News

Komentari 166

'Pokušaji provokacija pokazuju svu nazadnost politike Srbije'

'Pokušaji provokacija pokazuju svu nazadnost politike Srbije'

Podsjetimo, delegaciji vojske Srbije, koju čine starješine s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku. Na prijelazu Batrovci – Bajakovo delegacija je zaustavljena

'Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike', priopćeno je u subotu iz Ureda hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović.

U reakciji na jutrošnji pokušaj jedanaestorice pripadnika Vojske Srbije da nenajavljeno uđu u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo, kršeći time međunarodno pravo, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da srbijanska strana nije poštivala jasna pravila u najavi prelaska državne granice.

"Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice, koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima. Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija”, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković  također je danas  osudio tu provokaciju Srbije, potvrdivši novinarima u Zagrebu kako je skupina pripadnika vojske Srbije pokušala jutros uči u Hrvatsku na Bajakovu nenajavljeno, neprijavljeno, kršeći međunarodno pravo, s namjerom provokacije u cilju izazivanja incidenta, no u tome ih je spriječila hrvatska granična policija. 

"Jutros oko 6,30 sati hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovo spriječila ulazak 11 pripadnika Vojske Srbije na teritorij Republike Hrvatske. Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta", istaknuo je premijer Plenković u izjavi u Banskim dvorima.

Vulin: Provokacija je zabrana Srbima da se pomole u Jasenovcu 

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin je ocijenio, reagirajući na izjave predsjednice Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića, da je provokacija zabrana Srbima da se pomole u Jasenovcu, priopćilo je Ministarstvo obrane Srbije.

- Nema veće provokacije za zdrav razum nego zabraniti Srbima da se pomole na stratištu poklane srpske djece. Nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za Dom spremni i ustaške zločine - izjavio je Vulin.

Najčitaniji članci