Obavijesti

News

Komentari 30

Pokušali smijeniti predsjednika Gradskog vijeća, a on otišao

Pokušali smijeniti predsjednika Gradskog vijeća, a on otišao
9

Obzirom da vijeće nije imao većinu za nastavak sjednice, ona je prekinuta pa su Vrbošić i HDSSB-ovi vijećnici otišli iz dvorane. Oporba je ipak nastavila sjednicu

VIDEO

Oporba grada Osijeka ujedinila se u namjeri da kazni nepotizam u vladajućem HDSSB-u pa su na sazvanoj sjednici Gradskog vijeća zatražili smjenu predsjednika Josipa Vrbošića, koji je svoj prelazak iz HSLS-a u HDSSB 'naplatio' zapošljavanjem svoje snahe, sina i brata u gradskoj tvrtki Vodovod.  

Iako je od 25 vijećnika, oporba imala 15 glasova za, prozvani Vrbošić i HDSSB nisu dopustili da u dnevni red uđe točka hitne smjene predsjednika Gradskog vijeća pravdajući tu odluku povredom poslovnika. 

- U demokratskom društvu ne može se oduzeti nekome pravo na očitovanje, posebno ako je u pitanju hitan postupak smjene predsjednika - naglasila je tajnica grada, no, oporba nije bila istog mišljenja. Obzirom da vijeće nije imao većinu za nastavak sjednice, ona je prekinuta pa su Vrbošić i HDSSB-ovi vijećnici otišli iz dvorane. 

Dva predsjednika i dva vijeća

Tek tada započeo je oporbeni udarac. Naime, svi oporbeni čelnici nastavili su sjednicu na način kao da je ona prekinuta samovoljnom odlaskom predsjednika Vrbošića, proglasili su povredu poslovnika, postavili svog dopredsjednika na mjesto voditelja sjednice i nastavili s glasanjem za hitnu smjenu Vrbošića. Također su jednoglasno imenovali i novog predsjednika Gradskog vijeća, nezavisnog Miroslava Šimića, tako da od danas Osijek formalno ima dva predsjednika i dva krnja vijeća, ali zapravo vjerojatno niti jedan. 

- Mi smo danas željeli pokazati da smo ujedinjeni protiv nepotizma kakav provodi HDSSB u gradu. Svojom većinom smijenili smo Vrbošića i postavili novog predsjednika. Vrbošić, da je prav i pošten, kako za sebe uvijek govori, trebao je danas dati svoju ostavku ili bar pustiti točku dnevnog reda koju smo predlagali, no vidjeli smo njegov politički kukavičluk. Mi smo poruku poslali i nije nas briga kako će se ova situaciji kasnije pravno odviti - rekla je SDP-ova Biljana Borzan. 

Za smjenu Vrbošića glasao i Đapić

Za smjenu Vrbošića glasali su i Ante Đapić te Gordan Matković, HDZ-ovi i SDP-ovi vijećnici, a čak su i dva člana HNS-a, koji su na razini grada u koaliciji s HDSSB-om, podržali stranu oporbe smatrajući potez Josipa Vrbošića sramotnim za grad. Pravaš Danijel Srb podržao je borbu protiv nepotizma, ali je na sjednici bio suzdržani promatrač. 

- Ovo je karnevalsko Gradsko vijeće - kratko je prokomentirao gradonačelnik Krešimir Bubalo koji je tiskovnu konferenciju najavio za sutra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera
NA SMRT JE IZBO UBOJICU

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera

Bio je sav krvav, krv je s njega kapala po podu. Rekao mi je: 'Vidi što mi je uradio, izbo me na spavanju, idi, pomozi mu'. Onda sam se nagnula prema vratima i vidjela Anđelka, također, oblivenog krvlju, govore susjedi