Obavijesti

News

Komentari 85

Poljakinja je radioaktivni radij pronašla na plaži u Hrvatskoj?

Poljakinja je radioaktivni radij pronašla na plaži u Hrvatskoj?
5

Na GP Karasovići kod Poljakinje je pronađen radioaktivni radij. Određen joj je pritvor. Policija je objavila da Poljakinja nije na Interpolovim tjeralicama ni dostupnim 'crnim listama'

VIDEO

U ponedjeljak kasno navečer na graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore uređaji za detekciju radijacije izmjerili su visoku koncentraciju zračenja u automobilu ruskih registarskih oznaka. Automobilom je upravljala V. B. (45), državljanka Poljske rođena na Krimu. 

Izjava Ministarstva unutarnjih poslova o pronađenom radioaktivnom radiju-266 Više na http://bit.ly/2cL23aR Reporter: Maja Furjan

Posted by 24sata on Thursday, September 15, 2016

Čim je auto stigao na granični prijelaz, koji se kretao prema Crnoj Gori, aktivirali su se portalni monitori za detekciju ionizirajućeg zračenja koji su pokazivali vrlo visoko zračenje, što je bio znak za brzu akciju.

Automobil i vozačica odmah su izolirani

Automobil i vozačica su odmah izolirani. Vozačica je odmah stavljena u karantenu i pozvan je Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost koji je zadužen upravo za takve slučajeve. Djelatnici zavoda, odjeveni u zaštitna odijela, stigli su nakon nekoliko sati i pregledali automobil u kojem su otkrili sumnjivi predmet. Riječ je bila staklenci s tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226.

Ipak, utvrdili su kako nema opasnosti za ljude i okoliš.

Našla je staklenku na plaži, svidjela joj se pa ju je uzela sa sobom?

Poljakinja je policiji kazala kako ne zna što je to, da je staklenku pronašla na plaži, svidjela joj se pa ju je uzela sa sobom.

Nakon što je utvrđeno što se nalazi u staklenci, preuzeli su je djelatnici zavoda i odvezli je u Institut “Ruđer Bošković” u Zagreb. 

Dobila mjesec dana pritvora: Prijeti joj tri godine zatvora

Poljska vozačica nije ozračena, a policija ju je privela istražnom sucu Županijskog suda u Dubrovniku koji joj je odredio mjesec dana pritvora.  Prijavljena je za počinjenje kaznenog djela rukovanja općeopasnim tvarima, a vezano uz nepropisno prenošenje. Za to je zakonom propisana kazna do tri godine zatvora.

Vozačicu ne traži Interpol i nije na 'crnim listama'

Policija je u četvrtak objavila kako se vozačica ne nalazi na Interpolovim tjeralicama ni dostupnim 'crnim listama', no policija nastavlja s provjerama vezanim za ovaj slučaj iako pronađena količina radija ne predstavlja opasnost za ljude i okoliš.

Istragu je preuzelo Državno odvjetništvo u Dubrovniku koje sada mora utvrditi točna ruta kretanja vozačice te gdje je trebala ići u Crnu Goru. Poljakinja je tvrdila kako je godišnji odmor provela na Jadranu obilazeći otoke. Navodno joj ovo nije prvi put da boravi u našoj zemlji. Istraga će utvrditi je li riječ o pokušaju krijumčarenja radioaktivnog materijala u Crnu Goru te za što je bio namijenjen.

Što je Radij-226?

Radioaktivni element radij otkrili su 1898. godine Marie i Pierre Curie. Taj je element ime dobio prema latinskoj riječi radiare, što znači zračiti ili sjajiti. To je sjajni srebrni, mekani radioaktivni metal, a vrlo brzo reagira s kisikom iz zraka i vodom. Radij je kancerogen ako se proguta, udiše ili izlaže njegovu zračenju. Izotop radij-226 dugo se diljem svijeta koristio u medicini kao izvor zračenja kod terapije tumora, a kod nas se koristio u bolnicama KBC Zagreb te u Rijeci i Splitu. No, prije nekoliko desetljeća u Hrvatskoj, kao i diljem svijeta, izvori radija-226 postupno su uklanjani i zamjenjivani drugim, umjetno proizvedenim i za upotrebu jednostavnijim i sigurnijim zatvorenim izvorima zračenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao