News

Komentari 2

'Poljska podržava širenje EU-a'

'Poljska podržava širenje EU-a'

Predsjednik Poljske Andrzej Duda rekao je u srijedu tijekom njegove posjete Crnoj Gori da zvanična Varšava podržava politiku otvorenih vrata Europske Unije

Duda, prvi predsjednik Poljske koji je posjetio Podgoricu nakon obnove crnogorske neovisnosti, sastao se u srijedu s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a u četvrtak će imati susrete sa čelnicima crnogorske skupštine i vlade.

Na konferenciji za medije Duda je kazao da Poljska apsolutno podržava EU integracije Crne Gore.

“Ne shvaćam politiku velikih država koje su usporile proces europskih integracija. Moramo primati nove države koje imaju energiju i tu nemam sumnje da je takvo crnogorsko društvo“, priopćio je Duda.

On je rekao da je Crna Gora lider Zapadnog Balkana što se tiče integracija, ima veliku i dobru ulogu i daje primjer za države u regiji.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da je njegova zemlja zahvalna što Varšava razumije koliko je za stabilnost Europe važan nastavak politike proširenja EU-a, ali i to što jasno vidi prednost koju Crna Gora ima u odnosu na aspirante za članstvo.

“Zato vjerujem da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Europske unije. Važno je da smo čvrsti u uvjerenju da je između stabilnosti naše regije i integracije znak jednakosti. Vjerujemo da je put ka pouzdanijoj stabilnosti put usvajanja europskih vrijednosti. Zato insistiramo na toj politici”, rekao je Đukanović.

On je također naglasio da postoji strah od ruskog hibridnog djelovanja, kojim, kako je rekao, službena Moskva želi osujetiti približavanje regije EU-u i NATO-u.

“Mi to živimo najmanje šest godina. Cilj ruskog hibridnog utjecaja je da osujeti EU i NATO integraciju zemalja Zapadnog Balkana. Vremenom se taj pritisak povećavao, kao i repertoar. Taj front je u međuvremenu učvršćen, zato što je podržan s određenih utjecajnih adresa u samoj regiji. Crna Gora se našla prva na tom udaru, odoljela je tom pritisku”, rekao je Đukanović podsjećajući na pokušaj državnog udara tijekom izbora u listopadu 2016. godine za koji su pred crnogorskim sudovima nepravomoćno osuđena dvojica agenata ruske tajne službe FSB i čelnici prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, stranke koja je trenutno s još dvije koalicije na vlasti u Crnoj Gori.

Crna Gora devet godina, od lipnja 2012. godine, vodi pristupne pregovore o članstvu u EU-u. U tom periodu otvorila je svih 33 pregovaračkih poglavlja. Sa Crnom Gorom je započet novi pristup u pregovorima, prema kojem su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

Najčitaniji članci