News

Komentari 4

'Pomažemo da svi stradali dođu do dokumenata, evakuirali smo starije i nemoćne i zatvorenike'

'Pomažemo da svi stradali dođu do dokumenata, evakuirali smo starije i nemoćne i zatvorenike'

Na području Siska, Gline i Petrinje nakon razornoga potresa potpuno je neupotrebljivo pet škola, devet će ih se moći popraviti, a trinaest će moći funkcionirati, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs

Ministar rada i socijalne politike, Josip Aladrović, izjavio je u srijedu da su evakuirali domove za starije i nemoćne u potresom pogođenim područjima koji su bili u potrebi, prije svega domove u Glini i Petrinji, a za korisnike su pronašli slobodne kapacitete u Karlovcu, Ozlju i Zagrebu.

"Što se tiče domova za starije i nemoćne i drugih ustanova iz domene socijalne skrbi, evakuirali smo sve one koji su bili u potrebi, prije svega dom za starije u Glini. Dio korisnika se našao u Zagrebu, dio u Topuskom", rekao je Aladrović novinarima uoči sjednice Vlade.

Što se tiče doma u Petrinji, evakuirani su korisnici u dio vojarne. Statičari će danas doći provjeriti stanje samog doma i nakon toga će se znati hoće li korisnici tamo biti zadržani ili će ih prebaciti na druga mjesta.

"Našli smo slobodne kapacitete što u Karlovcu, što u Ozlju i Zagrebu tako da sam siguran da ćemo sve zbrinuti na pravilan način", uvjerio je Aladrović. 

Božinović: Nemamo saznanja o pljačkama

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje ima li kakvih saznanja o pljačkama napuštenih zgrada u potresom pogođenim mjestima rekao je da su sve raspoložive policijske snage su na terenu. 

"Jutros sam se čuo s glavnim ravnateljem i o tome nema nikakvih saznanja. Policija će vrlo detaljno pratiti sigurnosnu situaciju", poručio je.

Malenica: Činimo maksimalan napor da stradali dođu do dokumenata, zatvorenici iz Siska prebačeni u Remetinec

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica rekao je kako će njegov resor provesti maksimalne napore da pomognu i osiguraju stradalima u potresu da dođu do dokumenata.

"Učinit ćemo maksimalne napore da se tim građanima kojima su dokumenti nedostupni ili ne mogu do njih doći da im damo podršku i da im osiguramo da dođu do njih", rekao je Malenica uoči sjednice Vlade.

Dodao je kako će se to provesti besplatno.

"Što se tiče zgrada iz mojeg resora, zgrada stalne službe u Petrinji, Općinskog suda u Sisku već je bila porušena prvim potresom u ponedjeljak. Dodatno je porušena jučerašnjim potresom. Zatvor u Sisku pretrpio je znatna oštećenja, zatvorenici su prebačeni u Zagreb u Remetinec", naglasio je Malenica.

Također je izvijestio kako je kaznionica u Glini pretrpjela određena oštećenja, i danas nakon sjednice Vlade odlaze u obilazak kako bi utvrdili razmjere štete.

"Jedan dio zatvorenika iz Gline ćemo premjestiti drugdje", rekao je ministar.

Neupotrebljivo pet škola

Na području Siska, Gline i Petrinje nakon razornoga potresa potpuno je neupotrebljivo pet škola, devet će ih se moći popraviti, a trinaest će moći funkcionirati, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavivši da će danas sa suradnicima obići to područje.

"Pet je škola kompletno neupotrebljivo, devet će se moći popravljati, ali su potrebne ozbiljne rekonstrukcije i imamo trinaest škola koje će moći funkcionirati", rekao je ministar Fuchs novinarima uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U Sisku je bez škole ostalo 3489 učenika, u Petrinji 1843, rekao je ministar.

"Sada će se tek točno vidjeti po školama i onda ćemo ići u organizaciju nastave", dodao je.

Najčitaniji članci