News

Komentari 65

Policija o zapljeni: Netko je preuzeo banane, ali drogu nije

Policija o zapljeni: Netko je preuzeo banane, ali drogu nije

Policija je krajem ožujka zapljenila 585 kilograma kokaina u luci Ploče. U tijeku je i dalje kriminalističko istraživanje, a iz policije poručuju kako droga nije bila za hrvatsko tržište, nego da je išla u susjedne zemlje

Nakon što je u ožujku policija u Pločama zaplijenila kokain u kontejneru s bananama, u utorak su službenici carine zaplijenili 500 kilograma kokaina na istom mjestu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ovaj put su službenici  proveli akciju na području doline Neretve gdje su pronašli gotovo 585 kilograma kokaina. Kriminalističko istraživanje nije završeno i nastavlja se u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, posebice s onima iz susjednih zemalja - rekli su iz policije. 

- Slijedom zapljene kokaina, koja se dogodila 30. ožujka ove godine, to je rezultat intenziviranja mjera i radnji koje smo počeli poduzimati nakon što smo dovršili dva kriminalistička istraživanja u zadnjih par mjeseci. Nastavili smo istraživanje i u ovom slučaju i utvrdili da kokain nije bio namijenjen hrvatskom tržištu, već u susjednim zemljama - dodali su. 

Kako su naveli, tijekom jednog pregleda su, uz pomoć pasa i drugih alata, službenici otkrili pošiljku. 

Na pitanje tko je formalno primatelj pošiljke, iz policije su poručili da još ne mogu govoriti o detaljima istraživanja te da se nadaju da će o tome moći reći u idućih par dana. Ipak, istaknuli su kako je pošiljka trebala ići u jednu zemlju "u našem okružju". 

- Ilegalni prijevoz droge, kao što je kokain, najlakše je distribuirati putem kontejnerskog prometa. Vi u većim lukama u Europi imate puno veće zapljene, nije luka Ploče izolirani slučaj. Mi smo se u zadnje vrijeme posvetili tome, usmjerili smo se da se ta distribucija droge preko Ploča smanji, ali to se događa u svim teretnim lukama u Europi, pa i u svijetu - istaknuli su. 

Na pitanje jesu li upleteni zaposlenici luke Ploče, poručili su kako je bilo par ljudi u zadnjih par istraga, no da nema ništa neuobičajeno u odnosu na druge teretne luke. 

Što se tiče novih alata koji bi mogli bolje detektirati drogu, poručili su kako su u procesu nabave mobilnog rendgena. 

- Nabava je pokrenuta i prije ovoga. Radi se o složenim i skupim uređajima, koštaju više milijuna kuna - poručili su. 

Na pitanje kolika je količina droge koja bi se mogla provući "ispod radara", poručili su kako je ovo "samo mali dio onoga što se zapljeni u Europi". 

- Možemo pretpostaviti da je jedan krak koji ulazi u Europu se usmjerio, ne samo na Hrvatsku, već i na Grčku i Italiju. Ovo je nastavak prijašnjih istraga. Usmjeravamo se na one kritične rute i kontejnere za koje postoje indicije da bi se nešto moglo u njima nalaziti. Koliko je toga prošlo, to ne možemo znati. Policijska uprava je radila s USKOK-om, PNUSKOK-om i Carinskom upravom - poručili su. 

Istaknuli su da nitko nije uhićen, a da su čekali oko dva tjedna zbog kriminalističkog istraživanja. 

- Očekivali smo da će netko doći i preuzeti robu. Legalna roba je preuzeta, ilegalna nije - istaknuli su. 

Najčitaniji članci