Obavijesti

News

Komentari 3

Pomagao u ubojstvu civila: Dao je pušku da se ubije starac (73)

Završeno je kriminalističko istraživanje protiv muškraca (50), bivšeg pripadnika srpskih paravojnih postrojbi tzv 'SAO Krajine' zbog počinjenog ratnog zločina krajem 1991. u selu Lišani Ostrovički

VIDEO

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima u Zadru i  u Splitu  dovršili su kriminalističko istraživanje povodom počinjenog ratnog zločina u Lišanima Ostrovičkim.
 

Prijavljenog muškarca (50) se sumnjiči da je počinio kazneno djela - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 
 
Naime, sumnjiči se da je kao tada 22-godišnji pripadnik srpskih paravojnih postrojbi tzv. „SAO Krajine“, zapovjednik voda „Bataljuna za intervencije TO Benkovac“ u činu potporučnika, krajem mjeseca studenog 1991. godine, zajedno s tada 28-godišnjim pripadnikom paravojnih postrojbi, naoružan vatrenim oružjem - poluautomatskom puškom tzv. „Papovkom“ došao u privremeno okupirano susjedno mjesto Lišane Ostrovičke, a koje je bilo naseljeno isključivo hrvatskim stanovništvom.

Cilj im je bio opljačkati napuštenu imovinu

Ispred ulaza u jednu kuću su zatekli civila Marka Čučiju, rođenog 1918. godine koji je među posljednjima ostao u selu. 

Odmah ga je 28-godišnjak verbalno napao i prijetio mu da će ga ubiti, te je tada zatražio od osumnjičenog 22-godišnjaka da mu da pušku kojom će to i napravi. Ovaj mu je predao pušku, a onda je žrtva uz prijetnje i posvanja izvedena iz dvorišta i natjerana da krene prema polju. S udaljenosti od desetak metara 28- godišnjaka je u njega ispalio jedan  hitac u glavu, u predjelu čela. Na mjestu je bio mrtav.

Cijelo to vrijeme 22-godišnjak je bio uz ubojicu te u ni jednom trenutku nije poduzeo ništa kako bi ga spriječio da njegovom puškom ubije civila, predajući mu ga  bez ustezanja i protivljenja. 
 
Nakon ubojstva, tijelo su ostavili na mjestu ubojstva te nastavili s pljačkom imovine napuštenih kuća sve do večeri.

Posmrtni ostaci stradalog mještanina su 21.11.1991. godine s područja tadašnje općine Benkovac prevezeni i pokopani na mjesnom groblju u Lišanima Ostrovičkim.

Kako neslužbeno doznaje 057info.hr osumnjičeni muškarac (50) je hrvatski državljanin Miroslav Mačak, a muškarac koji je ubio mještanina zvao se Milan Mačak .

Njega su nekoliko mjeseci nakon ubojstva, tijekom pljačke ranili njegovi suborci. Od posljedica ozljeda preminuo je u kninskoj bolnici. Mačak je za vrijeme VRO Oluja pobjegao u Srbiju, odakle se prije nekoliko godina vratio u mjesto prebivališta, Ostrovicu, gdje je živio sam. 

Zadarska policija na vrata mu je banula prije dva dana te ga uz kaznenu prijavu, zbog sumnje u počinjenje kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva (pomaganje), preksinoć oko 23 sata predala pritvorskom nadzorniku nadležne PU splitsko-dalmatinske. Mačak je jedna od rijetkih osoba koje su PU zadarskoj bile fizički dostupne odmah nakon dovršene krim istrage ratnog zločina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti