News

Komentari 13

Policija zabranjuje slobodno kretanje migrantima u Krajini

Policija zabranjuje slobodno kretanje migrantima u Krajini

Ministar policije Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić je najavio kako se radi o apsolutnoj blokadi kretanja. UN je apelirao na vlasti u Krajini da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata

Od danas je na području Unsko-sanske županije u BiH uveden 24-satni policijski sat. To je odlučeno na posljednjem sastanku Operativne skupine za rješavanje migrantske krize.

U praksi to će značiti drastičnije mjere ograničavanja kretanja migranata iz prihvatnih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, uključujući djecu bez pratnje. Njima će biti zabranjen ulazak i izlazak iz dva navedena prihvatna centra.

Ministar policije Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić je najavio kako se radi o apsolutnoj blokadi kretanja, piše Klix.ba.

Van Bire i Mirala će se moći kretati samo oni koji žele okušati sreću i krenuti rutom prema državnoj granici u namjeri da uđu u Republiku Hrvatsku.

UN je apelirao na vlasti u Krajini da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata.

Oni smatraju da efekti onemogućavanja kretanja i držanja migranata i azilanata u zatvorenom prostoru, kao što je viđeno tijekom ranije izvršenih sličnih mjera u privremenom prihvatnom centru Bira, uključuju akutni stres, anksioznost, strah i povećanje tenzija koje mogu eskalirati u nasilno ponašanje.