Obavijesti

News

Komentari 81

Policija identificirala muškarca koji je uznemiravao djevojčicu

Policija identificirala muškarca koji je uznemiravao djevojčicu
3

Istaknuli su kako napadač nije djevojčici zaprijetio nožem, a sve ostale detalje uznemiravanja djevojčice istražuju. Kažu kako nema razloga za zabrinutost te da će policija pojačano nadzirati područje škole

VIDEO

Policija je javila kako je identificirala sumnjivca kojeg dovode u vezu s pokušajem otmice djevojčice ispred OŠ Jordanovac u Zagrebu. Još jučer su ga priveli na ispitivanje. Kažu kako nema razloga za zabrinutost te da će policija pojačano nadzirati područje škole narednih dana.

Istaknuli su kako napadač nije djevojčici zaprijetio nožem, a sve ostale detalje uznemiravanja djevojčice se istražuju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

Ostala sama u dvorištu

Škola je za taj dan bila gotova, a kiša je vani neprestano padala. Zbog toga nije bilo nikoga u blizini škole. Kako se radi o školi sa samo jutarnjom smjenom, gotovo svi profesori, kao i djeca, već su otišli doma. U dvorištu je ostala djevojčica koja je čekala svoju sedam godina stariju sestru kako bi joj dala ključeve od stana.

Sve je bilo normalno dok nije, ispričala je poslije, preko ceste uočila sumnjivog muškarca kako je promatra. Nije prošlo ni desetak minuta, a on je počeo užurbano prelaziti cestu kako bi joj se približio. Ćelavi muškarac s bradom, kojemu su nedostajala dva prednja zuba, pokušao ju je uvjeriti kako ga je poslala njezina majka.

- Moraš poći sa mnom - pokušavao ju je nagovoriti. Zahvaljujući brojnim razgovorima koje je imala s učiteljima i roditeljima znala je da ne smije odlaziti s nepoznatim ljudima. Pokušala je krenuti prema kući, ali muškarac ju je uhvatio za lakat i počeo se derati na nju.

Pronašli je uplakanu

Nasreću, djevojčica je ostala sabrana i snažno ga udarila nogom. Zahvaljujući snalažljivosti uspjela se otrgnuti i pobjeći natrag u školu, gdje ju je u suzama zatekla radnica škole. Pozvala je tajnicu i ravnatelja. Ubrzo je pristigla i policija koja nam je potvrdila da su zaprimili dojavu te da sad istražuju slučaj. Iako su se predavanja normalno nastavila, idući dan s djecom su razgovarali svi učitelji, kao i pedagogica, te ih upozorili ih na opasnost.

- Događaj smo prijavili policiji. U godinama dok sam ja ovdje ravnatelj ovako nešto se nikad nije dogodilo. Razgovarali smo sa svom djecom kako bismo ih upozorili i savjetovali što činiti da se ovako nešto više nikad ne ponovi - rekao nam je ravnatelj škole Davor Krnjeta.

No većina roditelja je u strahu i traže da se poduzme nešto konkretno.

- Od trenutka kad djeca izađu kroz vrata škole, ona su prepušteni sama sebi. Nažalost, nismo svi u mogućnosti da odmah dođemo po njih nakon završetka nastave. Od nepravilne ograde do automobila koji cijele dane jure točno ispred ulaza u školsko dvorište bojimo se za njihovu sigurnost iz više razloga - rekao nam je jedan od zabrinutih roditelja.

Dodao je kako bi se oko škole trebale uvesti nadzorne kamere ili barem zaštitar koji će paziti na njihovu sigurnost te natjerati buduće monstrume da dvaput razmisle prije nego što pokušaju izvesti bilo što slično. Dan nakon navodnog pokušaja otmice, roditelji su od ravnatelja zaprimili mail kojim ih obavještava kako je škola od gradskog ureda zatražila da se napravi nova ograda. Osim toga, u mailu im je napisao kako su djeca uspjela pronaći sliku muškarca i da je ona predana policiji.
Pokušaji otmice

Sliku su prijavili osmaši koje je isti muškarac navodno verbalno napao prije godinu dana u dvorištu škole, kad su ga i uspjeli uslikati. Prema MUP-ovoj statistici, prošle godine nije zabilježena ni jedna otmica, no to ne znači da nije bilo pokušaja. U sedmome mjesecu ove godine sličnu situaciju doživio je trogodišnji dječak kojega je nepoznata žena pokušala oteti u Zadru na Kalelargi. Nasreću, i taj događaj za sve je dobro završio. U ožujku prošle godine policiji su prijavljena čak dva slučaja u kojima je nepoznati muškarac pokušavao nagovoriti djevojčice da uđu za njim u kombi. Jednom u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, a drugi put u Dugoj Resi. Ni ovdje otimači nisu uspjeli u svojem naumu. Još dva slučajeva prijavljena su u Požegi prošle godine ispred katoličke škole te drugi put ispred djetetove zgrade, gdje se i uspio sakriti kad je vidio da su ga muškarci počeli slijediti. Iz Ministarstva unutarnjih poslova stalno upozoravaju roditelje, kao i djecu.

Na njihovim službenim stranicama mogu se pronaći i preventivni savjeti roditeljima. Između ostalog, savjetuju i ovo: da djeca nauče broj mobitela od barem jednog roditelja na pamet, da znaju kome se smiju obratiti za pomoć, da ne smiju vjerovati nepoznatim osobama, da ne smiju stopirati automobile i drugo.

Savjeti roditeljima

Uz to, pedagozi uvijek savjetuju da djeca, ako idu sama u školu ili doma, uvijek pješače s prijateljima ili u grupi. Treba imati na umu kako se ovakve prijave ne pokažu uvijek istinite. Marina Mandić iz Nacionalne evidencije za nestale osobe MUP-a prošle godine je izjavila kako se periodično na društvenim mrežama počnu izmjenjivati informacije da je na određenome mjestu viđeno određeno vozilo. Kombi blizu igrališta kojim ljudi mame djecu. Nastavila je govoreći kako se policija odazvala na svaki takav slučaj, no da su se skoro svaki put te informacije pokazale neutemeljenima. Najčešće se otimač opisuje kao stariji muškarac između 40 i 50 godina, koji neko vrijeme prvo promatra dijete prije nego što mu priđe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS