Obavijesti

News

Komentari 166

'Pokušaji provokacija pokazuju svu nazadnost politike Srbije'

'Pokušaji provokacija pokazuju svu nazadnost politike Srbije'
1

Podsjetimo, delegaciji vojske Srbije, koju čine starješine s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku. Na prijelazu Batrovci – Bajakovo delegacija je zaustavljena

VIDEO

'Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike', priopćeno je u subotu iz Ureda hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović.

U reakciji na jutrošnji pokušaj jedanaestorice pripadnika Vojske Srbije da nenajavljeno uđu u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo, kršeći time međunarodno pravo, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da srbijanska strana nije poštivala jasna pravila u najavi prelaska državne granice.

'To je pokušaj provokacije s ciljem izazivanja incidenta'
'To je pokušaj provokacije s ciljem izazivanja incidenta'

"Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice, koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima. Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija”, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković  također je danas  osudio tu provokaciju Srbije, potvrdivši novinarima u Zagrebu kako je skupina pripadnika vojske Srbije pokušala jutros uči u Hrvatsku na Bajakovu nenajavljeno, neprijavljeno, kršeći međunarodno pravo, s namjerom provokacije u cilju izazivanja incidenta, no u tome ih je spriječila hrvatska granična policija. 

"Jutros oko 6,30 sati hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovo spriječila ulazak 11 pripadnika Vojske Srbije na teritorij Republike Hrvatske. Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta", istaknuo je premijer Plenković u izjavi u Banskim dvorima.

Vulin: Provokacija je zabrana Srbima da se pomole u Jasenovcu 

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin je ocijenio, reagirajući na izjave predsjednice Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića, da je provokacija zabrana Srbima da se pomole u Jasenovcu, priopćilo je Ministarstvo obrane Srbije.

- Nema veće provokacije za zdrav razum nego zabraniti Srbima da se pomole na stratištu poklane srpske djece. Nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za Dom spremni i ustaške zločine - izjavio je Vulin.

Pokretanje videa...

00:28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a