Obavijesti

News

Komentari 17

'Policijski sat? Ja još nisam u marici, ali možda me čeka vani'

'Policijski sat? Ja još nisam u marici, ali možda me čeka vani'

Capak je rekao kako je trenutna smrtnost u Hrvatskoj 144 umrlih na milijun stanovnika i s tim brojkama smo u sredini EU. No, kako je rekao, taj je podatak zabrinjavajući

VIDEO

Pandemija korona virusa po broju zaraženih je na svome vrhuncu u mnogim zemljama svijeta, a i Hrvatska zadnjih tjedana bilježi najveće projke dosad. 

O tome su govorili doc. dr. sc. Krunoslav Capak, pulmolog dr. med. Saša Srića i  prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, Zavod za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju, Medicinski fakultet u Rijeci u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Capak je rekao kako s obzirom na rast novooboljelih od prije 2 tjedna, oni trenutno pune bolnice.

- 7,6 oboljelih završi u bolnici, a 2 posto osoba završi na respiratoru. Što više je aktivnih slučajeva, to je više hospitaliziranih i na respiratoru, rekao je i dodao kako se trenutno puni KBC Dubrava, a na terenu se pune bolnice koje imaju infektivne odjele na koje se mogu stavljati Covid bolesnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Srića: 'Mjere su zakašnjele, policijski sat imao bi veći efekt'
Srića: 'Mjere su zakašnjele, policijski sat imao bi veći efekt'

Na pitanje slaže li se s tim da je KBC Dubrava specijalizirana za Covid bolesnike rekao je kako je uvijek dobro da se Covid bolesnici nalaze na jednom mjestu zato što je to epidemiološki bolje.

- Na terenu se razmišlja da se osnuju Covid bolnice, kako bi se rasteretili bolnički centri s Covid bolesnicima - rekao je Capak.

Trobonjača je naglasio kako se vidi da formiranje Covid bolnice donosi određene frustracije djelatnika koji rade u toj ustanovi. Rekao je kako se u toj bolnici treba provesti kadrovska prilagodba.

- Tek sada vidimo koliko su nam važni visoko specijalizirani kadrovi koji su kadri liječiti najteže bolesnike, a koje nismo dovoljno pazili pa smo ih vremenom izgubili - rekao je i dodao kao smatra da će kadrovska prilagodba biti najvažnija u idućem razdoblju.

Capak je rekao kako je trenutna smrtnost u Hrvatskoj 144 umrlih na milijun stanovnika i s tim brojkama smo u sredini EU. No, kako je rekao, taj je podatak zabrinjavajući i mi trebamo izbjeći zagušenje zdravstvenog sustava. Istaknuo je da ako se budemo držali propisanih mjera, broj novooboljelih će biti manji.

Srića je rekao kako zabrinjavaju brojke hospitaliziranih, zato što je u pitanju održivost zdravstvenog sustava koji pomalo gubi kontrolu. Naglasio je kako su osnovni simptomi korone gubitak okusa, mirisa, umor. Dominiraju respiratorni simptomi, ali se ne  trebaju zanemariti i oni drugi rekao je.

Trobonjača je rekao kako je ista klinička slika sada kakva je bila i na proljeće, samo što su se promijenila naša saznanja o virusu pa je stoga i tretman prema oboljelima kvalitetniji.

- Važna je nepoznanica ta da u 40 posto zaraženih, bolest je asimptomatska, dok neke zahvaća "žestoko" i dovodi do teških kliničkih slika. To je pitanje kojim se bavimo - naglasio je Trobonjača pa rekao:

- PCR test je još uvijek „zlatni” standard, ali sada su se pojavili brzi testovi koji detektiraju antigen za 15 minuta, rekao je i dodao kako oni imaju svoje mane zato što nisu osjetljivi kao PCR pa stoga imamo puno lažno negativnih testova.

- Brzim testovima ćemo testirati samo simptomatski oboljele. Oni su jeftiniji od PCR-a i mislim da će stajati oko 100 kuna -rekao je Capak.

Dodao je kako će ovaj test imati široku primjenu i u bolnicama kod hitnih prijema, ali isto tako kod razrješavanja situacija kod zatvorenih kolektiva kao što su škole, vrtići, brodovi, gdje se na licu mjesta može raščistiti situacija.

Trbonjača je rekao kako su brzi antigenski testovi korak naprijed u otkrivanju bolesti.

Capak je rekao kako se za sada ne planira masovno testiranje.

Naglasio je kako ne vidi velike koristi od policijskog sata i rekao kao je više štete u tome te je dodao kako epidemiolozi ne odlučuju o tome.

- Što se tiče segmentalnog lock downa, o tome se može govoriti. Trenutno su najveći izvori zaraze kućne zabave i mi smo to ograničili na 15, ali to je teško kontrolirati - naglasio je.

Srića je nedavno rekao kako bi policijski sat mogla biti potrebna mjera. Predsjednik Zoran Milanović rekao je kako sve koji o tome govore treba strpati u maricu.

"One koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu"
"One koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu"
'Policijski sat je nužan, pa da vidim, predsjedniče, kako ćete me strpati u policijsku maricu!'
'Policijski sat je nužan, pa da vidim, predsjedniče, kako ćete me strpati u policijsku maricu!'

- Još nisam u marici, ali ne znam da me čeka kad me izađe iz studija. Nisam zagovornik policijskog sata, rekao sam da je to jedna od mogućih mjera ako se ne postignu adekvatni rezultati. Nećemo biti zarobljenici statistike, ali 150 do 300 ljudi ne respiratoru, 30 tisuća zaraženih, to bi moglo dovesti do policijskog sata - rekao je Srića za HRT.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.