Obavijesti

News

Komentari 3

Politološko društvo osudilo je Milanovićeve izjave o Joviću

Politološko društvo osudilo je Milanovićeve izjave o Joviću

'Smatramo kako su navedene opaske, a pogotovo ad hominem napadi, neprimjereni javnim osobama, prije svih predsjedniku Republike koji bi trebao biti uzor i korektivni faktor unutar političkoga sustava'

VIDEO

Hrvatsko politološko društvo (HPD) osudilo je "neprimjerene i neargumentirane komentare" koje je predsjednik Republike Zoran Milanović izrekao o članu HPD-a Dejanu Joviću i o politološkoj struci općenito.

Milanović je tijekom posjete Livnu u BiH izjavio da "Hrvati ovdje nisu manjina, mada neki profesori koji gostuju po hrvatskim televizijama lupetaju da jesu, što je nepismeno", nastavio da "profesori politologije dobivaju plaću i govore gluposti" te Jovića nazvao "eskort damom gospodina Pupovca".

Smatramo kako su navedene opaske, a pogotovo ad hominem napadi, neprimjereni osobama na javnim položajima, prije svih predsjedniku Republike koji bi trebao biti uzor i korektivni faktor unutar političkoga sustava, poručuje HPD u priopćenju.

HPD čvrsto vjeruje u Ustavom zajamčene vrednote slobode govora i slobode mišljenja te u svojim redovima okuplja politologinje i politologe koji iz različitih teorijskih i metodoloških pozicija nude različite analitičke zaključke o važnim politološkim i političkim pitanjima, kaže se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slično kao i u ranijim slučajevima, ovakav napad, koji dolazi od osobe s pozicije moći, među angažiranim znanstvenicima i (vanjsko)političkim analitičarima može proizvesti osjećaj straha i nesigurnosti te ugroziti slobodu znanstvenog djelovanja i iznošenja stavova, što mi kao strukovno društvo nikako ne možemo prihvatiti, ističe HPD.

Stoga Društvo još jednom podsjeća na odgovornost svih sudionika javnoga života, a posebice onih na najvišim državnim dužnostima, za istupe i komentare kojima imaju mogućnost širiti prostore slobode i slobodnoga izražavanja mišljenja ili pak mogu napadati i vrijeđati one koji misle drugačije od njih i ne libe se javno stati iza svojih stavova.

Nitko se u Hrvatskoj ne bi smio osjećati napadnutim ili nezaštićenim u svojem konzumiranju Ustavom zajamčenih prava na društveno i javno djelovanje. Temeljem toga iznova pozivamo sve političke aktere da neargumentirane kritike i ad hominem napade prestanu koristiti kao dio svojeg repertoara, kako prilikom komentiranja čitavih struka, tako pogotovo kroz kritiziranje pojedinaca čiji im se stavovi ne sviđaju, poručuje HPD.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje