Obavijesti

News

Komentari 2

Poljaci prosvjedovali protiv zakona o medijima: Žele da predsjednik uloži veto na zakon

Poljaci prosvjedovali protiv zakona o medijima: Žele da predsjednik uloži veto na zakon
3

Situacija je potaknula šire strahove od napada na medijske slobode koji su u porastu otkako je prošle godine državna naftna tvrtka PKN Orlen rekla da preuzima izdavača regionalnih novina

VIDEO

Prosvjednici koji su se okupili u nekoliko poljskih gradova u nedjelju pozvali su poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da uloži veto na zakon o medijima za koji oni i drugi kritičari tvrde da ograničava medijske slobode u najvećoj istočnoj državi članici EU-a.

Zakon, koji je neočekivano brzo prošao kroz parlament u petak, postrožava pravila o stranom vlasništvu medija, što će posebice utjecati na nastavak rada kanala TVN24 koji je pod vlasništvom američke medijske kompanije Discovery Inc.

People protest against media law affecting U.S.-owned news channel in Warsaw

Prijedlog zakona, koji predsjednik Duda još uvijek treba potpisati, pogoršao je odnose između Poljske i Sjedinjenih Država.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Situacija je potaknula šire strahove od napada na medijske slobode koji su u porastu otkako je prošle godine državna naftna tvrtka PKN Orlen rekla da preuzima izdavača regionalnih novina u njemačkom vlasništvu.

“U ovom trenutku govorimo o TVN-u, ali nije riječ samo o TVN-u”, rekao je zastupnik Bogdan Klich, član najveće oporbene stranke Građanska platforma, okupljenima u Krakowu. “Riječ je o budućnosti slobode govora u Poljskoj, o budućnosti naše demokracije.”

Poljski parlament je usvojio kontroverzni zakon o medijima
Poljski parlament je usvojio kontroverzni zakon o medijima

Policija je priopćila da je oko 800 ljudi sudjelovalo u prosvjedu u južnom gradu, dok organizatori navode brojku od 5000 do 8000.

Slike s Klichovog Twitter profila prikazuju demonstrante kako mašu plakatima sa sloganima uključujući “Slobodni ljudi, slobodni mediji” i “Poljska za sve”.

Peticija za potporu TVN24 prikupila je više od 800.000 potpisa, navodi TVN.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) dugo je govorila da strane medijske skupine imaju preveliku moć u zemlji i iskrivljuju javnu raspravu.

Kritičari tvrde da su potezi protiv stranih medijskih skupina dio sve autoritarnijeg programa koji je doveo Varšavu u sukob s Bruxellesom oko LGBT+ prava i reformi pravosuđa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a