News

Komentari 18

Uhitili bjeloruskog novinara: 'Sloboda govora u Bjelorusiji najgora je u cijeloj Europi'

Uhitili bjeloruskog novinara: 'Sloboda govora u Bjelorusiji najgora je u cijeloj Europi'

Urednika popularne bjeloruske medijske kuće uhitili su kao najnoviju metu na udaru bjeloruskih vlasti na neovisne medije

Siarhei Satsuka, glavnog urednika Yezhednevnika, priveli su nakon pretresa njegovog stana zbog optužbi za podmićivanje koje novinar negira, rekao je njegov brat. Ako ga proglase krivim prijeti mu 10 godina zatvora. Web stranicu medijske kuće, ej.by, koja inače ima publiku od 10 000 čitatelja, u srijedu su blokirale vlasti.

Satsuk je već 30. novinar koji ili čeka suđenje ili služi kaznu, u pritvoru u Bjelorusiji.

- Novinarstvo je postala jedna od najopasnijih profesija u Bjelorusiji- rekao je Andrei Bastunets, voditelj Bjeloruske asocijacije novinara- Situacija sa slobodom govora u Bjelorusiji je najgora u Europi, vlasti uskraćuju građanima bilo kakve alternativne informacije.

Satsukova medijska kuća aktivno je izvještavala o prosvjedima, potaknutima predsjedničkim izborima u kolovozu 2020. godine koje je oporba odbacila kao namještene. Bjeloruski autoritarni predsjednik Lukašenko, kojega nazivaju i posljednjim diktatorom Europe, tada je dobio šesti mandat na izborima, a na prosvjede je odgovorio sveobuhvatnim gušenjem prosvjednika, što je dovelo uhićenja 35 000 ljudi i tisuće onih koje je policija pretukla.

Satsuka su nakratko uhitili u ožujku 2020. godine zbog optužbi za podmićivanje povezanih s godišnjom ocjenom poslovanja koju je objavila njegova agencija, no ubrzo su ga pustili i zatvorili kaznenu istragu. Ranije ovog mjeseca, njegov je medij pokrenuo projekt o neovisnim novinarima i aktivistima koje su bjeloruske vlasti proglasile "ekstremistima" i "teroristima".

Njegovo je uhićenje možda povezano s time, a možda je jednostavno "njegov red", rekao je njegov brat za The Associated Press. Dodao je da su vlasti zaplijenile Satsukovu elektroničku opremu zajedno s oporbenom crveno- bijelom zastavom.

Najčitaniji članci