News

Komentari 4

Političare RS-a će dobiti sankcije ako nastave destabilizirati BiH

Političare RS-a će dobiti sankcije ako nastave destabilizirati BiH

Vršitelj dužnosti pomoćnika tajnika u ministarstvu financija SAD-a Paul Ahern upozorio je političare Republike Srpske da će se naći na udaru financijskih sankcija ukoliko nastave s potezima koji destabiliziraju BiH

Američki dužnosnik je, prema priopćenju objavljenom iz veleposlanstva te zemlje u BiH, proteklih dana u Sarajevu razgovarao s vodećim dužnosnicima BiH te im prenio kako je predsjednik Joe Biden izvršnom uredbom najavio poduzimanje mjera u borbi protiv korupcije smatrajući je "prioritetom nacionalne sigurnosti". U tome kontekstu je ocijenio da nedavni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o najavi povlačenja nadležnosti s državnih institucija na entitete "prijete poništiti posljednjih dvadeset i šest godina mira i stabilnosti u regiji".

“Sjedinjene Države neće oklijevati da aktere u BiH, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizirajuće djelovanje i stalnu korupciju. Ministarstvo financija SAD može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana”, rekao je vršitelj dužnosti pomoćnika državnog tajnika Ahern.

Vlasti RS-a najavile su mogućnost razvlašćivanja državnih institucija te prijenos nadležnosti na entitete u području obrane i sigurnosti, pravosudnih tijela i sustava za neizravno oporezivanje.

I Dereck Chollet, posebni savjetnik američkog državnog tajnika Antonya Blinkena, ranije ovoga tjedna poručio je srpskom članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku kako će snositi posljedice za poteze vlasti Republike Srpske.

Prema priopćenju, visoki dužnosnik američkog ministarstva financija je tijekom susreta u Sarajevu upozorio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, ministra financija BiH Vjekoslava Bevandu i ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića da bi se ta zemlja mogla naći na tzv. sivoj listi Moneyvala i FATF-a, europske i svjetske organizacije za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, ako ne izmijeni zakone kako bi poboljšala sustav kontrole. U suprotnome, bez provođenja reformi, upozorio je Ahern, investitori i financijske institucije mogu odustati od poslovanja s BiH.

Najčitaniji članci