Obavijesti

News

Pokupili smo šprice, auto gume i slične užase i spasili Murter!

Pokupili smo šprice, auto gume i slične užase i spasili Murter!
55

Napunili smo trideset 150-litarskih vreća. 24sata s prijateljima i suradnicima pridružio se lokalnim aktivistima u čišćenju plaža i podmorja pred turističku sezonu

Od mora su, kažu, dobili sve. More im daje ribu, blagu klimu koju vole masline, smokve i vinova loza. Zbog njega su stoljećima gradili brodice uz svoju rivu, a posljednjih desetljeća dovelo im je i turiste. Zbog svega toga, stanovnici primorskog mjestašca Jezera na otoku Murteru sve zabrinutije pogledavaju na tepih smeća pod kojim obližnje plaže, od kojih živi njihov turizam, dočekuju novu turističku sezonu.

- Kad dojde turist i vidi ovo... – ne može naći prave riječi Antonio Pirija, predsjednik Mjesnog odbora Jezera Općine Tisno, i pokazuje plažu s jedne strane okružen smećem, a s druge prekrasnom prirodom i morem.

- Moramo zaštititi naše otoke, uvale, to je naše blago. Moramo biti ekološki osviješteni – kaže on i s 50-ak aktivista počinje skupljati smeće s plaža na početku ovogodišnje Velike EKO akcije.

Lijepu smo gužvu napravili tog jutra. Svojom Opel Corsom, prigodno ekološki pogonjenu plinom, dovezli smo se na rivu na sastanak s aktivistima iz škole jedrenja A.N.A., iz udruge Južne strane, s roniocima iz DPS-a Zagreb, ljudima iz Turističke zajednice Jezera, s mještanima s cijelog Murtera, pa čak i nekim turistima. Pomalo je djelovalo kao desant. Prvo, iskrcavanje stotina doniranih sendviča i stotina litara vode u bocama. Pa onda, redom, akcijski sastanak u A.N.A-inoj učionici pri ACI marini Jezera. Podjela na tri skupine; ronioce koji će prekopati morsko dno ispred mjesta i okolne obale, i dvije grupe čistača na kopnu, za svaku Jezeransku plažu po jednu. Ukrcavamo se na brodice i plovimo 15-ak minuta do plaža, dok ronioci navlače tijesna odijela i pomalo hrabro skaču u more koje je još uvijek sve samo ne ugodno za kupanje. Ali je čisto i bistro, a njihova je želja da bude još i ljepše.

I dok nas je kapetan Ivica Skroza iz Riva Boata svojim brodom Prvić vozio preko mora, izdaleka nam se činili da su uvale s plažama sve ono o čemu pjevaju reklame dok pozivaju na Mediteran kakav je nekoć bio. Iz brodica do plaža kratko plovimo gumenjakom, kad tamo... Pokrov od možda i 20-ak centimetara smeća koje je more nanijelo od kojekuda, zahvaljujući ljudima diljem Jadrana koji ne razumiju da će, ono što oni bace u more možda i stotinama kilometara daleko, južina morati negdje naplaviti.

Mladena Klarina smo zatekli punih ruku posla, kako prebire po rijetko viđenoj zbirci nusprodukta civilizacije i barbarizma.

- Prva skupina ispred mene pokupila je krupni otpad; razna korita, plastičnu stolicu, bilo je svačega. A mi skupljamo sitnije stvari; čepove, evo i šprice. Nije baš da su nam dobrodošle. Bilo je ih je dosad 15-ak. Sve to treba maknuti da se ne bi koje dijete ozlijedilo kad počne sezona, da ne bi bilo zla – kaže on.

Prisjeća se što su sve do sada učinili otkako su prije 15 godina shvatili da će prosperirati isključivo ako sami uzmu svoj život i svoju budućnost u vlastite ruke. A učinili su puno. Čepovi su posebna priča. Naši su ih aktivisti skupili na kilograme, a plastičnu bocu skoro pa nijednu. Voditelj lokalne škole jedrenja Živko Matutinović objašnjava pak jednu još višu dimenziju onoga što radi.

- Svake godine kad počne sezona kupanja pokažemo našim polaznicima da je ovo i škola očuvanja prirode, mora, podmorja. Poučimo ih da naseljene otoke moramo čistiti od plastike, od svega što nije biorazgradivo, a što nanesu valovi – objašnjava Matutinović.

Direktor škole jedrenja Goran Smadilo ga nadopunjava.

- Naša odgovornost je velika jer odgajamo nautičare. Podižemo im svijest o očuvanju prirodnog i povijesnog naslijeđa koje baštinimo – kaže Smadilo i posebno ističe da je sve to još i važnije jer se Murter nalazi između NP Krka i NP Kornati.

Marina Radulović, liječnica iz Novog Sada, jedna je od njegovih učenica. Tek što je kod kuće završila s prikupljanjem pomoći za poplavljena područja, na Jadranu se na odmoru dohvatila čišćenja plaža.

- Svega smo našli. Čak i dosta medicinskog otpada, što je pomalo zastrašujuće – kaže ona.

Henryju iz australskog Adelaida motiv više za čišćenje bilo je i to što, kaže, ovako može još bolje upoznati lokalnu zajednicu, ljude i običaje.

- Ovakvih akcija imamo i u Australiji. Ali, neobično je da zajednicu pokreće i organizira jedna kompanija – komplimentira nam.

Lijepo vrijeme, društvo više nego ugodno, uz posao se čak i spontano zapjevalo. A plaže polako poprimaju svoj izvorni oblik. Do 15.30 skupili smo više od 30 najvećih vreća za smeće koje smo našli i prevezli ih brodicama kao „poklon“ lokalnim komunalcima.

- Jednom godišnje mora se i očistiti. Da si osvjetlamo obraz – zadovoljan je Klarin.

Opet na rivi. Sunce je sve niže. Ronioci se hvale svojim dijelom ulova. Posebno gumom od, valjda, kakvog kamiona. Možemo samo zamisliti kako je bilo takvo nešto izvlačiti na kopno. Ipak...

- Nije bilo potrebno ni previše vremena ni truda, samo dobre volje i entuzijazma – kao da zaključuje jedan prekrasan dan instruktor A.N.A.-e Tomislav Bradić. A mi već razmišljamo o povratku u Zagreb i o sljedećoj akciji u Bakarskom zaljevu na sam početak ljeta.

Rad volontera i organizacija okupljenih oko 24sata logistički su pomagali Konzum, Jana voda s porukom, Ledo, Tisak, Opel, Pevec, Vipnet, HP, Janaf, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te JGL.

Pročitajte više vijesti u specijalu Velika Eko akcija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH