News

Komentari 26

Polašek: Novi soj korone mogao bi još zakomplicirati situaciju

Polašek: Novi soj korone mogao bi još zakomplicirati situaciju

Polašek je rekao kako činjenica da su neke države već uvele dodatne restrikcije za putnike iz Velike Britanije pokazuje da smo shvatili da nas je virus već nekoliko puta zatekao

Doktor Ozren Polašek, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta osvrnuo se na novi soj korona virusa u Dnevnik HRT-a i rekao kako bi on mogao "zakomplicirati situaciju". 

 - Prema trenutnim podacima, on radi sličnu klinički sliku, ne težu, ali se čini da se brže širi - rekao je Polašek. 

Tijekom dana su neke europske zemlje obustavile letove i drugi promet prema Velikoj Britaniji, a u večernjim satima je premijer Andrej Plenković objavio na Twitteru kako će isto napraviti i Hrvatska. Obustava leta će trajati 48 sati. 

Polašek je rekao kako činjenica da su neke države već uvele dodatne restrikcije za putnike iz Velike Britanije pokazuje da smo shvatili da nas je virus već nekoliko puta zatekao. 

- Pozdravljam mjere bar do trenutka dok nismo sigurni što taj soj predstavlja - zaključio je. 

Što se tiče stanja u Hrvatskoj, kaže da bismo, u najoptimističnijem scenariju, idući tjedan već mogli vidjeti izravnanje broja hospitaliziranih, a za dva tjedna bi se moglo reći da se radi o smanjenju. 

Komentirao je i nove mjere te istaknuo da će svaka mjera koja djeluje na sprečavanje širenja zaraze povoljno djelovati. 

Iako smatra da su trenutne reakcije građana na cjepivo zabrinjavajuće, Polašek se nada da su to samo početne reakcije na nešto novo. 

- Ako usporedimo rizik s benefitom cijepljenja onda nema puno sumnje. Vjerujemo da će 10-20 posto ljudi koji probole covid imati dugotrajnije posljedice i ako to usporedimo sa nuspojavama cjepiva onda je jasno da je vaga potpuno na strani cijepljenja - rekao je.

Najčitaniji članci