Obavijesti

News

Komentari 69

Istraga Davidove smrti: 'Slučaj od početka prate brojne greške'

Istraga Davidove smrti: 'Slučaj od početka prate brojne greške'
18

Branko Lazarević, umirovljeni kriminalistički inspektor iz Zagreba i nekadašnji šef ekipe za očevide analizirao je propuste policije u slučaju smrti Davida Dragičevića u Banjoj Luci...

VIDEO

Od ožujka kada je objavljena vijest o smrti studenta iz Banja Luke Davida Dragičevića (21), vlada zbunjenost, a kako stvari eskaliraju iz dana u dan, teško je pohvatati tko i kako zapravo traži pravdu? Od početka slučaj prate brojne greške, od policije do Tužilaštva.

Ovo su samo neke od tih pogrešaka:

Kada su policajci vidjeli kuda je to krenulo, odmah, prvih dana trebalo je na neki način, izaći u javnost i objasniti da je svaka istraga tajna i upravo radi uspješnosti te istrage ne smiju se iznositi bitni detalji u javnost. Roditelji su se trudili javnosti objasniti detalje o tome tko je ubio njihova sina i iznosili su i ono što se ne smije iznijeti. Zato je trebalo roditeljima objasniti da je izuzetno važno da se u javnosti ne smije naći niti jedan detalj bitan za istragu. Sate i sate, dane i dane je trebalo izgubiti dok roditelji ne shvate koliko je bitna tajnost istrage. Sve ono što roditelji predlože da je potrebno učiniti u istrazi, policija, treba i učiniti. Roditelji moraju imati povjerenje u policiju. Moraju na neki način steći to povjerenje. Trebaju shvatiti da je policiji bitno da uspješno riješi slučaj. Ovdje, policija je upravo činila suprotno, izbjegavali su roditelje i smatrali su ih 'neprijateljima'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Davidov otac: "Proslave Nove neće biti. Dodik je zločinac"
Davidov otac: "Proslave Nove neće biti. Dodik je zločinac"

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

38:54

U ovakvim slučajevima roditelji sami vode svoju privatnu istragu, što nije nimalo dobro. To je upravo činio otac mrtvog mladića. Da bi se uspješno vodila istraga, prije svega se mora utvrditi točan uzrok smrti i potrebno je znati kako je mladić umro. Znači, mora se znati je li je umro tako što ga je netko zadavio, je li umro tako što ga je netko zagnjurio u vodu i držao ga tako, je li mu netko nanio ozljede i još živog ga bacio u rijeku, ili je umro na neki drugi način, to jest, važno je utvrditi je li u pitanju nesretan slučaj. Treba u obzir uzeti mogućnost i da se radi o samoubojstvu. Ako se ne zna kako je mladić umro, onda je izuzetno teško voditi istragu i utvrditi tko ga je ubio, ako je bio žrtva ubojstva.

Koliko se sjećam, njihov liječnik specijalist sudske medicine Dr. Željko Karan je u početku dao izjavu da je mladić živ dospio u vodu i da je smrt nastupila utapljanjem. Znači, mogao ga je netko pretući i još živoga baciti u rijeku. Kasnije ovaj podatak izbjegavaju priopćiti. Meni izgleda da je ovo još uvijek u pitanju samo sumnjiva smrt i dalje treba razraditi je li uopće riječ o ubojstvu, ili nekom drugom kaznenom djelu.

Dodik tvrdi: Sporo pravosuđe krivo za eskalaciju prosvjeda
Dodik tvrdi: Sporo pravosuđe krivo za eskalaciju prosvjeda

Oni na trgu prosvjeduju i traže istinu. Sada je pitanje što je za koga istina. Roditelji očito misle da je ubijen, i to je za njih istina. A pitanje je je li to tako. Zato je policija trebala na oprezan način cijelo vrijeme surađivati sa roditeljima i objašnjavati im sve što im smiju reći.

Policija cijelo vrijeme roditelje doživljava kao neprijatelje i zato je došlo do ovoga. Nije se smjelo dogoditi da se roditelje privodi i fizički maltretira. Kada se tako radi, evo rezultata i pitanje je gdje će to sve stići. Istragu, koja mora biti tajna dok se sve činjenice ne utvrde, u prvome redu kako je nastupila smrt, ne smije voditi ulica i političari. Policajci u Banja Luci su zaboravili na bitno načelo u kriminalistici, a to je tajna mjesta događaja, ali ova istraga se pretvorila u nešto što je suprotnost. Radi čega je to tako, možda je u pitanju neznanje i neiskustvo, ili pak nešto drugo… 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer