža za javnost novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama te su ga pozvali da im službeno odgovori na poslane primjedbe.

- Dodatno su se produbile naše sumnje da će se navodno jasnim, detaljnim i transparentnim propisima na kraju ostvariti 'crni scenarij' ograđivanja i naplate plaža diljem obale i otoka. Samim time, one će gotovo sigurno postati nedostupne za javnost - upozorili su iz Pokreta otoka.

Ministarstvo mora je u reakciji na prozivke udruge odgovorilo da novi zakon neće olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu, već će jasnije definirati koncesijske postupke i obveze, a udruga smatra kako je tekst reakcije općenit i nije dao prave odgovore na sporne članke zakona, a koji se tiču budućnosti upravljanja morskim plažama.

Iz Pokreta otoka podsjetili su da su Ministarstvu mora i prometa dostavili dokument s 25 primjedbi, prijedloga i obrazloženja u kojima je detaljno specificirano koje je članke i stavke prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama potrebno doraditi kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice.

- Još jednom javno pozivamo Ministarstvo na čelu s ministrom Olegom Butkovićem i državnim tajnikom Josipom Bilaverom, da nam službeno odgovore na poslane primjedbe kako bismo se mi i zainteresirana javnost uvjerili da će novi zakon osigurati javno korištenje morskih plaža te transparentnije i učinkovitije upravljanje pomorskim dobrom - poručili su iz udruge.

Pokret otoka: Želimo da javni prostor ostane javan

Istaknuli su kako su otvoreno pismo s glavnim primjedbama poslali i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi ga upoznali s činjenicom da se novim zakonom ugrožava, između ostalog, interes hrvatskih građana i ograničava kretanje na javnom dobru.

Udruzi su sporni članci 11. i 46. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Članak 11. govori o tome da se na dijelu pomorskog dobra može ograničiti njegova opća upotreba, a iznimno isključiti na određeno vrijeme temeljem koncesije i posebnih odobrenja.

Ograničenjem upotrebe smatra se ograđivanje ili drugo onemogućavanje pristupa dijelu pomorskog dobra s ili bez naplate korištenja, dok se isključenjem smatra njegovo korištenje na način koji potpuno ili djelomično isključuje opću upotrebu dijela pomorskog dobra.

Članak 46. nalaže kako plan upravljanja pomorskim dobrom mora definirati vrste morskih plaža, funkciju i model upravljanja uređenim morskim plažama te stupanj ograničenja i isključenja pojedine plaže iz opće upotrebe.

- Svaki novi Zakon ili njegove izmjene trebale bi se donositi u korist građana te štititi njihova prava, što ovdje očito nije slučaj. Očekujemo da se to kroz finalni tekst zakona ispravi kako bi javni prostor uistinu ostao javan - poručila je udruga Pokret otoka.